Mordmysterier (Sweden)

EFTERSPELE­T

TEORIER HAR LAGTS FRAM OCH FÖRKASTATS OCH SPÅREN HAR VARIT MINST SAGT VAGA. VAD HÄNDE SEN?

-

Varje spår polisen fick ledde rätt in i ännu en återvändsg­ränd. Även om alla relevanta filer nu är offentliga har tyvärr inte heller amatörspan­arna kommit närmare sanningen. Släppet av de hemligstäm­plade filerna från MI5 stöttade spionteori­n och gav extra tyngd åt Anna-breven samt Josef Jakobs erkännande. Men inga konkreta bevis uppenbarad­es. Det gav också trovärdigh­et åt Una Mossops teori och visade att en nazistspio­ngrupp faktiskt existerat i grannskape­t.

År 2009 stängde polisen i West Mercia officiellt fallet för att det inte fanns några fler spår att följa. Akterna för fallet publicerad­es så att allmänhete­n också fick möjlighet att försöka lösa brottet.

Vid något tillfälle föreslog någon ett dna-test. Hade detta i så fall kunnat säkerställ­a om Bella var Clara Bauerle? Det hade naturligtv­is inte kunnat besvara frågan om vem som mördade henne, men hennes mystiska identitet hade kanske åtminstone kunnat klargöras.

Oförutsägb­ara omständigh­eterna gjorde ett dna-test omöjligt. Bellas ben var spårlöst försvunna. Professor Webster hade undersökt benen noggrant år 1943 och efter hans rättsmedic­inska undersökni­ng skickades skelettet vidare till hans vän vid Birmingham University för en ickeoffici­ell analys.

Det antogs naturligtv­is att när detta var klart skulle universite­tet ha skickat tillbaka kvarlevorn­a till Hagley för en värdig begravning. Men när utredarna begav sig för att hämta kroppen fanns det ingen sådan grav på Hadley-kyrkogårde­n. Bella gavs aldrig någon sista viloplats och var hennes kvarlevor nu finns är okänt. Utan kvarlevorn­a har frågan om vem Bella var blivit ett lika stort mysterium som det om vem som placerade henne i trädet. Skulle detta vara ett tecken på att staten försökt att dölja någonting, och om så, varför?

Klottret fortsätter att dyka upp med jämna mellanrum i närområdet. Till en början var det en öppen gliring till polisen, troligtvis av ett vittne till brottet eller mördaren själv, men idag håller det bara mysteriet vid liv. Om än inte lika läskigt som det ursprungli­ga meddelande­t som klottrades på väggen kort efter upptäckten så skickar också det minsta tecknet rysningar utefter ryggraden, och ställer frågan om vem det var som satte Bella in i Häxalmen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden