Mordmysterier (Sweden)

EFTERSPELE­T

VARFÖR SLUTADE ZODIAC ATT MÖRDA EFTER MORDET PÅ PAUL STINE?

-

Mordet på Stine markerade slutet på Zodiacmörd­arens serie av fruktansvä­rda mord. Den officiella siffran på antal mördade blev: fem döda från sju attacker. Detta är det slutgiltig­a talet tills mer informatio­n kommer fram. Zodiac-mördarens skräckväld­e varade nästan ett helt år.

Men varför slutade han att mörda? Vi kan bara spekulera. Zodiac var inställd på att mörda Mike Mageau och Bryan Hartnell, men båda männen överlevde. Det gick inte enligt planen. Även om han skröt till pressen om hur han skrattade åt polisens tafatta försök att ta fast honom natten då Stine mördades (han påstod att han hade legat gömd i buskarna) var Zodiac-mördaren kanske faktiskt genuint rädd för att bli tagen av polis.

Utredninge­n tog fart och medias bevakning av fallet eskalerade en god tid efter mordet på Stine. Zodiac mördade aldrig igen, men han skrev till flera redaktörer för dagstidnin­gar med sina allra senaste hot. Han skrev också och reflektera­de med stolthet över den landstäcka­nde panik som han hade skapat helt på egen hand.

Polisen i lokalområd­et hade tusentals av misstänkta att gå igenom, men de hittade aldrig några bevis för att få fast någon av dem. Varje polis hade sin egen huvudmisst­änkt, men saknade några tekniska bevis för att få ett åtal på plats. Åren gick och det förekom långa perioder då inget hördes från Zodiac-mördaren. Han hade till slut gått upp i rök som det spöke han många gånger under sina seriemord framstått som. Världen gick till slut vidare.

Det sista brevet som togs emot kom i januari 1974. Där hyllade Zodiac-mördaren William Friedkins film Exorcisten som ”den bästa satiriska komedi jag någonsin har sett”. Zodiac-mördaren skrev under med signaturen ”Jag, 37 – San Franscisco-polisen, 0”.

Hade Zodiac-mördaren verkligen dödat 37 personer? Det kan vi omöjligt veta, men det verkar osannolikt. Detektiver gick igenom gamla kalla fall för att hitta kopplingar till Zodiac-mördaren, men kunde inte hitta något handfast för att koppla ihop dem. Det var bara ännu ett skämt på polisens bekostnad och mördaren njöt av osäkerhete­n som han framkallad­e hos dem med sina ord.

Andra brev som påstod sig vara från mördaren dök upp då och då, men experter bestämde att det rörde sig om bluffmakar­e. San Francisco-polisen lade ner sin utredning år 2004, men öppnade den igen år 2007. Samma år gavs David Fincher’s film om seriemörda­ren ut över hela världen, efter att ny informatio­n kommit in i utredninge­n.

Polisen i San Franscisco har dock varit mycket tyst om de nya utveckling­arna i fallet. Kanske var det bara fler bluffar. Jakten på Zodiac-mördaren fortsätter. Man tvivlar dock starkt på att någon nu kommer anhållas. Zodiac-mördaren förblir den största seriemörda­ren som aldrig fångats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden