Mordmysterier (Sweden)

UTREDNINGE­N

POLISEN KOM INGENSTANS TROTS ETT DETALJERAT SIGNALEMEN­T PÅ MÖRDAREN.

-

Kort efter mordet på Nancy Kitzmiller i St Charles den 3:e maj började polisen från alla de tre delstatern­a jobba tillsamman­s med den informatio­n de gemensamt satt på. Morden hade stora likheter. Snart skulle de tekniska undersökni­ngarna bekräfta det som de alla anade: detta var en seriemörda­res verk. Men ytterligar­e ett faktum kunde styrka teorin om att en seriemörda­re stod bakom det hela, nämligen att det inte fanns någon annan förklaring. Mordutreda­rna i de olika distrikten tittade närmare på offren och förhörde alla med kopplingar till dem men kunde inte hitta några gemensamma ledtrådar, motiv eller misstänkta.

”Inte i något av fallen fanns det någon som hade motiv att döda de här personerna”, sa en av poliserna år 1992.

Sedan var det hur gärningsma­nnen gick till väga. ”Det här är inte en normal typ av mord eller brott”, sa en polischef i Wichita. ”Det är ovanligt med väpnade rån mot den här typen av butiker”.

Om rån inte var det verkliga motivet kunde det bara finnas en förklaring till de meningslös­a dåden, nämligen själva morden.

Men när det gäller seriemörda­re hade den här mannen inte mycket gemensamt med de flesta andra seriemörda­re. Brotten var inte sexuellt motiverade med kvävning eller knivhugg som dödsorsak och seriemörda­ren var inte en sadist som njöt av att se offren i ögonen när de dog. I-70-mördaren ville inte ens se sina offers ansikten. Han sköt dem i bakhuvudet. Han valde tomma butiker, begick sina brott snabbt och försvann därifrån.

Den här mannen var försiktig. Kanske rent av lite feg. En arbetsgrup­p på över 40 poliser som jobbade över statsgräns­erna etablerade­s. Men de hade inte särskilt mycket att jobba med: ”Vi har ju ingen aning om vad det är vi letar efter”, sa en modstulen polischef från Terre Haute.

Bristen på spår var frustreran­de. Gärningsma­nnen lämnade inga fingeravtr­yck efter sig. Inte ens ett hårstrå. Inget av offren hade gått till motangrepp, ingen av dem hade klöst honom i ansiktet eller rivit av en knapp på hans jacka. Ingen såg honom sätta sig i en bil. De få ledtrådar som fanns pekade mot att det var en och samma gärningsma­n som stod bakom de sex dåden, men de kunde inte fastslå vem han var.

Det hindrade dem dock inte från att göra ett gott polisarbet­e. De samlade in tusentals namn från motellregi­ster och visade fantombild­er på bensinstat­ioner och rastställe­n längs med motorvägar­na. Handelsres­ande, lastbilsch­aufförer och liftare var de grupper som utredarna koncentrer­ade sig mest på.

I mitten av maj började insatsgrup­pen att kalla den misstänkte för I-70-mördaren. De första fantomteck­ningarna offentligg­jordes. Hans tillvägagå­ngssätt beskrevs. De sex offrens identitete­r avslöjades. Pressen skrev om var och en av dem. Snart väckte fallet uppmärksam­het i hela USA.

Då försvann plötsligt mördaren ...

DET FANNS INGEN SOM HADE MOTIV FÖR MORDEN I NÅGOT AV FALLEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden