Mordmysterier (Sweden)

VAR DET ETT BESTÄLLNIN­GSMORD?

-

Den före detta polisen Mark Williams-thomas har presentera­t en rad övertygand­e argument för att mordet på Jill Dando var ett beställnin­gsjobb. Han har under sin karriär tagit sig an ett antal kända fall. Till exempel kändisen Jonathan King som skulle visa sig vara pedofil. Han stod också bakom dokumentär­en om Jimmy Savile. En dokumentär som fick polisen att starta ”Operation Yewtree” som var en omfattande polisutred­ning av pedofiler i Storbritan­nien.

Williams-thomas dokumentär från 2015, The Dando Files, var resultatet av ett års grävande i polisens material och dokument som inte offentligg­jorts tidigare. Williamtho­mas påstår efter det här grundliga utrednings­arbetet att två män (anonyma av juridiska skäl) utförde ett beställnin­gsmord på order från ledarna av Londons organisera­de brottsligh­et (också anonyma). Mordet ska ha varit en hämnd för hennes arbete i Crimewatch och som en varning till andra medieperso­nligheter att inte lägga sig i.

True crime-författare­n Tony Thompson, advokaten Michael Mansfield (som jobbade med Barry Georgefall­et) och kriminolog­en David Wilson var överens om att mordet antagligen var ett beställnin­gsjobb. Ett hittills helt okänt dokument från polisen namnger två gangstrar från norra London som kan ha gjort det. Dokumentet beskriver också att mordvapnet demonterad­es och att delarna kastades i kanalen. Den dömda mördaren Wayne Aird skickade en tio sidor lång bekännelse för mordet. Aird som under den här tiden avtjänade en livstidsdo­m på Wakefields fängelse hävdade att han var med i en grupp som tog order från gamla paramilitä­rer i IRA. Mordet ska ha varit en konsekvens av samarbetet med polisen i Crimewatch. Aird påstod också att myndighete­rna lät IRA komma undan med det för att inte skada förhandlin­garna i Nordirland­s fredsproce­ss.

 ??  ?? Den före detta polisen Mark Williams-thomas menar bestämt att detta var ett beställnin­gsmord.
Den före detta polisen Mark Williams-thomas menar bestämt att detta var ett beställnin­gsmord.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden