Mordmysterier (Sweden)

MARTIN SMARTT OCH JOHN BOUBEDE

DE TRÄFFADES PÅ ETT SJUKHUS FÖR VIETNAM-VETERANER OCH BLEV HUVUDMISST­ÄNKTA FÖR MASSAKERN.

-

Martin Smarrt drog iväg från Keddie några veckor efter morden. Hans äktenskap hade tagit slut och han visste att polisen misstänkte honom. En dag i mitten av april sågs Smarrt gående längs Highway 70 i närheten av Portola, kånkande på en ryggsäck i sin gröna militärjac­ka. Det var bilden av Vietnam-veteranen-som-socialtuts­tött. Smarrt hade förstått att han snart skulle bli tagen. Han hade försökt att förklara sin oskuld för en nära vän, men hade ingen lust att stanna kvar för att kämpa emot anklagelse­r.

Han var kock till yrket och hade varit i Vietnam i två omgångar. Han trodde att krigsupple­velserna hade satt djupa själsliga ärr. Sanningen var betydligt mindre ärevördig: han hade varit i Vietnam som kock, men var stationera­d en bra bit från striderna. Precis som många soldater hade han dragit nytta av tillgången till droger och hade återvänt till USA och betett sig som en fullständi­g galning. En gång hotade han att döda sin bror och spränga sina föräldrars hus. Hans beteende när han återvände till vardagen var underligt, våldsamt och oförutsägb­art. Smarrt kom regelbunde­t att också hota sin fru och sina barn till livet.

Smarrts benägenhet att snabbt bli arg och våldsam gentemot andra, även sina nära och kära, samt avsaknaden av ett starkt alibi natten till den 12 april genererade misstanke hos folk. Marilyns egna tvivel gentemot sin man grundades på hans våldsamma natur, hans snabbt uppflamman­de humör och det faktum att hon trodde att han var fullt kapabel att utföra ett mord. Han kände också offren och Boubede hade uttryckt intresse för Glenna Sharp på en mer romantisk nivå.

De första månaderna 1981 besökte Martin regelbunde­t en anstalt för krigsveter­aner i Reno, Nevada, för att där få rådgivning. Smarrt berättade där för sin terapeut om sina problem med utbrotten, hur kriget plågade honom och att han led av post-traumatisk stress. En månad innan morden lärde Smarrt känna John Boubede under en vistelse på avdelning 4A. John kallades av alla för Bou. Utan att ha diskuterat det med övriga familjen föreslog Martin att John skulle flytta in i familjen Smarrts stuga, nummer 26, och han blev snabbt en del av hushållet. Marilyn vågade inte säga ett ord om deras nya inneboende då hon var rädd att detta skulle kunna reta upp Martin. Martin och Bou blev som blodsbröde­r, men var det verkligen frågan om en folie à deux, ett slags symbiotisk psykos, som skulle lett till mord? Det krävs två för att dansa tango, en pistol kräver kulor och dynamit behöver en gnista för att detonera.

Till skillnad från Martin Smarrt vars lagliga överträdel­ser var av de mindre slaget (han hade några gånger langat hasch inom grannskape­t) var Boubede en fälld brottsling med ett straffregi­ster som innefattad­e inbrott i hem, bankrån och han påstods också haft kopplingar till Chicago-maffian. Bou var ett ruttet ägg och absolut inte den typ av man att bjuda in till ett sömnigt lantligt grannskap.

Smarrt och Boubede intervjuad­es av polisen den 13 april och gav sina vittnesmål. Intervjuer­na spelades in och transkribe­rades. Båda männen återgav sina förehavand­en under natten. Vid en viss punkt blev båda dessa återgivnin­gar undvikande och eventuellt helt fabulerade. Otroligt nog förmådde inte de båda förhörsled­arna Harry Bradley och PA Crim Jr att notera detta. Martin diktade upp en historia om två killar han aldrig tidigare sett som drack i den inre baren och såg märkliga ut. Ingen annan som kallades till intervju kunde vittna om att ha sett dessa två män. Boubede spelade ut ”jag är ny i stan och vet ingenting”-kortet. Att spela dum funkade för honom. Han lyckades också dölja det faktum att han hade en gedigen lista i brottsregi­stret. Boubede skjutsades till den lokala busstation­en och åkte sen vidare till Klamath Falls, Oregon. Smarrt stannade kvar och genomgick den 17 april ett test i lögndetekt­orn, klarade det och lämnade sedan Keddie för alltid.

 ??  ?? OVAN En barnskalle hittas 75 kilometer från Keddie. Den hade tillhört Tina Sharp.
OVAN En barnskalle hittas 75 kilometer från Keddie. Den hade tillhört Tina Sharp.
 ??  ?? OVAN Blod på Glenna Sharps fötter tyder på att hon först hade överlevt attacken.
OVAN Blod på Glenna Sharps fötter tyder på att hon först hade överlevt attacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden