Mord & Mysterier

Fler mysterier från andra världskrig­et

-

Vad var ”Foo Fighters”?

Från 1944 och framåt rapportera­de flera personer inom den allierade militären att man såg oidentifie­rade flygande objekt. Objekten – som fick smeknamnet ”Foo fighters” – var ofta runda, klart lysande föremål som följde efter flygplan, och det fanns länge en rädsla för att det var nazisterna som låg bakom dem. Men en utredning kom senare fram att så inte var fallet, och ingen vet än i dag exakt vad föremålen var för något.

Vem förrådde Jean Moulin?

En av de främsta personerna inom den franska motståndsr­örelsen hette Jean Moulin, men på sommaren 1943 blev han förrådd av någon inom sin närmsta krets och greps av Gestapo i Lyon. Moulin torterades sedan grymt av SSofficera­ren Klaus Barbie och dog. Vem som egentligen förrådde Jean Moulin är fortfarand­e ett mysterium. En av hans närmaste män, Raymond Aubrac, har pekats ut, liksom den unge motståndsk­ämpen René Hardy.

Var är nazisterna­s stulna guld?

Totalt beräknas Nazityskla­nd ha samlat på sig mer än tusen ton guld – till ett värde av 300 miljarder i dagens penningvär­de. Cirka en tredjedel har ännu inte påträffats, och nazisterna försökte smuggla undan mängder av skatter i krigets slutskede. Tusentals tågtranspo­rter lämnade till exempel Polen lastade med guld och andra värdeförem­ål under 1944 och 1945, och skatterna gömdes i gruvschakt och bunkrar eller dumpades i sjöar. Exakt var delar av guldet ligger begravt fortsätter att vara ett mysterium som fascinerar skattjägar­e.

 ?? Foto: GETTY ?? Skattjägar­e letar fortfarand­e efter nazisterna­s gömda guld.
Foto: GETTY Skattjägar­e letar fortfarand­e efter nazisterna­s gömda guld.
 ?? Foto: IBL ?? Jean Moulin.
Foto: IBL Jean Moulin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden