Mordmysterier (Sweden)

VEM SKÖT TUPAC?

NÄR TUPAC SHAKUR SKÖTS TILL DÖDS AV OKÄNDA GÄRNINGSMÄ­N PÅ LAS VEGAS STRIP BÖRJADE EN MORDUTREDN­ING SOM FORTFARAND­E ÄR OUPPKLARAD 22 ÅR SENARE ...

-

Än idag har ingen dömts för mordet som satte igång en landstäcka­nde gängkonfli­kt.

Med en rejäl vänsterkro­k gjorde Mike Tyson slut på Bruce Seldons dröm om att bli den nya tungviktsm­ästaren. Det skulle bli en av de kortaste matcherna i tungviktsb­oxningens historia. Det tog bara nittio sekunder för ”Iron” Mike att golva nya boxningsta­langen från Atlantic City på MGM Grand Hotel i Las Vegas. Men den här kvällen, den 7:e september 1996, skulle bli ihågkommen för något helt annat än boxning.

Bland dem som jublade högst över Tysons seger fanns rapparen Tupac Shakur. Han satt längst fram närmast boxningsri­ngen tillsamman­s med vännen Marion ”Suge” Knight, chef för skivbolage­t Death Row Records. Några timmar senare var det Tupacs tur att kämpa för sitt liv efter att ha blivit nedskjuten från en förbipasse­rande bil.

Tupac Shakur och Mike Tyson blev brevvänner när boxaren avtjänade sitt tre år långa fängelsest­raff efter en våldtäktsd­om 1991. Rapparen skulle själv sitta av tid då han också blivit dömd för sexbrott. Han dömdes dagen efter att han rånades och sköts med fem kulor i lobbyn på Quad Recording Studios på Manhattan. De två männen delade ett liknande öde. De hade båda haft en tuff uppväxt och hade rykte om sig att vara våldsamma. Trots att de två stjärnorna älskades av miljoner och var rika som troll, ansågs de leva i samhällets utkant och var intensivt hatade av folk i den egna branschen.

Shakur skrev låten ”Road To Glory” till Tyson, och det var den musiken som pumpades ut ur högtalarna då tungviktsm­ästaren gick in i ringen på MGM den här kvällen. Efter att Tyson sopat mattan med sin motståndar­e bestämde boxaren och rapparen att de skulle mötas upp på Club 662 på East Flamingo Road. Ett möte som aldrig skulle bli av …

ETT LADDAT MÖTE

När Shakur och Knight lämnade MGM tillsamman­s med en kortege av livvakter, assistente­r och groupies blev det bråk mellan hiphop-stjärnan och en okänd ung man. Mannen identifier­ades senare som Orlando Anderson, en 21-åring från Compton i Los Angeles. Han var medlem i gänget South Side Crips, gänget Piru Bloods (som Shakur och Knights var med i) stora rivaler.

Det var redan före bråket dålig stämning mellan de två gängen, milt sagt. Tidigare samma år hade några Cripsmedle­mmar, bland dem Orlando Anderson, rånat en medlem av Death Row Records-klanen inne i skoaffären Foot Locker.

När Tupac Shakur förstod att han och Anderson befann sig i samma lokal gick han rakt fram till Crips-medlemmen och frågade: ”Är du från South?” – och brydde sig inte om att vänta på ett svar innan han slog ner honom. Livvaktern­a gav sig också in i bråket tills hotellets säkerhetsp­ersonal avbröt misshandel­n av Anderson.

Hela händelsefö­rloppet spelades in på hotellets övervaknin­gskameror, men Shakur, Knight och deras sällskap fick lämna hotellet utan att ens bli förhörda av polisen. Några timmar senare stoppades en svart BMW av polisen på Las Vegas Strip. Marion ”Suge” Knight satt bakom

ratten och Tupac Shakur i passagerar­sätet. Bilen stoppades för att de spelade för hög musik och det inte gick att se registreri­ngsskylten.

De sänkte volymen och torkade av skylten, och fick köra vidare tillsamman­s med Death Row-gänget i hasorna. De svängde in på Flamingo Road mot Club 662. Det var här det hände:

En vit Cadillac med tre eller fyra män körde upp på höger sida om Knights BMW och pepprade den med kulor. Minst tretton skott avlossades. Fem av dem träffade Tupac Shakur – i bröstet, bäckenet, högerhande­n och låret. Cadillacen svängde av mot Koval Lane och försvann i natten. Knight gjorde en u-sväng på Flamingo Road och tog sig tillbaka till ”The Strip” med två punkterade däck och förstörda fälgar.

SCENEN FÖR BLODBADET

När larmet om skjutninge­n vid Flamingo Road och Koval Lane kom till polisen klockan 23:15 var Chris Carroll vid Las Vegas motorcykel­patrull den första som reagerade. På vägen mot brottsplat­sen såg han Marion Knights sönderskju­tna BMW komma åkande i motsatt riktning på Las Vegas Boulevard. De andra bilarna i sällskapet kom strax därefter. Det hetsiga körsättet fick Carroll att tro att det var gärningspe­rsonerna som flydde. Han följde efter på motorcykel.

Trafiken flöt långsamt på Las Vegas Strip. Den här kvällen gick det extra segt. Som Chris Carroll själv uttryckte det: ”Varje gång Mike Tyson skulle in i ringen var det som en Super Bowl för alla hallikar, prostituer­ade och gangsters inom flera mils radie. Gängmedlem­mar hängde runt på gatorna och det var redan tidigt på kvällen tydligt att det var någon skit i luften.”

När bilkonvoje­n stannade vid ett gatljus hoppade Carroll av motorcykel­n och drog sin pistol. Bildörrarn­a flög upp. Han visste inte vem han skulle sikta på utan bad hela gänget att lägga sig ned på marken med händerna på huvudet.

Några verkade medgörliga, andra såg bara förvirrade ut. Polisen visste inte hur de skulle reagera: Skulle de följa hans order eller dra vapen mot honom? Carroll närmade sig Knights bil med osäkrad pistol och försökte öppna den sönderskju­tna passagerar­dörren.

På andra sidan kom Marion ”Suge” Knight ut ur bilen, blödan-de från ett sår på bakhuvudet. Han tornade med sina 160 kilo och 188 centimeter upp sig över det förvirrand­e landskapet av blåljus, bilar och gangsters på marken. Han gick runt bilen och hamnade bakom Chris Carroll som förgäves försökte få Knight att ”hålla avstånd och lägga sig ned”.

Varje gång Carroll vände uppmärksam­heten mot passagerar­dörren gick Knight ett steg närmare, vilket fick adrenaline­t att pumpa lite extra hos den redan stressade polisen. När Carroll äntligen lyckades samla sig nog för att öppna passagerar­dörren så flög den upp och Shakur ramlade ur. Han välte ur bilen, orörlig som en potatissäc­k, och hans maffiga guldkedjor var täckta med blod från de många skottsåren.

DEN DÖENDE SUPERSTJÄR­NAN

Tupac Shakur låg på gatan, blödande och stönande av smärta. Hans ögon rullade i sina hålor. Han försökte förgäves svara på Knights rop: ”Pac, Pac!” När Carroll frågade Shakur vem det var som sköt honom var det som om den svårt skadade stjärnan slutade kämpa emot och accepterad­e sitt öde. Med klar och tydlig stämma yttrade rap-poeten sina sista ord: ”Dra åt helvete!”

Shakur kördes till University Medical Center of Southern Nevada, där läkarna satte igång med den första av många operatione­r för att stoppa de massiva inre blödningar­na.

Den högra lungan togs bort. Shakur blev sedan försatt i en konstgjord koma. Sex dagar senare dog den legendaris­ke artisten av de skador han fick i skottdrama­t.

STJÄRNAN RAMLADE UT FRÅN BILEN, ORÖRLIG SOM EN SÄCK POTATIS. HANS MAFFIGA GULDKEDJOR VAR TÄCKTA AV BLOD.

Den allmänna meningen bland poliserna i Las Vegas var att Orlando Anderson avfyrade de skott som dödade Shakur som en hämnd för den förödmjuka­nde behandling­en på MGM Hotel. Polisen misstänkte att Anderson planerade att mörda Shakur på Club 662, men att han passade på när han såg bilen med Knight och Shakur precis framför sig.

Trots detta blev Anderson bara förhörd som misstänkt en enda gång, för han blev själv skjuten i en gänguppgör­else som inte hade något med dådet på Las Vegas Strip att göra.

Mordet på Tupac Shakur räknas fortfarand­e som en olöst mordgåta, men på grund av bristande bevis och avsaknad av ögonvittne­n är det inte särskilt troligt att fallet kommer att klaras upp.

Polisen som jobbade med fallet möttes av total tystnad. Marion Knight hade ingen användbar informatio­n att ge, och alla som var med i bilkonvoje­n blev helt stumma när Shakurs namn kom på tal.

Efter mordet på Orlando Anderson gick hans föräldrar och syskon ut i medierna och målade upp en bild av honom som en ödmjuk och fin, familjeinr­iktad person. Han ska inte minst ha varit ett stort fan av Tupac Shakurs musik.

Eftersom det inte fanns några trovärdiga vittnesmål eller konkreta bevis har det spekulerat­s en hel del om vem gärningsma­nnen egentligen var. Flera mer eller mindre troliga namn från rap-elitens toppskikt har nämnts. Mest känd är nog Biggie Smalls (även känd som The Notorious B.I.G.), som blev nedskjuten den 9:e mars 1997 i det som ska ha varit en gänguppgör­else efter mordet på Shakur. Det gick också rykten om att Grammy-vinnaren Sean ”P. Diddy” Combs kan ha haft ett finger med i spelet.

Rap-rivalerna Biggie Smalls och Shakur hade en långdragen fejd, som eldades på ytterligar­e när Shakur släppte låten ”Hit ’Em Up”. Låten handlar om att Shakur har sex med Biggies fru:

”… I ain’t got no motherfuck­ing friends / That’s why I fucked your bitch, you fat motherfuck­er …”. Andra låtar som ”Bomb First”, ”My Second Reply” och ”Against All Odds” pekade också ut andra tungviktsr­appare på toppen: Jay Z, Mobb Deep, Dr. Dre och P. Diddy.

Den pensionera­de utredaren Greg Kading, som ledde insatserna i fallet med Las Vegas-skjutninge­n, hävdar att Diddy hade hyrt in Cripsmedle­mmen Duane Keith ”Keffe D” Davis för att göra sig av med både Knight och Shakur. Priset på deras huvuden ska sammanlagt ha legat på en miljon dollar. Trots det var det Davis systerson Orlando Anderson som hade fingret på avtryckare­n när Tupac Shakur dog, hävdar Kading.

Det finns också en mer konspirato­risk teori om mordet på Shakur. Den går ut på att FBI – fast beslutna att sätta dit radikala, svarta rappare – iscensatte skjutninge­n. Andra tror att Tupac fortfarand­e lever i frid och fröjd på Kuba.

Det vi säkert vet är i alla fall att det kommer nya spekulatio­ner om fallet för varje år som går och mysteriet förblir olöst. Tupac Shakur är fortfarand­e lika kontrovers­iell, död som levande.

 ??  ?? Tupac Shakur var hiphopens största stjärna när han avrättades i en drive by-skjutning 1996. Bråket mellan Tupac Shakur och Orlando Anderson fångades på övervaknin­gskameror på MGM Grand.
Tupac Shakur var hiphopens största stjärna när han avrättades i en drive by-skjutning 1996. Bråket mellan Tupac Shakur och Orlando Anderson fångades på övervaknin­gskameror på MGM Grand.
 ??  ?? Medlemmar av Crips i Compton-distriktet i Los Angeles visar sina gängtecken. Marion ”Suge” Knight (vänster) skrev skivkontra­kt med Tupac år 1995.
Medlemmar av Crips i Compton-distriktet i Los Angeles visar sina gängtecken. Marion ”Suge” Knight (vänster) skrev skivkontra­kt med Tupac år 1995.
 ??  ?? Den allmänna åsikten är att Orlando Anderson var skyldig, men var det en instinktiv hämndaktio­n eller ett planerat mord?
Den allmänna åsikten är att Orlando Anderson var skyldig, men var det en instinktiv hämndaktio­n eller ett planerat mord?
 ??  ?? Tupac och Suge Knight såg matchen mellan Tyson och Seldon på MGM Grand Hotel i Las Vegas samma kväll som skjutninge­n ägde rum.
Tupac och Suge Knight såg matchen mellan Tyson och Seldon på MGM Grand Hotel i Las Vegas samma kväll som skjutninge­n ägde rum.
 ??  ??
 ??  ?? Puff Daddy till höger, med The Notorious B.I.G. som sköts till döds den 9:e mars 1997.
Puff Daddy till höger, med The Notorious B.I.G. som sköts till döds den 9:e mars 1997.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden