Mord & Mysterier

13-åriga Jayme hölls fången i skräckhuse­t

I sin mörka och smutsiga stuga höll Jake Patterson, 21, den skräckslag­na 13-åringen fången i 88 dagar. Flickan hade sett sina föräldrar mördas innan hon hamnade i helvetet hemma hos enstöringe­n.

- Text: Katarina Norrgrann

had’e Han byggt upp en larmanordn­ing runt sängen så att han skulle höra om hon försökte fly

D et var den 15 oktober 2018 som ondskan kom hem till familjen Closs i Barron i norra Wisconsin. Jayme Closs, 13, har berättat för polisen att hon hörde familjens hund skälla och såg Jake Patterson parkera utanför huset.

Han tog sig in och sköt ihjäl pappan James Closs. Mamman Denise Closs gömde sig i badrummet med Jayme.

Men Jake Patterson hittade dem. Han tvingade Denise att tejpa för sin dotters mun innan han sköt ihjäl mamman. Därefter tejpade han ihop 13-åringens händer och fötter och släpade ut henne till bilen.

Men den hjälplösa flickan liggande i bakluckan körde han till sin ensliga stuga i närheten av staden Gordon, drygt 10 mil bort.

Här väntade 88 dagars helvete för Jayme Closs.

mördade föräldrarn­a och den försvunna dottern chockade världen.

2 000 frivilliga hjälpte polisen att leta efter Jayme Closs. Dagarna gick och hoppet om att hitta henne vid liv sjönk.

Torsdagen den 10 januari mötte en kvinna som rastade sin hund en frusen, rädd och smutsig flicka på en snöig skogsväg i Gordon.

– Han dödade mina föräldrar. Jag vill hem. Hjälp mig, sa flickan. Jayme Closs hade lyckats fly. Kidnappare­n Jake Thomas Patterson, 21, greps direkt.

I förhör har Patterson berättat hur han såg Jayme Closs kliva av en skolbuss utanför sitt hem: ”Jag visste att hon var den flicka jag ville ta”.

Polisen tror inte att Patterson haft någon kontakt med Jayme eller hennes familj på sociala medier före attacken.

I stugan beordrade

Jake Patterson flickan att gå in i sovrummet och ta på sig hans systers pyjamas. Därefter eldade han upp hennes egna kläder. Jake Patterson höll henne därefter fången under sängen. Hon kunde få ligga där i upp till tolv timmar i sträck utan mat och vatten eller möjlighet att gå på toaletten.

Jayme Closs har berättat i polisförhö­r att han hade byggt upp en larmanordn­ing runt sängen så att han skulle höra om hon försökte fly.

Patterson hotade med hemska straff om hon rymde. Men till slut lyckades hon ändå ta sig ut ur skräckhuse­t och nå räddningen.

Bilderna från Jake Pattersons stuga visar en torftig miljö. Skräp ligger slängt överallt, vissa rum ser mest ut som smutsiga byggarbets­platser.

Även på tomten ligger drivor av skräp: Mjölkkarto­nger, ölflaskor och spritflask­or.

Den 21-årige mannen hade inget fast arbete. Han hade försökt sig på en karriär i marinen men fått sparken därifrån på grund av brister i karaktären.

Jake Patterson har inget tidigare kriminalre­gister. Han beskrivs som en tystlåten ensamvarg.

I dag bor Jayme Closs hos släktingar och kämpar med att återhämta sig från chocken och traumat, rapportera­r lokala medier.

Han dödade mina föräldrar. Jag vill hem. Hjälp mig.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: TT ?? Jayme Closs, 13 år, var i kidnappare­n Jake Pattersons våld i 88 dagar.
Foto: TT Jayme Closs, 13 år, var i kidnappare­n Jake Pattersons våld i 88 dagar.
 ?? Foto: TT ?? Jayme Closs, 13, tvingades ligga under sängen utan mat och vatten stora delar av tiden.
Foto: TT Jayme Closs, 13, tvingades ligga under sängen utan mat och vatten stora delar av tiden.
 ?? Foto: TT ?? Vardagsrum­met förefaller att vara ett av de rum där Patterson vistades, eftersom det är uppröjt så att det går att röra sig därinne.
Foto: TT Vardagsrum­met förefaller att vara ett av de rum där Patterson vistades, eftersom det är uppröjt så att det går att röra sig därinne.
 ?? Foto: TT ?? Bilderna inifrån kidnappare­ns hem visar mörka och kusliga rum.
Foto: TT Bilderna inifrån kidnappare­ns hem visar mörka och kusliga rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden