Mord & Mysterier

Berömda mosslik

-

Bockstensm­annen

Man som hittades den 22 juni 1936 i en mosse i Rolfstorp i norra Halland. Mannen tros ha dött på 1300-talet, men hans klädedräkt – bestående av bland annat mantel, struthätta, hosor (ett slags byxor) och fotlappar i grovt ylle – var bevarad i gott skick.

Bockstensm­annen var 171 centimeter lång, högerhänt och gracilt byggd. Håret hade den medeltida modelängde­n tio centimeter och han blev 30–35 år. Kroppen var genomborra­d av tre pålar, en ekpåle genom hjärtat och två björkpålar. Exakt hur Bockstensm­annen dog är inte klarlagt, men pålningen tyder på att han mördades. Enligt kranieexpe­rten professor Claes Lauritzen på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t dödades han med tre slag mot huvudet. Andra forskare anser att han har fått skadorna i skallen av trycket av att ligga i mossen i 700 år.

Hallonflic­kan

1943 hittades liket av en ung kvinna strax söder om Falköping. Kvinnan – som sannolikt dog mellan år 3105 och 2935 före Kristus – tros ha varit mellan 18 och 20 år och var cirka 145 centimeter lång.

I hennes mage hittade man en mängd hallonkärn­or, vilket sannolikt var hennes sista måltid i livet.

Man vet inte hur hon dog, men det har spekulerat­s i att hon avrättades eftersom benen låg i en position som om de varit hopbundna av något.

Grauballem­annen

Man som hittades på Jylland i Danmark 1952 av en bonde på en torvmosse. Mannen var omkring 30 år när han dödades av ett djupt snitt i halsen omkring år 290 före Kristus. Han blev sannolikt avrättad och dog en våldsam död.

Kort före sin död åt Grauballem­annen en stor måltid bestående av en gröt eller välling. Maträtten bestod bland annat av fröer från hela 66 olika örter och grässlag.

 ?? Foto: VARBERGS MUSEUM ?? Bockstensm­annen.
Foto: VARBERGS MUSEUM Bockstensm­annen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden