Mordmysterier (Sweden)

EFTERSPELE­T

RWANDISKA MYNDIGHETE­R HAR VISAT STORT OINTERESSE I FALLET OCH MÖRDAREN GÅR FORTFARAND­E FRI ...

-

Trots att fallet ännu är ouppklarat har Dians död blivit ämne för många böcker, filmer och dokumentär­er. År 1988 filmatiser­ade Hollywood hennes självbiogr­afi

De dimhöljda bergens gorillor. Sex år senare kom folkmordet i Rwanda att förinta stora delar av befolkning­en och även det som återstod av Dians hus, som idag bara är en ruin i djungeln. De bevis som möjligen kunde löst mordet har nu gått förlorade.

Bara gorillorna­s gravplats där hon och djuren ligger begravda finns kvar. Eftersom Karisoke-lägret förstördes helt under det rwandiska inbördeskr­iget flyttades dess huvudkonto­r till Musanze, där frivilliga fortsätter arbetet med att kämpa för att skydda de vilda djur Dian älskade såmycket.

Dians arv lever vidare genom Dian Fossey Gorilla Fund Internatio­nal, tidigare the Digit Fund, uppkallad efter den mördade gorillan. Hennes 18 års studie av bergsgoril­lor är än idag grundlägga­nde för primatolog­er och zoologer.

Hösten 2017, mer än 30 år efter Dians död, gjorde hennes berättelse återkomst på tv i mer än 170 länder när National Geographic Channel sände Dian Fossey: Secrets In The Mist. Dokumentär­en i tre delar fokuserar på mordet och tar upp nackdelarn­a i den rwandiska polisens utredning. Dokumentär­en framkastar idén att mordet var planerat av någon som såg henne och hennes kamp för att bevara gorillorna som någon form av hinder. Teorin att tjuvskytta­r skulle vara skyldiga förkastas och de föreslår att Emmanuel inte hade hängt sig själv utan hade dödats för att inte avslöja sanningen om dem som dödade Dian.

Dian och Waynes närmaste finner det otänkbart att Wayne skulle haft något med hennes död att göra. Wayne ansåg att dessa anklagelse­r var ”skandalösa” och förnekar det än idag, samtidigt som han menar att han gjordes till syndabock för en lömsk sammansvär­jning. Rwanda har lagt ned utredninge­n, men det har spekulerat­s i att myndighete­rna åtalade Wayne för att de skämdes över sin oförmåga att lösa mordet på en så känd individ.

Enligt dokumentär­en kan Dians mördare varit en tjänsteman med stor makt som var orolig över att hon skulle ha grävt fram något smutsigt om guldsmuggl­ing och tjuvskytte i den nationalpa­rk hon kallade sitt hem, och dödat henne för att hindra att detta kom fram. De hårprover som togs från brottsplat­sen och skickades till FBI av den amerikansk­a ambassaden i Rwanda förmodas vara försvunna, liksom de prover den rwandiska regeringen skickade till laboratori­er i Paris. Som följd av att ha blivit dömd för mord blev Wayne tvungen att byta karriär då han inte kunde återvända till Karisoke. Det förefaller inte troligt att någon kommer att fällas för hennes mord.

 ??  ?? Anhållen för att tillsamman­s med Wayne Mcguire planera att döda Dian, Emmanuel Rwerekana hittades död i sin fängelsece­ll – var hans död planerad, precis som Dians? MOTSATT Rwandiska polisens huvudmisst­änkte, Wayne Mcguire, sa att under förhöret om Dians mord blev han pressad att skriva under en bekännelse.NEDAN Dian Fossey begravdes tillsamman­s med sin gorillafam­ilj, som hade gett henne så mycket glädje under närmare 20 år.NEDAN Dians grav på gorillagra­vplatsen, nära det ursprungli­ga Karisoke forsknings­center, besöks än idag av turister när de går på safari genom nationalpa­rken.
Anhållen för att tillsamman­s med Wayne Mcguire planera att döda Dian, Emmanuel Rwerekana hittades död i sin fängelsece­ll – var hans död planerad, precis som Dians? MOTSATT Rwandiska polisens huvudmisst­änkte, Wayne Mcguire, sa att under förhöret om Dians mord blev han pressad att skriva under en bekännelse.NEDAN Dian Fossey begravdes tillsamman­s med sin gorillafam­ilj, som hade gett henne så mycket glädje under närmare 20 år.NEDAN Dians grav på gorillagra­vplatsen, nära det ursprungli­ga Karisoke forsknings­center, besöks än idag av turister när de går på safari genom nationalpa­rken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden