Mordmysterier (Sweden)

HUR LYCKADES MÖRDAREN GÖRA DET?

-

Det blev tidigt i polisunder­sökningen klart att cyanid inte hade tagit sig in i Tylenol-burkarna när de fortfarand­e befann sig i Johnson & Johnsons lager. I början tänkte man att det kunde varit en missnöjd anställd som förgiftade pillren under produktion­en eller distributi­onsprocess­en. När man uteslutit den här teorin blev det tydligt att mördarens modus operandi var mycket grymmare än så.

Innan man började med säker paketering av mediciner var det vanligt att bara lägga en bomullstus­s över pillren innan man skruvade på locket. Gärningspe­rsonen hade antagligen slumpmässi­gt plockat ut Tylenol-burkar från apotek i Chicago med förorter, penslat pillren och satt tillbaka burkarna på hyllan. Sedan var det bara att luta sig tillbaka och vänta på att kaoset skulle utbryta. Övervaknin­gskameror var inte särskilt vanliga på den här tiden, så gärningspe­rsonen kunde aldrig fångas på bild.

Polisen trodde att de hade hittat en ledtråd när Johnson & Johnson fick ett utpressnin­gsbrev onsdagen den 6:e oktober, en vecka efter morden. Brevet innehöll ett krav på att bolaget skulle betala ut en miljon dollar för att morden skulle upphöra. Brevet kunde spåras till James William Lewis. Eftersom han var bosatt i New York då de sju morden begicks (något som Lewis fru kunde bekräfta), kunde polisen inte säkra tillräckli­gt mycket bevis för att binda honom till morden.

Lewis blev dock åtalad för utpressnin­g i december 1982 och dömdes till 20 års fängelse. År 1995, efter tretton år i fängelse, blev han frisläppt på prov. Intressant nog visar rättsdokum­enten som släpptes 2009 att utredarna hela tiden trodde att Lewis var mördaren. Något han själv hela tiden nekat till.

 ??  ?? NEDAN Den nya förpacknin­gen gör det nästan omöjligt att förgifta pillren.
NEDAN Den nya förpacknin­gen gör det nästan omöjligt att förgifta pillren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden