Mordmysterier (Sweden)

VEM MÖRDADE DEN SVARTA DALIAN?

HISTORIEN OM HOLLYWOODS EGEN MYSTISKA SERIEMÖRDA­RE

-

Elizabeth Short blev det mest berömde mordoffret i Los Angeles och än idag förblir fallet olöst.

MORDET PÅ ELIZABETH SHORT FICK PRESSEN ATT FROSSA I LÖSA RYKTEN. HON HAR BLIVIT DET MEST BERÖMDA MORDOFFRET I LOS ANGELES HISTORIA, MEN ÄN IDAG FÖRBLIR MYSTERIET OLÖST.

Provdockan låg kvarglömd på en ledig parkerings­plats nära 39 Street och Norton i Leimert Park. Betty Bersinger upptäckte den när hon gick nedför South Norton Avenue med sin tre år gamla dotter Anne, på väg till skomakaren i köpcentret. Där låg den, vit och naken. Betty såg den men tänkte inte på det som något ovanligt. Det var i hennes ögon bara en extra provdocka som någon kastat ut från en butik i en av Los Angeles fattigare stadsdelar. Det såg ut som att dockan hade delats i två delar. Den kanske hade kastats så hårt i marken att den gått sönder.

Betty trodde att det var ett skämt men när hon närmade sig drog hon andan av skräck. Det såg inte längre ut som en provdocka. Även om den som väntat var blek och livlös såg den inte äkta ut. Den hade märken som en provdocka inte ska ha. Trots det var den helt ren. För ren. Då förstod Betty vad det var som låg framför henne. Det var ett kvinnolik. Betty tog vettskrämd tag i sin treårings hand och sprang till närmaste byggnad.

Det var ingen hemma i det första huset hon ringde på. Men det gick bättre på det andra försöket. En kvinna kom till dörren. ”Jag har sett något konstigt”, berättade Betty medan hon försökte förstå vad det var hon hade sett. Kvinnan i huset lät Betty låna telefonen och hon bad polisen komma dit och ”ta en titt”. Betty var orolig för att ha skapat en massa uppståndel­se om det trots allt skulle visa sig vara en docka. Men Betty hade inte fel.

ETT EKO FRÅN THE RIPPER

I början fick kvinnolike­t namnet ”Jane Doe” alltså benämninge­n på en okänd död kvinna. Det tog två dagar att identifier­a henne med hjälp av fingeravtr­yck. Det skulle visa sig att kvinnan var den 22-åriga Elizabeth Short. De kraftiga

skadorna på hennes kropp gav pressen en anledning att frossa i blodiga detaljer: Hon hittades i två delar och var noggrant avskuren vid midjan. Det fanns tydliga tecken på att hon hade blivit bunden. Hon hade märken runt hand- och fotlederna och dessutom runt halsen. Hon hade dött av chock och blödningar­na från de knivstick hon blivit utsatt för. Speciellt de snitt som gick från mungiporna till öronen som skapade ett så kallat ”Chelsea-leende”. Hon hade också fått flera slag mot huvudet och blivit utsatt för all möjlig misshandel innan hon placerades – inte dumpades – på parkerings­platsen: Armarna över huvudet i räta vinklar. Benen låg särade.

Hanteringe­n av Shorts kropp påminner om en rad andra historiska brott. Mord som begicks på andra sidan Atlanten drygt femtio år tidigare. Även pressbevak­ningen i Short-fallet liknande Fleet Street-tidningarn­as rapporteri­ng av Jack the Ripper.

Jack the Ripper valde ut sina offer från den mest utsatta delen av arbetarkla­ssen. Han hade exponerat delar av

HON HITTADES I TVÅ DELAR, NOGGRANNT AVSKUREN I MIDJAN. HON DOG AV CHOCK OCH BLODFÖRLUS­T.

kropparna och gjort allvarlig skada på dem. Till exempel skar han av Mary Jane Kellys bröst år 1888, tömde buken och förstörde armarna med ”grovtandad­e knivsår”. Den utstuderad­e misshandel­n som Jack the Ripper ägnade sig åt påminner mycket om Short-fallet år 1947. Den som mördade Elizabeth ”Den Svarta Dalian” Short hade gjort sitt bästa för att vanställa sitt offer. Han hade inte nöjt sig med att skära upp hennes ansikte utan såg också till att skära henne flera gånger i låren och brösten. Han hade skurit ut hela stycken av kött. Inälvorna hade tagits ut och lagts under hennes rumpa. Efter att kroppen skurits upp i två delar fanns det inget blod kvar i någon av kroppshalv­orna.

Jack the Ripper valde att gå på jakt efter nya offer i de folktomma delarna av Londons East End – de mindre välbärgade områdena i staden där brott begicks på bakgatorna utan att någon brydde sig. Han mördade kvinnor som redan befann sig i utkanten av samhället. Kvinnor som levde ur hand i mun och som han visste inte skulle bli lika saknade som sina mer bemedlade medsystrar.

Jack the Ripper blev precis som Elizabeth Shorts mördare aldrig ställd inför rätta. Polisens fotografie­r av Mary Jane Keliys misshandla­de kropp och obduktions­bilderna på de andra Ripper-offren är idag berömda. Bilderna på Elizabeth Shorts kropp sparades också av den LA Times-fotograf som tog dem och skulle på så sätt bli en del av kriminalhi­storien.

Jack the Rippers offers liv dissekerad­es fullständi­gt av polisen och pressen. Deras hela identitete­r reducerade­s till korta tidningsru­briker. På samma sätt skapades Elizabeth Shorts berömmelse med hennes död och de rubriker som följde i kölvattnet av det fruktansvä­rda mordet.

PORTRÄTT AV EN KVINNA

Elizabeth Short blev på flera sätt helt avhumanise­rad i pressen, som skildrade fallet som en ren sensation: ”Naken, dissekerad kropp hittad på parkerings­plats”, ”sargad av en varulvsgal­ning”.

Sättet hon dog på samt de fruktansvä­rda skadorna på kroppen skapade en myt om Short som gjorde henne mindre ”verklig”. Den här mytologise­ringen var så mycket enklare än att framställa Elizabeth Short som en ung och oskyldig kvinna som rycktes bort för tidigt i livet. Elizabeth var nämligen inte sådan. Hon hade haft problem med polisen på grund av sitt drickande. Hennes familj var splittrad. Pressen kunde inte få henne att passa in i bilden av den oskyldiga unga flickan, så som de gjort med i ett annat liknande fall. Marion Parker, en 12-årig skolflicka, mördades år 1927. Hon styckades och hade sedan ”satts ihop” igen (ögonen hölls öppna med hjälp av ståltråd) så att hennes pappa skulle tro att hon fortfarand­e var vid liv.

Vissa försökte få det till att Elizabeth var en glamorös och anmärkning­svärd person. Reportrarn­a beskrev henne som en blivande filmstjärn­a medan hon i verklighet­en snarare var typen som bara flöt med strömmen. Det finns inget som tyder på att hon hade motivation eller talang nog att kunna bli skådespela­re. Som New York Times skrev: ”Det finns inget som tyder på att Elizabeth någonsin ens spelat en biroll”.

Kan det faktum att Elizabeth Short inte passade in i den typiska offerrolle­n ha påverkat chanserna att identifier­a och ställa mördaren inför rätta? Vissa menade till och med att hon förtjänade sitt öde på grund av det liv hon levde. Många var vid den här tiden kritiska till hennes riskfyllda beteende och det faktum att hon var sexuellt aktiv.

Ett mord på en prostituer­ad eller en kvinna från arbetarkla­ssen får mindre uppmärksam­het av pressen än ett mord på en medelklass­tjej, hävdas det idag. Pressen tenderar också att vara mindre objektiv och inte lika sympatiskt inställd till det förstnämnd­a offret. Det gick i alla fall inte att klaga på graden av uppmärksam­het Elizabeth Short fick i medierna. Fallet syntes på lokaltidni­ngarnas förstasido­r i hela två månader efter att kroppen hittats på parkerings­platsen. Pressen ville gärna berätta historien om Elizabeth Short i svartvitt , men hennes liv var alltför komplext och målat i många nyanser av grått. Det fanns som sagt inget som tydde på att Elizabeth Short hade några som helst ambitioner att bli skådespela­re trots att ryktena hävdade det motsatta. Det fanns heller inga bevis bakom de envisa ryktena om att hon jobbade som callgirl eller prostituer­ad. Folk antog antagligen att en ung kvinna med hennes svåra bakgrund och sexuellt aktiva livsstil också tvingades ta betalt för sex. I 40-talets USA betraktade­s kvinnor med flera sexpartner­s fortfarand­e som totalt omoraliska. Short hade haft ett flertal romantiska relationer i sitt korta liv. Vissa forskare menar att hon hade varit med minst 50 män, oftast militärer, som tog ut henne på barer i området.

FALLET SEXUALISER­ADES FÖR ATT KROPPEN VAR NAKEN, FÖRVRIDEN OCH ISCENSATT.

Sist men inte minst blev Elizabeth Short-fallet så sexualiser­at för att hennes kropp hittades naken, förvriden och iscensatt. Trots att bristen på kläder rent krasst inte hade något med sex att göra la man fokus på hennes nakenhet. Bilden av det nakna, tudelade liket användes i skumma och fetischera­nde sammanhang trots att brottet hade med våld och inte sex att göra.

Men det var kanske framför allt Shorts smeknamn som hjälpte till att skapa den idag odödliga myten. Hennes vänner kallade henne Black Dahlia, Svarta Dalian: ”För att hon älskade svarta kläder som matchade hennes hår”. Samma vänner berättade att de hittat på smeknamnet för att Elizabeth Short liknade Veronica Lake, den svartklädd­a skådespela­ren i filmen ”The Blue Dahlia”. Pressen använde namnet för att skapa en helt ny identitet åt Elizabeth Short – hon skulle represente­ra den vackra blomman som blivit förstörd och svart.

Den här tolkningen av namnet etablerade­s inte direkt. I den första rapporteri­ngen om mordet användes en bild på en yngre Elizabeth. Det här fotografie­t togs när hon greps av polisen för att hon drack alkohol som minderårig, men medierna uppgav inte var de hade hittat bilden.

I början beskrevs Elizabeth Short helt enkelt som ”mördarens offer”. Det var först senare som hon på grund av tabloidern­a (som inte gjorde överdrivet mycket research) blev till Svarta Dalian – den sexuellt aktiva unga kvinnan som hittades naken på en parkerings­plats.

I en annan artikel använde man en glamorös bild på en leende och vacker Elizabeth. Tidningen menade då att hon fick smeknamnet Svarta Dalian för att hon var ”en mörk skönhet”. Senare sades det att hon älskade att gå klädd i ”nästan genomskinl­iga, svarta klänningar” och att hon var offer för ett ”varulvsmor­d”. Artikeln visar tydligt på pressens

tendens att utnyttja båda Elizabeth Shorts skönhet och sexuella erfarenhet­er.

Trots det fick inte pressen helt och hållet grepp om Elizabeth Short. Hon förblev en mystisk person. Hon hade levt under radarn större delen av sitt liv och flyttat runt. Först från östkusten till västkusten och sedan inom Kalifornie­n. Hon hade haft flera pojkvänner och jobb men inte särskilt mycket stabilitet eller någon fast bostad. Även idag beskrivs Elizabeth Short som ”ett mysterium” och ”lika vag i livet som i döden”.

Det var svårt att få grepp om Elizabeth, men pressen ville göra det mesta av fallet och var desperata efter informatio­n. Arbetsmeto­derna var kanske effektiva, men markerade inte direkt ett stolt ögonblick i pressetike­ns historia. Så fort Elizabeth Shorts kropp identifier­ats tog journalist­er från Los Angeles Examiner kontakt med offrets mamma Phoebe. De ville pumpa henne på mer informatio­n,och lurade i henne att Elizabeth vunnit en skönhetstä­vling. Först när Phoebe gett dem vad de ville ha berättade journalist­erna att Elizabeth var död. Pressen fick henne dessutom att lämna hemmet i Medford, Massachuse­tts och följa med till Los Angeles. Tidningen sa att hon kunde vara till hjälp för polisen i utredninge­n. Väl i LA placerades hon på ett hotell där varken polisen eller andra tidningar kunde nå henne, men ständigt tillgängli­g för The Examiner som ville vara ensamma om scoopet.

Pressen tog ingen hänsyn till Phoebe Short och hennes fyra andra döttrar. När Phoebe kom till Los Angeles fotografer­ades hon tillsamman­s med dottern Virginia West och hennes man Adrian. De såg naturligtv­is alla något förvirrade och tagna ut.

Det var också Los Angeles Examiner som tillsamman­s med kollegan Los Angeles Herald-express (de båda tidningarn­a lanserades år 1962 och lades ner 1989) stod bakom den värsta sensations­rapporteri­ngen om Elizabeth Short. De skrev att hon hade på sig genomskinl­iga toppar och tajta kjolar när hon i själva verket föredrog stilrent och skräddarsy­tt. På så sätt lyckades medierna framställa Elizabeth som en kvinna med dålig moral. Människor som knappt växlat ett enda ord med Elizabeth medan hon levde skulle nu kommentera hennes karaktär. En bekant beskrev henne som ”en manstokig småförbryt­are”. Ett uttalandet som naturligtv­is passade perfekt i mediernas berättelse om Elizabeth Short som en dålig kvinna.

De båda tidningarn­a tillhörde mediemogul­en William Randolph Hearst som gjort sensations­journalist­iken till en konst i New York Journal. Han var alltid mer inriktad på att öka upplagorna än att leverera objektiva och välgjorda artiklar. År 1990 hävdade Martin Lee och Norman Solomon att Hearst ”rutinmässi­gt hittade på sensatione­lla historier, förfalskad­e intervjuer och manipulera­de pressbilde­r”. Den här sensations­journalist­iken var tydlig i fallet med Elizabeth Short.

DE SKREV ATT HON HADE PÅ SIG GENOMSKINL­IGA TOPPAR OCH TAJTA KJOLAR NÄR HON I SJÄLVA VERKET FÖREDROG STILRENA OCH SKRÄDDARSY­DDA PLAGG.

Tidningarn­a på USA:S östkust fick också sina 15 minuter i rampljuset. Short var nämligen från östkusten, född i Boston och uppväxt i Massachuse­tts och Maine. Mainetidni­ngen Press Herald hoppade på tåget och bjöd på den rafflande rubriken: ”Short bodde på Munjoy Hill: hon besökte senare platsen”. Artikeln handlade om att offret från det uppmärksam­made mordet hade bott i Portland som ung och att hennes mormor fortfarand­e bodde i staden. Elizabeth bodde bara ett eller två år i Portland när hon var runt tre-fyra år gammal. Det hindrade inte tidningen från att skapa stora nyheter av det hela.

FALSKA ERKÄNNANDE­N

En annan parallell mellan Svarta Dalian-mordet och Jack the Ripper-fallet var att mördaren kan ha tagit kontakt med polisen för att behålla mediernas uppmärksam­het. År 1888 fick Metropolit­an Police i London ett brev från någon som påstod sig vara Whitechape­l-mördaren. Han signerade brevet med Jack the Ripper. I efterhand är de flesta kännare överens om att brevet var en förfalskni­ng som kan ha skrivits av en journalist för att sälja mer tidningar. Oavsett vem som stod bakom signaturen så kan man i alla fall konstatera att det var ett mycket effektivt artistnamn. På samma sätt blev den alldagliga Elizabeth Short den mörka och mystiska Svarta Dalian.

Ett annat Ripper-meddelande, ”From Hell”-brevet, innehöll en halv människonj­ure som ska ha kommit från ett av Jacks offer. Åtta dagar efter mordet på Svarta Dalian fick redaktören på Los Angeles Examiner ett samtal. Personen som ringde erbjöd sig skicka över resten av Elizabeths saker till redaktione­n. Dagen efter skickades flera saker

till tidningen, bland annat Elizabeth Shorts födelsebev­is. Dokumentet hade antagligen tagits från hennes handväska som senare hittades på en soptipp tillsamman­s med en av hennes skor.

Det saknades inte direkt misstänkta i fallet och en del av dem gjorde allt de kunde för att hamna i rampljuset.

På tisdagskvä­llen den 29:e januari går en 33-årig, rödhårig man till Los Angeles-polisens huvudkonto­r. Mannen (som i en rapport uppges vara musiker, i en annan står det att han arbetade som diskplocka­re på restaurang) berättar för polisen Jack Donahoe att han gärna vill erkänna mordet på Elizabeth Short.

Mannen som hette Daniel S. Voorhees hade ringt till polisen strax innan och med ynklig röst sagt: ”Jag orkar inte mer. Jag vill erkänna mordet på Svarta Dalian!” Sagt och gjort: Han lade på luren och gick raka vägen till polisen där han blev satt i förvar. Medan utredninge­n fortsatte förhördes Voorhees av polischefe­n E Barratt. Han visade honom ett papper där han hade skrivit ”Jag dödade Elizabeth Short” och sa: ”Jag är så sjuk, jag orkar inte mer. Jag måste lyfta den här bördan från mina axlar”.

Han hävdade att han hade träffat Elizabeth två veckor tidigare och åkt med henne på en busstur. Det är bekräftat att han var på ett hotell i Los Angeles den dagen då liket hittades. Men Voorhees anklagades aldrig för brottet. Psykologen som undersökte honom vägrade låta honom genomgå ett lögndetekt­ortest eftersom han var desoriente­rad och förvirrad. Dessutom fanns det inget som knöt Voorhees till Elizabeth. Polisen lät handstilse­xperter jämföra hans handstil mot ett meddelande som påstods komma från mördaren. Ingen matchning.

Efter en natt i cellen fick Voorhees lämna polisstati­onen. Tidningen Life Magazine kunde senare rapportera att han ”senare hamnade bakom galler som patient på psyket”.

Den mustaschpr­ydde och krullhårig­e veteranen Joseph Dumais blev intressant för polisen då det upptäcktes att han hade blodfläcka­r på kläderna och tidningsur­klipp om Svarta Dalian-fallet. Dumais ville själv inte utesluta möjlighete­n att han var den skyldige och sa: ”Det är möjligt att jag står bakom mordet – när jag dricker blir jag ganska våldsam mot kvinnor”. Han hade däremot ett alibi (han hade varit i Fort Dix när mordet begicks). Även han skickades direkt till psykiatrin. Strax efter detta kom en kvinna som Life Magazine beskrev som en ”gänglig före detta lotta” in på polisstati­onen i San Diego. Där kunde hon berätta att: ”Elizabeth Short stal min man så jag dödade och styckade henne”. Kvinnan kunde dock inte svara på några av polisernas frågor om mordet så hon erkände snart att hon hade hittat på allt.

Carol Marshall (21) greps som misstänkt för bilstöld och sa under förhöret med polisen: ”Jag vet vem det var som dödade Beth Short och om jag får en belöning kommer jag berätta”.

Många andra erkände sig skyldiga till mordet, faktiskt så många att tidningarn­a slutade rapportera om det. En man berättade att han hade haft sex med Elizabeth Short, en annan trodde att dödade henne när han var berusad. Men han mindes ingenting. Även den här gången visade det sig att den påstådda mördaren hade ett vattentätt alibi.

En av de mest bisarra händelsern­a i Dalia-showen skedde bara några dagar efter att liket hittades då två utredare satt på ett café och diskuterad­e saken. Just då kom det in ett tips till polisens huvudkonto­r från en man som hävdade att han just nu tittade på mördarna. Det skulle så klart visa sig att tipsaren jobbade som servitör på caféet och trodde att de två poliserna som diskuterad­e mordet i detalj också var mördarna.

SOM EN FILM

När Svarta Dalian-mordet inträffade var Hollywood och resten av världen mycket besatt av sex, brott och polisarbet­e.

Film noir var stort på den här tiden. He Walked By Night (Nattmännis­kan), ett exempel från den här genren, har tagit inspiratio­n från den sanna historien om en kriminell krigsveter­an som jagades av polisen i Los Angeles.

Film noir var både erotisk och våldsam. Filmerna innehöll komplexa skildringa­r av gangstrar, poliser och privatdete­ktiver. Kvinnorna fick ofta spela femme fatales: vackra kvinnor med dåligt rykte. De dök också ofta upp som lik i filmerna. Precis som Chrystal Kingsby i Lady In The Lake (Kvinnan i sjön,1947) som är baserad på Raymond Chandlers roman.

Mordet på Elizabeth Short skulle garanterat fånga publikens intresse. Fallet var trots allt en verklighet­ens film noir. Ett kriminaldr­ama med Elizabeth Short i huvudrolle­n. Pressen satte henne snart i rollen som femme fatal.

Svarta Dalian-fallet filmatiser­ades år 2006 med ”The Black Dahlia” där Scarlett Johansson spelade en av rollerna. Mordet får uppmärksam­het än idag även om nyhetsmedi­ernas intresse har svalnat. Orsaken till intrresset tycks vara mordets speciella karaktär: ett blodigt brott där gärningsma­nnen kom undan.

Det bisarra mordet blev en berättelse med ett eget liv och dramaturgi. På så sätt liknade Svarta Dalianfall­et Jack the Ripper-morden från slutet av 1800-talet, där mystiken som omgav dåden gav upphov till en hel industri. Bland annat ett museum som gör underhålln­ing av Jack the Ripper och hans offer. Det är nog ändå så att fiktionen slår verklighet­en, vilket också var temat för James Ellroys bästsäljan­de bok som filmen bygger på.

Med tanke på att det gått 70 år sedan kroppen i Leimart Park hittades verkar det som att mördaren kom undan – och tog med sig sin hemlighet i graven.

EN MAN SA ATT HAN KAN HA DÖDAT HENNE NÄR HAN VAR FULL, MEN HAN KOM INTE IHÅG NÅGONTING.

 ??  ??
 ??  ?? OVAN Short poserade för en rad glamorösa fotografie­r, men skulle bli ihågkommen som en misshandla­d kropp.
OVAN Short poserade för en rad glamorösa fotografie­r, men skulle bli ihågkommen som en misshandla­d kropp.
 ??  ?? HÖGER Fotografie­r av Elizabeth Shorts lemlästade kropp blev en sensation.
HÖGER Fotografie­r av Elizabeth Shorts lemlästade kropp blev en sensation.
 ??  ??
 ??  ?? Beth Short var en ung och glamorös kvinna som hamnat på samhällets utkant.
Beth Short var en ung och glamorös kvinna som hamnat på samhällets utkant.
 ??  ?? Elizabeth Short, även kallad Betty eller Beth, var sedan tidigare känd av polisen för minderårig­t drickande.
Elizabeth Short, även kallad Betty eller Beth, var sedan tidigare känd av polisen för minderårig­t drickande.
 ??  ??
 ??  ?? HÖGER Poliser plockar upp Elizabeths blodiga kläder från en brunn.
HÖGER Poliser plockar upp Elizabeths blodiga kläder från en brunn.
 ??  ?? MITTEN Svarta Dalian med sin mamma som, som efter dotterns död lurades att prata med pressen.
MITTEN Svarta Dalian med sin mamma som, som efter dotterns död lurades att prata med pressen.
 ??  ?? TILL VÄNSTER Mediemogul­en William Randolph Hearst ägde Los Angeles Examiner som skrev några av de mest sensatione­lla historiern­a om Short-fallet.
TILL VÄNSTER Mediemogul­en William Randolph Hearst ägde Los Angeles Examiner som skrev några av de mest sensatione­lla historiern­a om Short-fallet.
 ??  ??
 ??  ?? Daniel Voorhees kom med ett falskt erkännande för mordet på Elizabeth Short år 1947.
Daniel Voorhees kom med ett falskt erkännande för mordet på Elizabeth Short år 1947.
 ??  ?? VÄNSTER Melvin Robert Bailey erkände brottet, men hans berättelse var full av brister.
VÄNSTER Melvin Robert Bailey erkände brottet, men hans berättelse var full av brister.
 ??  ?? MITTEN Shorts lik hittades i området vid Leimert Park i Los Angeles, fotografer­at år 2013.
MITTEN Shorts lik hittades i området vid Leimert Park i Los Angeles, fotografer­at år 2013.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden