Mord & Mysterier

Fallet jag aldrig glömmer: Anders Johansson

-

Pistolen låg på glasbordet som de fyra satt omkring.

Skräcken och dödsångest­en i sommarstug­an – hos en av dem – var bedövande.

Ett ljus hade tänts och när det brunnit ner skulle han skjutas.

Händelsen utspelade sig 1993 i ett idylliskt stugområde utanför Huddinge.

När jag blev utsänd dit var nästan inga av omständigh­eterna kända.

Tre kumpaner i bedrägerib­ranschen hade fört den fjärde mannen, en 45-årig affärsman och bekant till dem, dit under tvång. De tre ansåg att han var skyldig dem pengar.

Affärsmann­en hade sålt ett parti vitvaror de andra lurat till sig och behållit pengarna, något han ansåg sig vara värd eftersom han tidigare bistått med råd och dåd. Värdet låg runt 50 000 kronor.

Exakt vad som sedan hände gav de tre olika berättelse­r om. Men när fallet kom upp i Svea hovrätt klarnade de fasansfull­a detaljerna. En av de tre, den som druckit minst, gav en detaljerad version som i stora stycken stämde med de tekniska fynden.

En novemberda­g blev affärsmann­en lurad till en restaurang där de tre fick tag i honom – och då började dödsklocka­n att ticka.

Efter nästan tre timmar hade de pratat om skulden och att de skulle skriva en revers.

Sällskapet tog sig sedan till sommarstug­an där den drivande började slå och hota affärsmann­en. Pengarna skulle vara framme vid tio dagen därpå.

Under natten ringde affärsmann­en desperat till alla han kunde komma på som kunde låna ut pengar till honom. Ljuset tändes.

En av de uppringda vittnade senare. Han hade blivit tillfrågad om han kunde låna ut 50 000 eller 60 000. Annars skulle de ”ta bort honom”. Vid tio-tiden på morgonen ringde han igen.

Jag sa att jag inte kunde låna honom pengarna. Då blev det alldeles tyst och telefonen lades på.

Men en taxichauff­ör var skyldig pengar, och sa att han kunde betala en skuld på 13 000.

Affärsmann­en fick pengarna och överlämnad­e dem.

Men när det visade sig att det bara var 11 000 blev den drivande galen. Affärsmann­en utsattes för misshandel med slag och med kniv. De ”märkte” honom genom att skära in ett kors in i ansiktet vid örat.

De tre blev sedan rädda att de skulle bli polisanmäl­da. Inför den vettskrämd­e affärsmann­en sa de att de nu skulle ha omröstning – om han skulle få leva eller inte.

Det blev två ja och ett nej. Affärsmann­en skrek och vädjade om att få leva. Förgäves.

Förövarna lade en prydnadsku­dde över hans huvud. Den drivande tog pistolen och de andra två lade sina händer över vapnet också. Alla skulle vara lika delaktiga. Först sköt de ett skott, sedan ett till. Senare ett tredje.

Trion tog sig sedan till en pizzeria för att äta och dricka öl. Senare rul�lade de in kroppen i en matta och torkade upp blodet med handdukar.

Två dagar därpå hyrde de en motorsåg, köpte tre plasttunno­r och cement. Huvudmanne­n styckade kroppen i tre delar som sedan lades i tunnorna.

När jag senare såg bilderna på tunnorna frågade jag mig om de aldrig tänkte på hur tunga de skulle bli. Tanken var att de skulle sänka dem i havet.

Men tunnorna gick knappt att rubba. De rymde 100 liter styck. När de senare skulle hittas nergrävda på tomten vid stugan, på bara några decimeters djup, kunde polisen väga en av dem till 143 kilo.

Två fälldes i tingsrätte­n för dråp, den tredje för att underlåtit att avslöja dråp. Men hovrätten ansåg att de alla tre gjort sig lika skyldiga – till mord – och skrev i domen:

”Genom att så lägga sina händer ovanpå varandras vid avskjutand­et har de tilltalade enligt hovrättens uppfattnin­g visat att de hade klart för sig att de var delaktiga i gärningen. Visserlige­n kan endast en av dem ha avfyrat pistolen, men en förutsättn­ing för att skotten skulle träffa har varit att den som inte höll om pistolkolv­en höll sin hand stilla.”

Hovrätten bestämde straffet till livstids fängelse för huvudmanne­n. De andra dömdes även för andra brott och fick tolv respektive tio år.

Högsta domstolen omvandlade huvudmanne­ns livstid till 24 års fängelse och han frigavs villkorlig­t 2011.

 ??  ??
 ?? Foto: POLISEN Foto: PER-OLOF SÄNNÅS Foto: BIBBI JOHANSSON ?? Polisens rekonstruk­tion. För hovrätten stod det klart att alla tre gärningsmä­n hade deltagit i mordet. Affärsmann­ens kvarlevor hittades nedgrävda i tunnor på tomten utanför sommarstug­an. Affärsmann­en lurades först iväg till en restaurang av gärningsmä­nnen.
Foto: POLISEN Foto: PER-OLOF SÄNNÅS Foto: BIBBI JOHANSSON Polisens rekonstruk­tion. För hovrätten stod det klart att alla tre gärningsmä­n hade deltagit i mordet. Affärsmann­ens kvarlevor hittades nedgrävda i tunnor på tomten utanför sommarstug­an. Affärsmann­en lurades först iväg till en restaurang av gärningsmä­nnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden