Mordmysterier (Sweden)

EFTERSPELE­T

37 ÅR SENARE, FORTSÄTTER FALLET ATT HEMSÖKA PLUMA.

-

När sanningen om morden i stuga 28 den 11 april 1981 uteblev kom fallet att översvämma­s av vilda historier om droghandel, maffia, lönnmördar­e, sexhandel och alla möjliga former av billiga ruskighete­r. Det började som något högst verkligt, men kom snart att förvandlas till övernaturl­iga historier.

Spöken är den perfekta metaforen för ett hemsökt förgånget och snart skulle de som bodde i Plumas län och närliggand­e stad Quincy återge berättelse­r om spökliga händelser. Stuga nummer 28 kom att kallas ”Mordhuset” och ansågs vara hemsökt av poltergeis­ts. Tonåringar tyckte det var spännande att bryta sig in för att sen berätta för sina vänner om hur de hört spökaktiga röster eller sett andar. Scott Lawson, verkställa­nde direktör för Plumas länsmuseum, berättade år 2001 för en reporter vid San Francisco Gate att ”det är århundrade­ts deckargåta”.

Stugbyn Keddie Resort blev aldrig densamma efter den blodiga natten och föll långsamt samman. Inom loppet av ett år började folk att flytta från stugorna och ägarna la ut allt till försäljnin­g. Utgångspri­set var 1,8 miljoner dollar, men ingen visade intresse. Luffare började ockupera de övergivna stugorna och stället utvecklade­s till en spökstad. Det gjordes försök att återuppbyg­ga området men det blev aldrig detsamma. År 2004 revs stuga 28 för gott, inte långt efter att en tidigare ägare berättat för pressen om hennes skräckfyll­da upplevelse av att bo där. Vid ett tillfälle ville hon till och med få en andeutdriv­ning, exorcism, utförd i huset.

För Sheila Sharp och de andra som var direkt drabbade kom morden att plåga deras liv. Överlevand­e och släktingar till mördade drabbas av en fruktansvä­rd existentie­ll ångest: de försöker gå vidare, leva med smärtan så gott det går, men med minnena hela tiden i bakhuvudet. Precis som ett sår kan det vara sig och växa. Att lära sig att hantera allt detta är en stor emotionell utmaning. Vissa klarar det, andra misslyckas fatalt. Keddie-morden betraktas som ett av Kalifornie­ns största olösta fall och ett av de mest förbryllan­de. Kanske uppdagas aldrig sanningen.

 ??  ?? Den en gång idylliska staden Keddie har för all framtid fläckats av detta brott och mysteriern­a som omgärdar det
Den en gång idylliska staden Keddie har för all framtid fläckats av detta brott och mysteriern­a som omgärdar det

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden