Mord & Mysterier

Donald Eugene Gates

-

1981 hittades

Catherine Schilling, en 21-årig student vid Georgetown University, mördad i en park i Washington D.C. Hon hade våldtagits och sedan skjutits i huvudet med fem skott. Året därpå greps Donald Gates för mordet, sedan ett vittne felaktigt påstått att han erkänt mordet av Schilling för honom. Det framkom långt senare att vittnet ifråga – som själv var en dömd förbrytare – hade gått med på att vittna för att själv slippa undan i ett orelaterat fall.

Donald Gates dömdes till livstids fängelse för våldtäkt och mord och det skulle dröja hela 27 år innan ett nytt dna-test av sperma som funnits på mordoffret visade att en helt annan man var skyldig. Men vid det laget hade den riktiga mördaren själv hunnit dö av naturliga orsaker.

Donald Gates, idag 66 år gammal, släpptes fri 2009, och i slutet av 2015 tilldelade­s han ett skadestånd på drygt 16 miljoner dollar för den felaktiga domen:

– Det känns som att Guden i King James-bibeln finns på riktigt, och att han hörde mina böner, sa Gates till Washington Post efteråt.

 ?? Foto: AP ?? Gates fick drygt 16 miljoner dollar i skadestånd.
Foto: AP Gates fick drygt 16 miljoner dollar i skadestånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden