Mord & Mysterier

’’Han kom aldrig i går’’

-

Den 8 augusti 2015 hittas en man drunknad i sjön Hjälmaren. Ärendet avskrivs som en olycka. Men året därpå hittas den döde mannens före detta svärfar mördad i en sommarstug­a i Arboga. Hans före detta svärmor hittas även svårt skadad. Polisen misstänker parets 41-åriga dotter Johanna Möller – den drunknade mannens fru – för mordet, och i samma veva börjar man utreda den påstådda drunknings­olyckan på nytt.

I december 2016 delges Möller misstanke för mord på sin ex-make. Hon fälls i tingsrätte­n för anstiftan till mordet, men frias i hovrätten. Däremot fälls hon för flera fall av stämpling till mord på sin make. ”Det visar att hon ville att hennes make skulle dö,” säger hovrättsrå­det Anne Mellqvist under en presskonfe­rens.

Johanna Möller ringde själv SOS för att larma om hennes makes försvinnan­de. Samtalet från henne kommer in till SOS Alarm klockan 8.54 på morgonen den 8 augusti 2015:

SOS: SOS 112, vad är det som har inträffat? Johanna Möller: Jag vet inte riktigt…men jag och min man är ute på landet med våra barn… S: Jaha? JM: Men…nu hittar jag inte min man. S: Okej? JM: Och båten är borta. [Hon berättar var de befinner sig. SOS-operatören frågar hur länge sedan det var maken åkte iväg med båten]. JM: Jag vet inte. Alltså jag tror…kanske i går kväll. [Räddningst­jänsten kopplas in i samtalet. Möller uppger att hon plötsligt upptäcker båten].

S: Var ser du båten någonstans?

JM: Den ligger här. S: Ligger den på land så att säga eller?

JM: Ja, den har drivit iland. S: Den har drivit iland?

JM: Ja. S: Har du hittat båten? Ser du honom eller?

JM: Nej. S: Du ser inte honom, men du tror att han i så fall kan vara i vattnet?

JM: Jag vet inte, jag antar det. [Hon får frågan vad hon tror har hänt].

JM: Jag vet inte. Alltså…vi… han skulle komma upp i huset men han kom aldrig upp i går kväll, så somnade väl jag och…sen i morse när vi… tänkte…då var han väl kanske här nere men…nej.

S: Kan han vara hos någon bekant?

JM: Nej. S: Har han flytväst när han är på sjön?

JM: Nej, det tror jag inte. S: Är han simkunnig ordentligt?

JM: Ja.

Mannen hittas senare död, på cirka en meters djup. Den 28 juni 2017 beslutade Västmanlan­ds tingsrätt att Johanna Möller gjort sig skyldig till ”i vart fall” anstiftan till mord på sin make. Tingsrätte­n fann även att Möller tillsamman­s med sin pojkvän gjort sig skyldig till mordet och mordförsök­et på pappan och mamman. Hon frias i hovrätten från anstiftan till mord på sin make, men fälls för flera fall av stämpling till mord.

 ??  ??
 ?? Foto: ANDREAS BARDELL Foto: ANDREAS BARDELL Foto: TT ?? Johanna Möller befanns vara skyldig till mordet på sin pappa och mordförsök på sin mamma. Johanna Möllers make hittades utanför bryggan på en meters djup. Johanna Möller leds in till Svea hovrätt för förhandlin­gar då hon överklagat tingsrätte­ns dom. Hon dömdes till livstids fängelse även i den högre instansen.
Foto: ANDREAS BARDELL Foto: ANDREAS BARDELL Foto: TT Johanna Möller befanns vara skyldig till mordet på sin pappa och mordförsök på sin mamma. Johanna Möllers make hittades utanför bryggan på en meters djup. Johanna Möller leds in till Svea hovrätt för förhandlin­gar då hon överklagat tingsrätte­ns dom. Hon dömdes till livstids fängelse även i den högre instansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden