Mord & Mysterier

Mördarnas egna larmsamtal – ord för ord

De begår kallblodig­a mord – och ringer sedan själva till SOS Alarm. Vissa gör det i hopp om att framstå som oskyldiga, andra för att erkänna sina dåd. Här är mördarnas egna samtal till larmcentra­len – ord för ord.

- Text: Jon Forsling

Det är kuslig lyssning.

Mannen som ringer SOS Alarm en oktobermor­gon 1996 påstår sig precis ha bevittnat ett rån och ett knivöverfa­ll på Valhallavä­gen i Stockholm:

– Jag måste skynda tillbaka och kolla hur snubben mår alltså. Det här är inget bra, han fick många hugg, säger mannen.

När polis och ambulans kommer till platsen hittar de Per Häggström, 25, svårt skadad. Han avlider senare på sjukhus. Mannen som slog larm är spårlöst försvunnen, och polisen misstänker idag att det i själva verket var mördaren som ringde – men han är ännu på fri fot.

Att mördare självmant ringer polisen är ovanligt – men det händer:

– Det finns olika bevekelseg­runder för att man självmant tar kontakt. Om man inte är psykopat kan man drabbas av ånger och vilja lätta sitt hjärta, säger före detta överåklaga­re Sven-Erik Alhem.

– För de allra flesta människor är det i alldagliga situatione­r som man tar livet av andra. I nära relationer är det dessvärre väldigt vanligt. Efteråt kan man drabbas av samvetsför­ebråelse och ångra sig, och man kanske rentav hoppas att det kan gå att rädda offret, fortsätter han.

Men det finns också andra skäl till att mördare ringer 112: – Man kan vilja låtsas att man själv upptäcker något som man inte har gjort. I vissa lägen, om

Man kan vilja låtsas att man själv upptäcker något som man inte har gjort

man till exempel är påverkad av något, kanske man till och med lyckas övertyga sig själv att man är oskyldig, säger Sven-Erik Alhem.

– Men det här är inte jättevanli­gt. De flesta bovar som gör sig skyldiga till brott vill ju undkomma rättvisan, och det gäller även mord. Men om du är en ”vanlig” människa, som i stundens ingivelse eller under påverkan av något går så långt att du tar livet av någon – då påverkas rimligen ditt samvete. Och då kan det hända att man inte orkar bära skuldbörda­n och själv slår larm, fortsätter han.

Här intill är transkribe­rade samtal från personer som precis gjort sig skyldiga till något fruktansvä­rt – och som själva väljer att ringa till SOS Alarm.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: PRIVAT ?? Mordet på Per Häggström är fortfarand­e olöst.
Foto: PRIVAT Mordet på Per Häggström är fortfarand­e olöst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden