Mord & Mysterier

’’Det vart lite handgemäng i går’’

-

■ Den 30 april 2016 hittas en 53-årig man död i Dalarö kanal i Haninge kommun, söder om Stockholm, av en förbipasse­rande. Vid 13-tiden samma dag ringer en 52-årig man till SOS Alarm, varpå följande samtal utspelar sig:

Mannen: Hej, hej. NN heter jag, jo det vart lite handgemäng i går och jag tror att jag har bragt en kille om livet faktiskt... Jag ville bara säga det.

SOS Alarm: Vad är det som har… du är inte på plats med den här personen alltså?

M: Nej, jag är hemma nu, men det här hände igår kväll så att säga. Jag kom underfund med det nu, så då tänkte jag anmäla mig.

S: Ja, jag ska koppla in dig till polisen. Vänta kvar. [Mannen blir kopplad till en kvinnlig polis]:

M: Ja, hej. Jo, jag ringer för att det vart lite handgemäng igår, och jag misstänker att jag har bragt en om livet. Jag skulle bara säga det.

Polisen: Ja…vad är det som har hänt då?

M: Ja, jag handboxade­s lite, och så kastade jag han i sjön. Och jag tror inte att han klarade det. P: Ok, var är du någonstans nu? M: Jag är hemma [uppger adressen].

P: Ja. Hur kommer det sig att ni började slåss då?

M: Min gamla tjej, som han är ihop med, var här. Och han for in här i huset när vi satt här och sen så vart det bråk.

P: Ok, ok…men ni var hemma först hos dig alltså?

M: Ja, just det. Jag satt här i köket, och han for in här som en… P: Okej. M: Och han var inte bjuden. P: Nej, jag förstår. […] Men ni bråkade, var han vid liv när han hamnade i vattnet? M: Nej, jag är inte så säker på det. P: Nej, okej. […] Det här bråket, har det varit hemma hos dig och sedan har ni gått till vattnet? M: Nej, jag tog han dit. P: […] Vi har polisbilar på väg. De kommer och pratar med dig.

Utredninge­n visade att dödsoffret misshandla­ts och att kroppen släpats efter en bil, med ett rep runt halsen. I tingsrätte­n dömdes 52-åringen till 14 års fängelse för mord. Svea hovrätt friade dock senare mannen för mord och dömde honom istället till tre års fängelse för grov misshandel. Hovrätten skrev i ett pressmedde­lande att ”det är bevisat att den 52-årige mannen slagit och sparkat den 53-årige mannen samt att han därigenom orsakat den 53-årige mannen omfattande skador”. Men till skillnad från tingsrätte­n ansåg hovrätten att det inte var ställt utom rimligt tvivel att slagen och sparkarna ensamma orsakade den 53-årige mannens död.

 ?? Foto: PER-OLOF SÄNNÅS ?? Dykare går ner i Dalarö kanal för att bärga den döde mannen.
Foto: PER-OLOF SÄNNÅS Dykare går ner i Dalarö kanal för att bärga den döde mannen.
 ??  ?? Södertörns tingsrätt dömde gärningsma­nnen till 14 års fängelse, men hovrätten sänkte straffet.
Södertörns tingsrätt dömde gärningsma­nnen till 14 års fängelse, men hovrätten sänkte straffet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden