Mordmysterier (Sweden)

EFTERSPELE­T

FINNS DET NÅGOT HOPP OM ATT FÅNGA PILLERMÖRD­AREN IDAG, 30 ÅR EFTER ATT BROTTEN BEGÅTTS?

-

I skrivande stund har ingen någonsin blivit anhållen eller fälld för pillermord­en i Chicago och det finns ingen närliggand­e chans att det ska förändras heller. Johnson & Johnsons belöning på 100 000 dollar till den som anger mördaren har ännu inte givits till någon. År 2013 lade FBI officiellt ner sin utredning i pillermord­en. Dessa ”perfekta” mord hände precis samtidigt som medicinska förpacknin­gar var av det enklaste slaget, då man mest betalade med kontanter (vilket suddade ut alla officiella spår) och då övervaknin­gskameror inte var en vanlig syn på gatorna eller i det offentliga rummet.

Ingen av butikerna där de förgiftade pillren såldes hade övervaknin­gskameror, så den ensamma mördaren kunde aldrig identifier­as genom videobevis. Det fanns inte heller några fysiska bevis som kunde koppla någon till morden, och Bartz teori kring distributi­onen i hans bok The Tylenol Mafia: Marketing, Murder and Johnson & Johnson, har ännu inte undersökts vidare av varken Johnson & Johnson eller FBI.

Ed Reiner och Roger Arnold är namn som inte längre nämns av utredare när man diskuterar pillermörd­arens identitet. James William Lewis och ”Una-bombaren” Ted Kaczynski har båda varit i sökljuset under de senaste åren.

År 2009 genomsökte polisen hemmet till Lewis och hans fru Leann i Cambridge, Massachuse­tts, och både lådor, dokument och en dator blev tagna av polisen. Lewis och hans fru gav frivilligt dna-prov till polisen och den dömda utpressare­n förnekade återigen sin inblandnin­g i pillermord­en. Inga åtal har väckts mot Lewis.

Även Ted Kaczynski har frivilligt lämnat dnaprov under 2011 efter att FBI återigen tog upp möjlighete­n att Una-bombaren kan ha stått bakom morden. Men precis som med Lewis väcktes inga åtal mot honom och FBI sa att de helt enkelt ville få ur Kaczynski ur bilden en gång för alla. Om man fokuserade på Lewis and Kaczynski för att rikta uppmärksam­heten bort från Bartz teori om distributi­onen återstår att se.

Nu leder de olika polisavdel­ningarna där morden skedde utredninge­n tillsamman­s. Mike Hernandez, polischefe­n i Arlington Heights, sade år 2013 att ”utredninge­n pågår och fortsätter att vara aktiv”. Det är möjligt att pillrena blev förgiftade under förpacknin­gsprocesse­n eller under distributi­onen och det kommer bli intressant att se om polisen följer det spåret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden