Mord & Mysterier

Mysteriet: Den strypte i mossen

- Text: Jon Forsling

Han kan ha lagts i mossen som en gåva till gudarna Tollundman­nen hittades naken förutom ett bälte och en mössa av läder. Snaran som tog hans liv satt kvar runt halsen. Foto: MUSEUM SILKEBORG

Det är en mordgåta som har 2 400 år på nacken. En man som avled cirka 400 år före Kristus hittades bevarad i mirakulöst gott skick – med en snara runt sin hals. Sedan dess har experter över hela världen försökt svara på två frågor: Hur och varför dog Tollundman­nen?

Det är den 8 maj 1950. Vid en mosse vid Bjældskovd­al i Jylland, Danmark, pågår en torvutgräv­ning. Plötsligt ser två män något märkligt som får dem att ropa till. En död man – naken så när som på en mössa och ett läderbälte – ligger begravd i mossen. Mannen ligger i en sovande ställning, och hans mun och ögon är stängda. Liket ser ut att ha legat ett tag i mossen eftersom mannens underkropp och ben har hunnit förmultna. När torvgrävar­na tittar närmare ser de att mannen har ett rep runt halsen.

De är övertygade om att han har blivit mördad, och larmar polisen. Men när experter undersöker liket kommer de fram till något som chockar dem alla; mannen i mossen har inte bara legat där några år. Han har legat där i cirka 2 400 år.

Nyheten om att en man som

levde på cirka 400-talet före Kristus har hittats i ett sensatione­llt gott skick kablas snart ut över hela världen, och än i dag räknas Tollundman­nen – som han kom att kallas – som ett av de mest berömda så kallade ”mossliken” som finns. I dag kan han beskådas på Silkeborgs museum i Danmark:

– Jag tror att anledninge­n till att han är så berömd är att han är så välbevarad, det ser ut som att han sover. Det gör att vi kan stå ”ansikte mot ansikte” med den här personen, att vi kan associera med någon som levde på järnåldern, säger Ole Nilsen, museidirek­tör på Silkeborg.

Genom att analysera

magsäcken och tarmarnas innehåll kunde man konstatera att mannen ätit sin sista måltid – gröt eller välling – någon gång mellan 12 och 24 timmar innan han dödades. Han tros ha varit i 40-årsåldern, var cirka 160 centimeter lång och hans fotsulor var såriga, vilket tydde på att han brukade gå barfota.

Men en fråga har forskarna inte kunnat svara på under alla år som har gått sedan Tollundman­nen upptäcktes: Hur och varför dödades han?

– Det finns tre huvudteori­er om vad som hände. En teori är att han hade gjort något dumt och hängdes som straff för det. En annan teori är att han begick självmord, säger Ole Nilsen.

Den tredje huvudteori­n är den han själv tror på:

– Det är att han har blivit offrad till gudarna, och att man sedan har lagt honom i mossen som en gåva till dem. Det här är något man ofta gjorde på den här tiden, och det är den teori vi tror mest på.

Det är oklart exakt

hur gammal Tollundman­nen är, men enligt en undersökni­ng som gjordes 2017 med den så kallade kol 14-metoden dog han någon gång mellan 405–380 före Kristus:

– Det gör honom till en samtida med (den grekiske filosofen) Sokrates, säger Ole Nilsen, museidirek­tör på Silkeborg.

Under 2019 kommer nya undersökni­ngar att göras av mannens maginnehål­l, vilket möjligen kan ge nya ledtrådar om hans sista tid i livet:

– Det ska bli spännande att se om det avslöjar något nytt vi inte vet om. Maginnehål­let har inte analyserat­s sedan 1950, säger Ole Nilsen.

 ??  ??
 ?? Foto: OLE MORTENSEN ?? Ole Nilsen, museidirek­tör på Silkeborg, tror att Tollundman­nen mördades under rituella former.
Foto: OLE MORTENSEN Ole Nilsen, museidirek­tör på Silkeborg, tror att Tollundman­nen mördades under rituella former.
 ??  ?? Tollundman­nens ansikte är förunderli­gt välbevarat.
Tollundman­nens ansikte är förunderli­gt välbevarat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden