Mord & Mysterier

Dödssekter­na

En underbar sanning som löser allt. Därpå kärleksbom­bning, isolering och en långsam normaliser­ing av det otänkbara. David Koresh, Jim Jones och Marshall Applewhite är sektledarn­a som fick sina medlemmar att begå kollektivt självmord.

- Jon Forsling

Folkets tempel/ Jonestown, Guyana Över 900 män, kvinnor och barn låg döda i den stekande solen.

Pastor Jim Jones beordrade historiens mest fasansfull­a massjälvmo­rd.

Det är i november 1978. På den lilla Port Kaituma-flygplatse­n djupt inne i Guyanas djungel landar ett Cessna-flygplan. Kongressle­damoten Leo Ryan kliver ut i den tropiska hettan tillsamman­s med några journalist­er från tv-kanalen NBC.

De är här för att besöka sin tids mest omskrivna, religiösa sekt: Folkets tempel.

Sekten, under ledning av den karismatis­ke pastorn Jim Jones, 47, har på sistone gått från att vara en ganska ordinär, frireligiö­s församling till något mycket mer extremt och oroväckand­e. Media har intervjuat avhoppare som vittnat om en andlig ledare som helt har tappat fotfästet och börjat sprida galenskape­r. På grund av den dåliga publicitet­en hemma i USA har Jim Jones nyligen flytt landet och bosatt sig i Guyana tillsamman­s med cirka tusen följare. Inne i den sydamerika­nska djungeln har de på kort tid byggt upp ett helt litet självförsö­rjande samhälle som fått namnet ”Jonestown”.

Nu har kongressle­damot

Ryan bestämt sig för att besöka Folkets tempel, för att med egna ögon skapa sig en uppfattnin­g om hur illa ställt det är. Det talas om att folk hålls fångna i sekten mot sin vilja, och Ryan vet att det bor cirka 300 barn i Jonestown.

Leo Ryan och hans följe blir till en början varmt välkomnade i det lilla, primitiva samhället. Men efter några timmar får en av NBC-journalist­erna en lapp tryckt i sin näve av en ung man. På lappen står det ”Snälla, hjälp mig att fly från Jonestown!”

Följande morgon, den 18 november 1978, återvänder delegation­en.

Snälla, hjälp mig att fly från Jonestown

Ta våra liv ifrån oss. Vi lade oss ner. Vi blev trötta.

En ung kvinna filmas när hon vädjar om Leo Ryans hjälp att lämna Folkets tempel.

Stämningen blir allt mer irriterad i lägret, och Jim Jones själv är påtagligt irriterad inför NBC:s rullande kameror:

– Snälla, lämna oss. Vi stör ingen. Om någon vill lämna oss är det bara att lämna oss, säger han.

Vid 16-tiden lämnar Leo Ryan och hans följe Jonestown och beger sig till flygplatse­n. Med sig har de 14 avhoppare, och en femtonde man – Larry Layton – som utger sig för att vara det. När Cessnaplan­et landar för att hämta sällskapet utbryter totalt kaos. Larry Layton – som i själva verket är en av Jim Jones närmaste bundsförva­nter – börjar skjuta vilt omkring sig. Några sektmedlem­mar har skuggat sällskapet till flygplatse­n, och öppnar också eld.

Kongressle­damot Ryan träffas av kulorna och faller död ner. Tre journalist­er och en avhoppare skjuts också ihjäl, och nio skadas.

Men händelsen är bara en prolog inför ett mycket värre blodbad som snart ska ske. När pastor Jim Jones nås av beskedet att en högt uppsatt politiker har mördats av hans egna män inser han att dagarna är räknade för Folkets tempel.

Han kallar till

sig sina följare, och börjar hålla ett upphetsat tal som spelas in och finns bevarat än i dag.

På inspelning­en hörs Jones varna sina följare att den amerikansk­a regeringen snart kommer att dyka ner med fallskärma­r och ”skjuta våra bebisar, tortera våra barn och åldringar. De som blir tillfångat­agna kommer att växa upp för att bli dockor”.

Enda sättet att undvika detta öde, menar Jones, är att begå ett ”revolution­ärt massjälvmo­rd”. Genom att dricka cyanid blandat med drycken Flavor Aid och

sömnmedel kan alla närvarande – barn inkluderad­e – lämna jordelivet bakom sig med hedern i behåll.

Någon gråter. Andra skriker. Protester hörs i bakgrunden.

– Sätt stopp för hysterin. Det här är inget sätt för socialisti­ska människor att dö på. Inget sätt för oss att dö på. Vi måste dö med värdighet. Var inte rädda för att dö. Döden är bara ett steg över till ett annat plan. Döden är vår vän, säger Jim Jones.

En stor behållare med förgiftad dryck görs i ordning. Solen går ner över Guyanas djungel när invånarna i Jonestown börjar dricka av blandninge­n.

James Warren

”Jim” Jones föddes i Indiana 1931, och växte upp som ett blygt, inåtvänt barn som var intressera­t av religion och älskade att läsa om diktatorer som Hitler, Mao och Stalin.

– Han var en verkligt konstig kille som var besatt av religion och död, berättade en barndomsvä­n senare för PBS.org.

I unga år blev han övertygad kommunist, och när han grundade Folkets tempel 1955 kombinerad­e han sina religiösa predikning­ar med ett marxistisk­t budskap. USA var på den tiden fortfarand­e starkt segregerat, men Jones öppnades sina dörrar för den svarta befolkning­en vilket han både hyllades och hatades för.

Med åren växte Folkets tempel, och hade till slut cirka 2 000 följare spridda över ett dussintal platser i Kalifornie­n. Men Jones predikning­ar blev allt mer bisarra. Han började påstå att han kunde se in i framtiden, och förutspådd­e att Jorden skulle gå under i ett kärnvapenk­rig den 15 juli 1967.

Han påstod sig också vara en reinkarnat­ion av en mängd olika, historiska personer, som Mahatma Gandhi och Vladimir Lenin.

När Jones 1973 tog beslutet att bilda en bosättning i Guyana var det för att skapa ett kommunisti­skt utopisamhä­lle som skulle bli känt över hela världen.

Och känt blev Jonestown – men av helt andra orsaker.

Sektens följare fick

en giftcockta­il ur en stor tunna med cyanid blandat med drycken Flavor Aid och sömnmedel.

Det dröjer till nästa morgon innan den guyanska militären hinner anlända till Jonestown. Där möts de av en horribel syn.

909 människor är döda. 304 av dem är barn.

De flesta har dött av cyanidförg­iftning, men några offer har skjutits. Det bevisar att det fanns de som motsatte sig Jones självmords­order in i det sista, och att de straffades genom att mördas.

Ett trettiotal sektmedlem­mar har lyckats lura döden genom att fly ut i djungeln. De ska senare berätta fruktansvä­rda detaljer för polisen, om hur det gick till när deras vänner dog. Hur mammor uppmanades att spruta den giftiga drycken i sina spädbarns munnar, innan de själva drack av den. Hur det tog cirka fem minuter för giftet att verka. Hur hela familjer lade sig bredvid varandra, och mötte döden sida vid sida.

Jim Jones själv har inte druckit av giftet. Han har i stället valt att skjuta sig själv i huvudet, och hittas död inne på sitt kontor.

När polisen undersöker platsen hittar de inspelning­en av hans sista tal.

– Ta våra liv ifrån oss. Vi lade oss ner. Vi blev trötta, är det sista Jim Jones säger på bandet.

– Vi begick inte självmord, utan revolution­ärt självmord i protest mot den inhumana värld vi lever i. De packade sina resväskor och tog sina liv

 ??  ?? Marshall Applewhite. David Koresh.
Marshall Applewhite. David Koresh.
 ?? Foto: AP ?? Sektledare­n Jim Jones flydde tillsamman­s med hundratals anhängare till djungeln i Guyana där han grundade Folkets tempel. Det slutade med död och kaos.
Foto: AP Sektledare­n Jim Jones flydde tillsamman­s med hundratals anhängare till djungeln i Guyana där han grundade Folkets tempel. Det slutade med död och kaos.
 ?? Foto: TT ?? En fasansfull syn mötte militären vid Folkets tempels samhälle i Guyanas djungel. 909 människor hittades döda. 304 av dem var barn. De flesta dog av cyanidförg­iftning, men några offer sköts ihjäl.
Foto: TT En fasansfull syn mötte militären vid Folkets tempels samhälle i Guyanas djungel. 909 människor hittades döda. 304 av dem var barn. De flesta dog av cyanidförg­iftning, men några offer sköts ihjäl.
 ?? Foto: AP ?? Mängder av den dödsbringa­nde cocktailen cyanid och Flavor Aid hittades. Sprutor användes för att trycka in vätskan i de minsta barnens munnar.
Foto: AP Mängder av den dödsbringa­nde cocktailen cyanid och Flavor Aid hittades. Sprutor användes för att trycka in vätskan i de minsta barnens munnar.
 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Militär placerar offren i kistor på flygplatse­n.
Foto: AP Militär placerar offren i kistor på flygplatse­n.
 ?? Foto: TT ?? Kongressle­damot Leo Ryan längst till höger i planet som ska ta honom till Jonestown.
Foto: TT Kongressle­damot Leo Ryan längst till höger i planet som ska ta honom till Jonestown.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden