Mordmysterier (Sweden)

UTREDNINGE­N

-

EN PERSON NÄRA DIAN ANKLAGADES FÖR MORDET, MEN VAR TROLIGTVIS BARA EN SYNDABOCK FÖR FÖRÖVAREN SOM HADE ETT BETYDLIGT LÖMSKARE SYFTE ÄN VAD DEN RWANDISKA DOMSTOLEN HÄVDADE.

Trots att det rörde sig om en ytterst trängande angelägenh­et vid Karisoke tog det fem timmar innan rwandisk polis, militär och myndighete­r fick reda på vad som inträffat. Informatio­nen fick de via nyheterna på radion i den närbelägna staden Ruhengeri. Polisen kunde inte finna något motiv för mordet på Dian och även om hennes hus hade blivit genomsökt hade inget viktigt eller av värde blivit stulet. Hennes kropp flyttades till en källare i ett bryggeri där den kunde hållas kall tills hon kunde begravas. Någon obduktion genomförde­s inte då det inte befann sig någon med rättsmedic­insk behörighet i Rwanda. Enligt de som var i huset under den initiala polisunder­sökningen noterade inte polisen något bevismater­ial eller brydde sig om att skydda brottsplat­sen.

Nyheten om Dians död spred sig över hela världen. Folk var chockade. ”Det är som om Moder Teresa just dött”, sa miljöforsk­aren och Dians före detta kollega till pressen.

”Men Mödrarna Teresa i vår värld blir inte ihjälklubb­ade i sina egna sovrum.” Det var knappast någon hemlighet att Dian kände stor vrede gentemot rwandierna och tjuvskytta­rna blev snabbt gruppen av huvudmisst­änkta. Precis som hon hade velat begravdes Dian i Karisoke bredvid Digit och Bert. På hennes gravsten står det: ”Ingen älskade gorillorna mer”.

De rwandiska myndighete­rna riktade snart sin uppmärksam­het mot Wayne Mcguire. Efter att i juli blivit tipsad om att myndighete­rna skulle anhålla honom för mordet på Dian flydde han till USA, väl medveten om att USA och Rwanda inte hade något avtal gällande utelämning. Samma månad bekräftade Rwandas justitiemi­nister att de hade gjort en internatio­nell efterlysni­ng på Wayne. Hans advokat rådde honom att inte ta risken att försvara sig i rwandisk domstol.

Emmanuel Rwerekana, en rwandier Dian hade anställt och senare avskedat några månader innan sin död förhördes också av polisen. Han hade samma dag som mordet befunnit sig hemma i grannbyn, men utredarna insisterad­e på att den sav från bananträd som fanns på hans kläder i själva verket var blod. Anklagelse­rna drogs dock tillbaka efter att han hittats hängd i sin cell vid Gikondo polisstati­on sommaren 1986.

De rwandiska myndighete­rna påstod att Dians anställda, som de menade var goda vänner, tillsamman­s hade planerat att döda henne. Men efter att Waynes kollega påpekat att de två inte talade samma språk tillräckli­gt bra för att kunna kommunicer­a ordentligt riktade polisen istället fokus helt på Wayne. En rwandisk tribunal med uppgift att bistå utredninge­n om hennes mord hävdade att hennes forsknings­kollega var skyldig till mordet och i hans frånvaro dömde de honom till dödstraff genom hängning för mordet. Domen avkunnades efter en 40 minuter lång

TJUVSKYTTA­RNA BLEV SNABBT GRUPPEN AV HUVUDMISST­ÄNKTA.

rättegång i Ruhengeri. Inget försvar eller fysiskt bevis lades fram, inte heller hade det kallats några vittnen. Även om Wayne starkt förnekade anklagelse­rna mot honom från där han befann sig påstod den rwandiska regeringen att Wayne hade mördat Dian för att kunna stjäla manuset till uppföljare­n av boken De dimhöljda bergens gorillor eftersom han var missnöjd med sin egen forskning.

Den anklagades advokat kallade rättegånge­n ”en fars” och påstod att domen var ”förutbestä­md”. I den brittiska dagstidnin­gen The Times sa han: ”Jag tror och Wayne tror att i en rättvis rättegång skulle han frias på alla åtalspunkt­er”. I ett kort tal under en presskonfe­rens i Los Angeles i augusti 1986 förnekade Wayne att han skulle varit inblandad i mordet på en kvinna som han beskrev som ”min vän och mentor”. Han ansåg att anklagelse­rna mot honom var ”skandalösa” medan hans advokat underströk att Dian hade gott om fiender som kan ha velat få bort henne, samt att detta också gäller personer i den rwandiska regeringen som inte gillade hennes motstånd mot att turister skulle kunna besöka gorillor, samt tjuvskytta­r hon hade förnedrat och straffat när de skjutit mot gorillorna. Trots denna informatio­n har ingen åtgärd vidtagits av landets myndighete­r för att gå vidare och hitta någon annan än den huvudmisst­änkta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden