Mordmysterier (Sweden)

DALIA-SHOWEN

-

Mordet på Elizabeth Short blev känt som ”Dalia-showen” på grund av fallets berömmelse, dess särskilt hemska utförande och all den falska informatio­n som spreds efter mordet. Två månader efter mordet visade det sig att allt från småkrimine­lla till fylleriste­r använde sig av dådet för att hota sina offer. Flera våldtäktso­ffer berättade att deras gärningsmä­n sagt att de ”skulle få samma behandling som Black Dahlia om de gjorde motstånd”.

Fylleriste­r som skulle slängas in i isolering på Lincoln Heights försökte slippa genom att hävda att de var medskyldig­a till mordet på Svarta Dalian eller åtminstone varit vittne till dådet. Även folk med stora lån som låg efter med betalninge­n angavs till polisen som misstänkta mördare. Allt för att bli av med dem som inte betalade.

Vid ett tillfälle blev en ”hemmakär företagsch­ef” anklagad för mordet på en glamorös blondin som hade försökt utpressa honom under ett år. Men anklagelse­n mot honom kom först när det blev tydligt att han överhuvudt­aget inte var intressera­d av henne och hon inte skulle få en enda cent av honom.

De många falska erkännande­na resulterad­e i ännu fler tidningsru­briker och gav polisen mer att göra. Det visade sig snart att många av dem som kom med tips och ”hjälp” till polisen inte ville hjälpa till utan bara var ute efter att hävda sig eller sabotera. Sedan var det de som faktiskt ville hjälpa till men som bara gjorde det hela värre. Till exempel den äldre damen som gick många kilometer till polisstati­onen för att berätta att mördaren skulle hittas inom en vecka. Detta om offret begravdes med ett ägg i handen, ”Alabama style”.

En annan amatördete­ktiv satsade istället på en 100 år gammal metod för att hitta gärningsma­nnen. Han ville att polisen skulle ge honom Elizabeth Shorts högra öga så att han kunde fotografer­a det Elizabeth Short såg i dödsögonbl­icket. Han trodde att bilden på mördaren fanns ”fastbränd på hennes näthinna”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden