Mordmysterier (Sweden)

FALSKA MINNEN

FÖRTRÄNGDA ELLER FALSKA MINNEN ÄLSKAS AV FÖRFATTARE OCH FILMSKAPAR­E, MEN STUDIER VISAR ATT BÖCKERNA OCH FILMERNA HAR FEL.

-

Är föreställn­ingen om förträngda minnen kontrovers­iell?

Idén om förträngni­ng är central inom psykoanaly­tisk teori och är accepterad som ett faktiskt fenomen av såväl folk i allmänhet som profession­ella inom juridik och psykologi.

Idén om ett förträngt minne är dock högst kontrovers­iell och det finns inget övertygand­e vetenskapl­igt bevis som stödjer detta psykoanaly­tiska konceptet. Idén går ut på att om någon är med om något traumatisk­t så sätts en automatisk psykologis­k försvarsme­kanism in som skjuter erfarenhet­erna bak in i det omedvetna. Minnet betraktas då inte som tillgängli­gt men, hävdas det, kan ibland återkallas, antingen spontant eller genom psykoterap­i. Även om skönlitter­ära författare av naturliga skäl älskar denna idé förkastas den för det mesta av minnesfors­kare.

Kan människor helt återkalla förträngda minnen eller handlar det om något annat?

Det mesta talar för att traumatisk­a erfarenhet­er har större chans att bli ihågkomna än glömmas bort. Ett tydligt symptom på posttrauma­tisk stress är mycket riktigt oönskade minnesbild­er från den traumatisk­a händelsen. När traumatisk­a minnen förefaller återkallad­e, antingen av sig själva eller genom terapi, är det mycket troligt att det faktiskt rör sig om falska minnen – det vill säga minnen av händelser som faktiskt aldrig inträffat.

Hur uppstår falska minnen?

Ett av de vanligaste sätten genom vilket falska minnen kan uppstå är när människor föreställe­r sig minnen som faktiskt aldrig inträffade och som ett resultat därav förväxlar minnet av den föreställd­a händelsen med minnet av en verklig händelse. Inte överraskan­de är människor med livlig fantasi mer mottagliga för falska minnen. Falska minnen kan också uppstå när människor försöker minnas något de drömt eller såg i en film eller läste i en bok och tar detta för något de själva upplevt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden