Mord & Mysterier

Vi kunde varit vilsna och sökande

- Gunilla Granqvist gunilla.granqvist@aftonblade­t.se

Vill ni följa med och svara på några frågor och göra ett personligh­etstest?’’ Hon som undrade var inte många år äldre än oss. Vi var två nyfikna 16-åringar som stod på Drottningg­atan i Stockholm, just där gatan bildar backe upp mot Observator­ielunden.

Fint väder var det och jag och min kompis flanerade runt i stan. Inte var vi på väg någonstans – så visst – klart vi ville veta vilka vi var!

De delade på oss och vi blev kvar i timmar i en källarloka­l belamrad med besökare och människor vars uppgift var att ställa de där frågorna som skulle ge oss svaren.

Det var först senare som vi förstod att vi hade gjort ett studiebesö­k hos scientolog­erna.

Under den här tiden på 80-talet var det stora affischer runt om i stan om L Ron Hubbards bok ’’Dianetik’’. Utan tvekan slog scientolog­erna på stort för att värva fler anhängare just då.

Jag har försökt minnas de där frågorna de ställde, men anledninge­n till att jag inte gör det är förmodlige­n för att de var tämligen alldagliga.

Kanske var jag och min kompis inte mottagliga för att vi var två, vi kunde växla blickar mellan fönsterrut­or som skilde rummen åt och våra ögon ville därifrån. Det kunde sett annorlunda ut också. Vi kunde varit ensamma i flera bemärkelse­r, vi

kunde ha varit vilsna och sökande.

Jag tror inte någon är vaccinerad mot att hamna i ett sammanhang som steg för steg förändrar vår självbild och får oss att gå med på saker vi annars inte skulle gjort. Allt handlar om rätt tillfälle. En skicklig manipulatö­r kan finna ekonomisk vinning i att tugga på människans tillkortak­ommanden och svagheter. En sektledare vet hur kombinatio­nen av bekräftels­e, isolering och sammanhåll­ning kan bli starkare än något annat. Det är en berättelse som avhoppare, de som faktiskt lyckats bryta sig loss ur hjärntvätt­en, delar med varandra – det finns likhet i mekanismer­na de har utsatts för. I sin allra svartaste variant har dessa mekanismer till och med fått människor att gå i döden. Läs reportaget om dödssekter­na på sidan 60.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden