Mord & Mysterier

Steven Barnes

-

Kimberly Simon,

16, hittades död i Marcy, New York, den 19 september 1985. Hon hade våldtagits och sedan strypts till döds. Vittnen hade sett henne promenera nedför en gata föregående kväll, och samtidigt sett en bil tillhörand­e en man vid namn Steven Barnes i området. Han förhördes i tolv timmar men släpptes sedan det inte fanns något som band honom till mordet.

Två år senare greps han, och ställdes inför rätta. Trots att DNA eller något annat fysiskt bevis saknades dömdes Steven Barnes till livstids fängelse för mordet på Kimberly Simon. Åklagarsid­an lyckades övertyga juryn med hjälp av ett falskt vittnesmål från en fånge som påstått att Barnes erkänt mordet till honom i häktet, samt indicier som att den typ av jord som hittats på Barnes bil stämde överens med den jord som fanns på mordplatse­n.

Tack vare Innocence Project gjordes nya DNA-tester 2007. Dessa bevisade att Simons kropp innehöll fysiska spår av en helt annan, okänd man, och Barnes försattes på fri fot i november 2008. Han tilldelade­s senare 3,5 miljoner dollar i skadestånd. Kimberly Simons mördare har aldrig hittats.

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Steven Barnes i tårar inför domaren.
Foto: AP Steven Barnes i tårar inför domaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden