Mordmysterier (Sweden)

BRITISH COLUMBIA: SERIEMÖRDA­RNAS CENTRUM

KORRUPTION ÄNDA UPP TILL REGERINGSN­IVÅ HAR GJORT DEN HÄR VÄGSTRÄCKA­N EN TRYGG HAMN FÖR MÖRDARE.

-

Bobby Jack Fowler (en amerikan som begick mord både i USA och i Kanada), Israel Keyes (en annan amerikansk mördare som i perioder höll till i Kanada och British Columbia), Clifford Olson, Gilbert Paul Jordan, Robert Pickton och Cody Legebokoff: British Columbia har huserat en samling fruktansvä­rda seriemörda­re.

Många 20-åringar har svårt att hitta väg i livet, till exempel att välja arbete eller studier. Men inte alla: Cody Legebokoff, född 1990 i Prince George, stod anklagad för morden på Loren Donn Leslie (15), Jill Stuchenko (35), Natasha Lynn Montgomery (23) och Cynthia Frances Maas (35). Legebokoff är den yngsta seriemörda­ren i Kanadas historia. Han greps kort efter att han hade begravt sitt senaste offer Loren Donn Leslie i en grund grav.

Det är inte ovanligt att en seriemörda­re startar sin blodiga karriär i låg ålder. I Legebokoff­s fall är det dock många faktorer som skiljer honom från stereotype­n; han var en trevlig ung man med många vänner. Den alldaglige Ford-mekanikern hade till och med en flickvän. Han hade lite småbrott på sitt samvete men inget som skulle göra honom misstänkt för en serie mord.

Det var en kall och snöig kväll den 27:e november år 2010 som en polis från RCMP tog en extra titt på en GMC Pickup som i hög hastighet svängde ut på Highway 27 från en skogsväg precis norr om Vanderhoof. Polismanne­n tyckte att chauffören körde märkligt och vinkade in bilen till vägkanten.

När han gick bort till pickupen fick han se att Legebokoff hade röda fläckar i ansiktet. Det såg ut att ha samlats en pöl av blod på bilens golv. Legebokoff viftade dock bort det hela och förklarade att han hade varit ute och jagat hjort: ”Jag är en redneck. Det är så vi gör”, sa han.

När polisen letade igenom bilen hittade han en ryggsäck med en flickas namn på och dessutom en blodig skiftnycke­l. Så långt var Legebokoff bara misstänkt för brott mot Kanadas viltskydds­lag. Polismanne­n kontaktade de kollegor som hade ansvar för jaktfrågor, och kort därpå var fler poliser på plats. De följde tillsamman­s bilens spår in på skogsvägen för att titta efter tecken på krypskytte. Istället hittade de en grav. Nere i det mörka hålet i skogen låg Loren Donn Leslies delvis avklädda kropp. Hon hade slagits ihjäl. Den mycket synnedsatt­a 15-åringen hade träffat Legbokoff på internetfo­rumet Nexopia. Hans smeknamn där var ”1Countrybo­y”.

Efter att Cody Legebokoff greps och förhördes kom historien om hans dubbelliv fram. Den unge mannen tog kokain och crack i smyg och han brukade köpa drogerna av de socialt utsatta kvinnorna som höll till på gatan i St. George. RCMP sökte igenom listan på försvunna kvinnor och kvinnor som blivit mördade med slag mot huvudet. Polisen förstod snabbt att Legbokoff med det oskyldiga barnansikt­et kanske inte bara var skyldig till mordet på Loren Donn Leslie.

I oktober 2011 åtalades Legebokoff för morden på Stuchenko, Maas och Montgomery. Polisen hade hittat en mängd graverande föremål i hans lägenhet, bland annat en yxa, och Dna-spår knöt honom till de tre offren.

I rättegånge­n som startade den 2:a juni 2014 i Prince George hade Legebokoff kokat ihop en fantasiful­l berättelse om att tre droghandla­re stod bakom morden. Han hävdade också att den nedklubbad­e tonåringen Loren Donn Leslie hade begått självmord i hans bil. Men ingen trodde på hans historia. Den 11:e september 2014 dömdes han för fyra mord och 25 års fängelse utan någon möjlighet att bli benådad.

LEGEBOKOFF HADE RÖDA FLÄCKAR I ANSIKTET. DET SÅG UT ATT HA SAMLATS EN PÖL AV BLOD PÅ BILGOLVET.

 ??  ?? RCMP:S representa­nt Gary Shinkaruk svarar på frågor under en presskonfe­rens om Tårarnas väg år 2012.
RCMP:S representa­nt Gary Shinkaruk svarar på frågor under en presskonfe­rens om Tårarnas väg år 2012.
 ??  ??
 ??  ?? OVAN ”Hallå – Jag vill prata med polisen. Jag vet var Ramona Wilsons lik är ...”
OVAN ”Hallå – Jag vill prata med polisen. Jag vet var Ramona Wilsons lik är ...”
 ??  ?? OVAN ”Berätta inte för mamma att jag liftar”, sa Colleen till sina yngre bröder.
OVAN ”Berätta inte för mamma att jag liftar”, sa Colleen till sina yngre bröder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden