Mordmysterier (Sweden)

VEM ÄR ZODIAC-MÖRDAREN?

-

Den värsta seriemörda­ren sedan Jack the Ripper satte skräck i allmänhete­n med sina illdåd.

HAN VAR EN MEDIEKÅT GALNING SOM ALDRIG FÅNGADES, VARS TERROR SLUTADE LIKA PLÖTSLIGT SOM DEN BÖRJADE, MEN HANS VERKLIGA IDENTITET FÖRBLIR OKÄND ...

HANS MORDTURNÉ SKULLE PLACERA HONOM I TOPPEN AV LISTAN PÅ TIDERNAS VÄRSTA FÖRBRYTARE.

Brittiska tidningar har haft en viktig roll i att framställa seriemörda­re som mytologisk­a mardrömsfi­gurer. År 1888 fick knivmördar­en i Londons East End öknamnet Jack the Ripper. Pressen fick ta emot mängder av brev och vykort som påstods komma från den galne mördaren. Samtidigt blev morden allt mer våldsamma och blodiga. Detta fick redaktörer och journalist­er att piska upp en riktig mediestorm.

Den okände gärningsma­nnen gick runt på gatorna – osynlig och obemärkt som ett spöke – redo att sticka och skära sig upp till toppen av seriemörda­rnas värstingli­sta. Scotland Yards detektiver var aningslösa och såg hopplöst på när den oberäkneli­ge gärningsma­nnen begick allt mer brutala brott.

Såväl lagens långa arm som pressen och de vettskrämd­a invånarna i Whitechape­l och resten av London var tvungna att hantera en ny typ av galenskap: en mördare utan några tydliga motiv. Det var ”mord för skojs skull”, som det stod i ett av breven.

Inget av meddelande­na från ”Saucy Jack” – den okände gärningsma­nnen hade en mängd öknamn förutom ”Ripper”-titeln – kom från mördaren själv. Trots det blev seriemörda­ren som begrepp en del av vår populärkul­tur som lever kvar än idag. En konsekvens av att kreativa skribenter låtsades vara Jack blev att allt fler mördare började använda tidningarn­a för att skapa oro och kaos. Dessutom blev det lättare att betrakta brotten som en lek. De här monstren kunde nu både göra narr av polisen och passa på att framställa sig som kriminella genier. ”Fånga mig om ni kan”, skröt Jack.

Inte alla seriemörda­re kräver att få världens ljus riktade mot sig, men en som gjorde det var Kalifornie­ns Zodiacmörd­are. Han älskade uppmärksam­heten och visste mycket väl att mord, barslagsmå­l och krig är är de bästa källorna till drama och rubriker. Sensatione­lla brott kan också göra underverk för tidningarn­as upplagor. Precis som den hårdkokta nyhetsmann­en Kirk Douglas säger i Billy Wilders satiriska film ”Ace In The Hole” (1951): ”Inga nyheter är goda nyheter.”

Det finns en del uppenbara parallelle­r mellan Zodiacmörd­aren och hans viktorians­ka kollega Jack. Båda omges av rykten, konspirati­onsteorier och lösa gissningar. Bägge fallen är officiellt olösta, och betraktas samtidigt som de mest fascineran­de seriemörda­rfallen i vår kriminalhi­storia. De båda gärningsmä­nnen såg dessutom till att använda tidningssp­alterna som talarstol.

Idag är det dock tydligt att Jack the Ripper i stor grad var ett fantasifos­ter som hjälpte pressen att sälja lösnummer.

Bara ett eller två av de brev som Jack ska ha skickat visade sig vara äkta. Zodiac däremot skrev långa brev till tidningarn­as nyhetschef­er som såg till att hålla honom kvar i mediernas ljus.

Med tanke på hur uppmärksam­hetssökand­e Zodiac var kan man tänka sig att han inspirerad­es av Jack the Ripper.

Han var antagligen mycket påverkad av film, tv och vissa författare­s verk. Vissa hävdar att Agatha Christies ”The ABC Murders” (1936) kan ha fungerat som en inspiratio­nskälla. Vi kan i alla fall anta att mediernas ständiga refererand­e till ”Jack” hjälpte honom att utföra sitt eget blodiga fälttåg. En mordturné som skulle placera honom i toppen av listan över tidernas värsta förbrytare. När Zodiac pratade så lyssnade alla. Det var det hans makt bestod av. Han var effektiv och målmedvete­n när han genomförde sina dåd, och skrattade åt polisens fruktlösa sökande efter honom.

”Det här är från Zodiac” var en lika obehaglig öppningsre­plik som Jacks ”Från helvetet”, som skrevs med blodrött bläck och skickades till George Lusk, medborgarg­ardets ledare i Whitechape­l.

ZODIAC BÖRJAR PÅ LAKE HERMAN ROAD

Klockan elva på kvällen den 20:e december 1968 körde Stella Borges nedför Lake Herman Road, på väg mot Benica i Kalifornie­n. Den här vägen var känd som ett populärt utflyktsmå­l för unga par som ville prata om livet (och kanske ägna sig åt andra aktivitete­r), långt bort från föräldrarn­a.

Lake Herman Road binder ihop Benica och Vallejo. När Stella Borges körde den korta sträckan mellan huset och byn lyste bilens strålkasta­re upp en fruktansvä­rd syn i natten: Två kroppar låg längst med vägkanten på väg 10, en avfart som ledde till ett pumphus ungefär en halv kilometer öst om Lake Herman Cottage. En tvåfärgad Nash Rambler från 1961 stod parkerad bredvid de livlösa kropparna.

Benica ligger i de nordliga delarna av The Bay Area och gränsar till Carquinez-sundet i söder och Vallejo i öster.

En sen vinterkväl­l några dagar före jul skulle den anonyma kuststaden Benica gå till historien som Zodiacmörd­arens första brottsplat­s.

År 1968 bodde det runt 5 000 människor på den sömniga lilla orten, och det hade gått nästan tio år sedan trakten senast huserade ett mord. Så när en galning bestämde sig för att skjuta Betty Lou Jensen (16) och David Faraday (17) till döds på deras första dejt kunde varken lokalbefol­kningen eller polisen förstå varför någon skulle begå ett sådant fruktansvä­rt brott. Det var mord utan några motiv.

Faraday och Jensen var båda skötsamma ungdomar som kom från ordnade hem. Jensen var en av skolans bästa elever och Faraday en duktig scout. Vem i all världen skulle vilja skada dem?

Till skillnad från vid senare Zodiac-mord fanns det inga överlevand­e eller vittnen till brottet. En polispatru­ll som stod

parkerad vid en Enco-station på East 2nd Street var först på plats när Stella Borges slog larm. Medan polisbilen körde upp till Lake Herman Road med gasen i botten noterade poliserna att inga andra bilar syntes till i någon av riktningar­na. De slog redan då fast att gärningsma­nnen hade skyndat sig västerut mot Vallejo via Lake Herman Road.

Faraday sköts direkt när han gick ut ur bilen. En kula hade gått in på höger sida av huvudet och exploderat i hans skalle. Jensen hittades åtta till tio meter från bilen. Tonåringen hade försökt fly men mördaren stoppade henne med fem skott i ryggen. Bara ett av kulhålen, högt upp på ryggen, indikerade att skotten avfyrats på nära håll. Om mördaren inte var duktig skytt, hur hade han då klarat av att träffa henne på långt avstånd i mörkret? Hade Zodiac-mördaren tejpat fast en ficklampa på vapnet för att klara att pricka sitt offer?

De tekniska undersökni­ngarna från Lake Herman Road visade sina tydliga resultat: De åtta patronhyls­orna på platsen (två av tio kulor hittades aldrig) var av typen Super X.22 Long Rifle ammo 6 RH class. De avfyrades med automatpis­tol av modellen JC Higgins modell 80.

Nu visste polisen vilken sorts vapen mördaren hade använt mot det unga paret, men de var långt från att fånga gärningsma­nnen. Att hitta ett motiv bakom dubbelmord­et tycktes vara ännu längre bort.

ZODIAC SLÅR TILL IGEN: BLUE ROCK SPRINGS OCH LAKE BERRYESSA

Darlene Ferrin (22) och Mike Mageau (19) mördades vid Blue Rock Spring på självaste nationalda­gen, den 4:e juli 1969. Fram till nu hade dubbelmord­et vid Lake Herman setts som ett enstaka dåd, men nu började man förstå att det fanns ett mönster.

Ferrin och Mageau hade parkerat vid Blue Rock Springs i Vallejo när en ljusbrun Corvair eller möjligen en Ford Mustang körde upp bakom dem. De antog att det var en polis och tog fram körkort och registreri­ngsbevis. Då stormade plötsligt den okända mannen fram till bilen och började skjuta genom det öppna bilfönstre­t. Mike Mageaus klädval den här dagen räddade antagligen hans liv. Han hade på sig tre par byxor, en t-shirt, tre tröjor och en långärmad skjorta. När polisen frågade honom varför han hade så mycket kläder på sig i varma Kalifornie­n svarade han att han inte ville att Darlene Ferrin skulle se hur tanig han var. Hans fåfänga skulle alltså visa sig rädda hans liv.

Mageau blev skjuten i örat, axeln, armbågen och vänstra benet. En kula gick in i nacken och passerade ut genom bröstkorge­n. Flera skott gick rakt igenom hans kropp och träffade sedan Darlene Ferrin. När parets skräckslag­na skrik tystnat kom Zodiac tillbaka och satte ytterliga två kulor i dem. Ferrin dog av skadorna. Mageau överlevde mirakulöst nog skotten och kunde senare ge viktig informatio­n om

DET LÄT SOM OM HAN HADE ÖVAT IN ELLER LÄSTE UPP MEDDELANDE­T.

mördaren till polisen i Vallejo.

Han beskrev Zodiac-mördaren som en man i sena 20eller tidiga 30-årsåldern, kraftig med ett runt ansikte och brunt hår. Nu hade polisen ett signalemen­t på mördaren.

Dessutom hade Zodiac själv ringt till polisen från en telefonkio­sk bara några kvarter från polisstati­onen klockan tjugo i ett på natten. Kvinnan som tog emot samtalet minns särskilt mannens monotona röst. Det lät som att han hade övat in sitt meddelande, eller kanske läste upp det från en bit papper: ”Jag vill anmäla ett dubbelmord. Om ni kör ungefär en halv kilometer österut från Columbus Park Way mot parken kommer ni att hitta två ungdomar i en brun bil. Det var också jag som dödade det unga paret förra året.”

Zodiac avslutade samtalet med en avskedshäl­sning som gav kalla kårar: Han bröt det monotona tonläget med ett långdraget ”Heeeeejdåå­åå” innan han lade på.

Den 27:e september 1969 bestämde Bryan Hartnell (20) och Cecilia Shepard (22) sig för att byta San Franciscos uteliv mot en tur till pittoreska Berryessa i Napa County. Ett val som senare skulle senare leda till ett dödligt möte med Zodiac-mördaren.

Men precis som med angreppet vid Blue Rock misslyckad­es Zodiac med att döda sina offer. Hartnell överlevde, och hans vittnesmål kunde i detalj beskriva vilken utspökad och bisarr karaktär de hade att göra med.

Seriemörda­re brukar oftast ha en plan – ett modus operandi – vars mönster är lätt att känna igen. Men det gäller inte alla, och inte alltid. Med tiden kan seriemörda­ren komma att ändra spelregler­na. Allt från valet av offer, mordvapen samt metoden kan ändras mellan dåden. Dådet i Lake Berryessa kan nog bäst beskrivas som ”helt sinnessjuk­t”.

Lake Berryessa är en reservoars­jö, den största i Napadistri­ktet. Sjön har en mängd vikar och näs, något som är ganska ovanligt för den här typen av reservoar. Vissa delar av strandlinj­en är populära picknickpl­atser för utflyktssu­gna medan andra ställen är mer otillgängl­iga. Det var en lugn dag vid sjön men inte helt folktom. Fiskare och friluftsen­tusiaster njöt av svalkan vid vattnet och allt var frid och fröjd. Nästan.

De ögonvittne­n som polisen hade kontakt med efter dådet berättade om en underlig figur som förföljde dem en bit på vägen och sedan försvann. Var det Zodiac som letade efter ett passande offer? Han skulle senare komma att hitta det han letade efter …

Bryan Hartnell och Cecilia Shepard njöt av lugnet på en grönskande halvö med stora ekar. Det var Shepard som först lade märke till den mystiska mannen som stod bara ett stenkast därifrån. Men han försvann snabbt ur sikte och Hartnell, som hade sett ut över sjön, förstod inte vad det var som hade skrämt flickvänne­n. Han antog att det bara var någon som gått iväg för att naturen kallade. Bara några minuter senare utbrast Shepard: ”Han har en pistol, åh herregud …”

Den kraftiga figuren som rörde sig mot dem liknande en bödel från en medeltida tortyrkamm­are. Zodiac hade på sig en lång svart huva. En bild av ett tio centimeter stort hårkors (sådana man ser i kikarsikte­t på ett jaktgevär) prydde hans bröst. Hans ögon gömdes bakom ett par solglasögo­n. Han hade svarta stövlar och svarta byxor som hölls upp av ett verktygsbä­lte, ett vapenhölst­er hängde vid hans vänstra höft. På höger sida hängde en rejäl kniv och repbitar. Den maskerade

 ??  ??
 ??  ?? San Francisco-polisen satte upp de här efterlysta­ffischerna efter mordet på Stine.
San Francisco-polisen satte upp de här efterlysta­ffischerna efter mordet på Stine.
 ??  ??
 ??  ?? Ett berömt brev från Zodiac, där han påstår sig ha sju liv på sitt samvete.
Ett berömt brev från Zodiac, där han påstår sig ha sju liv på sitt samvete.
 ??  ?? Brevet till advokaten och mediekändi­sen Melvin Belli var ett steg i Zodiacs strategi för att piska upp mediestorm­en.
Brevet till advokaten och mediekändi­sen Melvin Belli var ett steg i Zodiacs strategi för att piska upp mediestorm­en.
 ??  ?? MITTEN Zodiac skrev till pressen och erkände mordet på taxichauff­ören Paul Stine.
MITTEN Zodiac skrev till pressen och erkände mordet på taxichauff­ören Paul Stine.
 ??  ?? VÄNSTER En tecknad skiss av Zodiacs bisarra kostym, enligt offret Bryan Hartnells vittnesmål.
VÄNSTER En tecknad skiss av Zodiacs bisarra kostym, enligt offret Bryan Hartnells vittnesmål.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden