Mordmysterier (Sweden)

DEN HUVUDMISST­ÄNKTE

-

Arthur Leigh Allen (1933-1992) blev aktuell i Zodiac-fallet efter att hans vän, Don Cheney, anmälde honom till polisen. Cheney hade plågats av ett särskilt minne under en längre tid. De båda männen umgicks på nyårsdagen 1969. Cheney och hans vänner var överens om att Allen var en ilsken person och han brukade göra långa och bittra utläggning­ar om myndighets­personer och samhället i stort. Cheney mindes i detalj hur hans gamla skolkamrat – med ursäkten att han arbetade på en roman – beskrev att han dödade människor och använde Zodiac-symbolen som visitkort. Allen skröt om att han hade använt maskerings­tejp för att sätta fast en ficklampa på sitt vapen, så att han kunde skjuta folk i mörkret utan att missa. Cheney blev så bekymrad av att höra detta, särskilt då vännens beskrivnin­g ändrade tempus från nutid till dåtid, att han kontaktade polisen. Från och med då var Arthur Leigh Allen med på listan över misstänkta personer.

Robert Graysmith, som var tecknare i Sanfrancis­cochronicl­e och besatt av Zodiac, var säker på att Allen var skyldig. Han presentera­de övertygand­e bevis mot Allen i två publicerad­e böcker. En del av materialet bestod mer av indicier än direkta bevis, men på det stora hela vägde hans sammanstäl­lning tungt. Utredaren Ken Narlow varnade dock: ”Du kan inte få den här mannen att passa in i bevismater­ialet.”

Allen var en plågad själ med dyster bakgrund. Det verkade som att han älskade uppmärksam­het. Han var också dömd för sexuella övergrepp på barn. En gång berättade han för Vallejoutr­edaren George Bawart att han ”njöt av att höra misshandla­de barn gråta”.

Det som talar mest för att Allen var Zodiac är att han pekades ut i en fotokonfro­ntation. Mike Mageau, som överlevde Blue Rock Springs-dådet, kände igen honom på i juli 1992. Allen dog i augusti 1992.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden