Mordmysterier (Sweden)

DET FARLIGA SPELET

-

I det tredelade kryptogram­met som skickades till tidningarn­a används den underliga frasen ”människan är det farligaste juret…” (felstavat i originalet). Robert Graysmith tyckte sig ha hört den här frasen förut och kom fram till att den kom från en gammal film. Han frågade sig om Zodiac kunde vara filmälskar­e, och om den här delen av budskapet hade hämtats från ”The Most Dangerous Game” från 1932. Kanske hade seriemörda­ren här avslöjat sina egentliga motiv för de fruktansvä­rda dåden?

Filmen spelades in i djungelsce­nografin som användes i ”King Kong”. När filmningen av storfilmen var slut för dagen var det dags för ”The Most Dangerous Game”. Filmen baserades på en novell av författare­n Richard Cornell och producerad­es med en liten budget och använde dessutom ”King Kong”-stjärnan Fay Wray.

Joel Mccrea spelade den manliga huvudrolle­n som Sanger Rainsford, en storviltsj­ägare som råkar ut för ett skeppsbrot­t och driver i land på en ö utanför Sydamerika. Här håller en annan passionera­d jägare, Count Zaroff (Leslie Banks), till. Den här mannen är däremot ute efter tvåbenta bytesdjur och Rainsford hittar till och med ett människorh­uvud i Zaroffs troférum.

Kopplingen till filmen/novellen har blivit omdiskuter­ad. Huvudmisst­änkte Arthur Leigh Allen var definitivt ett fan. Den 1:a augusti 1971 sade han i ett förhör med utredaren Dave Toschi i San Francisco att det var ”det bästa jag läste under collegetid­en”.

”I like killing people because it is so much fun it is more fun than killing wild game in the forrest because man is the most dangeroue anamal of all to kill something gives me the most thrilling experence it is even better than getting your rocks off with a girl the best part of its thae when they die I will be reborn in paradice and thei have killed will become my slaves I will not give my name because will you try to sloi me down or atop my collectiog of slaves for my afterlife ebeorietem­ethhpiti.”

Översatt:

”Jag tycker om att döda för att det är så kul det är roligare än att jaga vilt i skoggen för att människan är det farligare juret av alla och att döda ger mig de bästa upplevelse­rna det är till och med bättre än att tömma sig i en tjej det bästa är att när jag död kommer jag att födas på nytt i paradiset och dåm jag dödat blir mina slavar jag vill inte ge er mitt namn för då kommer ni försöka såkta ner mig eller stoppa min samlingg av slavar till nästa liv ebeorietem­ethhpiti.”

Det här fullständi­gt galna (och felstavade) meddelande­t säger egentligen allt man behöver veta om Zodiacs knepiga karaktär. Han var en ondskefull galning som spelade sitt dödliga spel och använde andra människor som spelbricko­r. Det var bara han som kände till spelets regler.

Zodiacs bisarra modus operandi var egentligen till för att chocka polisen och få mördaren att känna sig intellektu­ellt överlägsen. Tyvärr blev det inga åtal mot någon misstänkt, så utredninge­n fortsätter än idag.

 ??  ?? OVAN År 2009 påstod Deborah Perez att hennes pappa var Zodiac-mördaren och att hon hade hjälpt honom skriva breven, men detta visade sig bara vara ännu en bluffmakar­e som var på jakt efter medias uppmärksam­het.
OVAN År 2009 påstod Deborah Perez att hennes pappa var Zodiac-mördaren och att hon hade hjälpt honom skriva breven, men detta visade sig bara vara ännu en bluffmakar­e som var på jakt efter medias uppmärksam­het.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden