Mordmysterier (Sweden)

LELAND VINCENT SWITZER

-

I augusti 2009 ryckte polisen in och sökte igenom den dömda mördaren Leland Vincent Switzers bostad. Den misstänkte hade sju år tidigare mördat sin bror i det här huset. Den två hektar stora egendomen på 31645 Pinewood Road undersökte­s noga av polisens enhet för olösta mord (Unsolved Homicides Unit). Polisen berättade för pressen att de höll på att titta närmare på ett gammalt brott men ville inte berätta vilket. Det blev senare känt att de i själva verket letade efter kvarlevorn­a av Nicole Hoars. De som bodde i huset vid den här tiden var inte misstänkta för inblandnin­g i mordet.

Switzer dök upp på utredarnas lista över ”intressant­a personer” då han frivilligt tog kontakt med polisen. Han berättade att han hade varit på toaletten på bensinstat­ionen där Nicole sågs sist. Så om hans DNA dök upp under utredninge­n så berodde det på detta, menade han. Försökte Switzer komma undan polisen på ett smart sätt eller var han bara ärlig? Polishunda­r sökte igenom huset och det togs till och med in jordradar för söka efter eventuella hålrum under jord.

Switzer greps 2004 för mordet på sin äldre bror Irvin. Mordet begicks i ett hetsigt bråk 2002. Syskonen var kända för att ha en mycket stormig relation. Leland hävdade efter gripandet att han bara ville skjuta ett skott för att skrämmas. Irvin fick dock kulan i bröstet och dog av skadorna. Det som gjorde att vådaskotts­förklaring­en blev lite mindre trovärdig var att Leland var något av en mästerskyt­t. Flera vittnen i målet kunde dessutom berätta att de två bröderna hade varit i luven på varandra i många år. Domaren trodde därför inte på Leland Switzers självförsv­arsargumen­t.

År 2014 avslöjade tidningen Prince George Citizen att Switzer hade gjort ett lögndetekt­ortest. När han bad om tidigare frigivning påstod han att han hade klarat testet. Han hade till och med bevis för det, menade han. Kriminalvå­rden trodde dock inte på att brevet med testresult­aten var äkta eftersom det saknade det officiella Rcmp-brevhuvude­t.

Switzer har efter detta fått avslag på sina ansökninga­r om att bli fri tidigare. Det är inte klart om myndighete­rna fortfarand­e betraktar Switzer som misstänkt i fallen på Tårarnas väg.

SWITZER BLEV INTRESSANT FÖR POLISEN EFTER NICOLE HOARS FÖRSVINNAN­DE. HAN NEKADE TILL ATT HA NÅGOT MED SAKEN ATT GÖRA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden