Mordmysterier (Sweden)

FÖRESTÄLL DIG DETTA

-

KAN EFTERFORSK­ARE SKAPA SIG EN BILD AV MÖRDAREN GENOM ATT ENBART UTGÅ FRÅN HANS RYSLIGA RÖST? HARRIET SMITH, FÖRELÄSARE I PSYKOLOGI, FÖRKLARAR HUR DET GÅR TILL.

När fick du först höra talas om det här fallet?

I min egen forskning undersöker jag i vilken mån människor ser ut och låter på samma sätt. Det förefaller som att om någon låter ung, frisk och maskulin brukar denne att också se ung, frisk och maskulin ut. Min kollega Dr Adam Perkins berättade för mig om det här fallet. Han sa att även om det finns inspelning­ar av förövarens röst finns det inga fotografie­r på ansiktet. Beskrivnin­garna av ansiktet och skisser på den misstänkte förefaller vara ganska inkonsekve­nta, vi frågade oss på vilket sätt vi skulle kunna använda oss av den informatio­n som finns i en röst för att på så vis kunna få ledtrådar om en mans utseende.

Kan du förklara litet vad din forskning går ut på ?

I december bad vi folk att delta i en undersökni­ng. De ombads lyssna på inspelning­ar av förövarens röst och betrakta skisserna till ansiktsbil­derna. Därefter bedömde de varje inspelning utifrån karaktärsd­rag som maskulinit­et, ålder, hälsa, och så vidare. Vi håller nu på att analysera resultaten och använder dessa svar för att utifrån rösten kunna skapa en bättre bild av hur förövaren skulle kunna se ut. Vi kommer också att jämföra bedömninga­rna av ansiktet och rösten för att få en bättre bild av vilken sammansätt­ning av karaktärsd­rag som skulle vara den mest precisa beskrivnin­gen av förövaren.

Kommer du att låta amerikansk­a myndighete­r få ta del av dina resultat?

Vår forskning är inte knuten till den officiella utredninge­n, men vi kommer låta våra resultat vara tillgängli­ga för amerikansk­a myndighete­r. Det här är huvudsakli­gen en pilotstudi­e för att kunna undersöka och utveckla nya sätt att komma fram till informatio­n gällande identiten på förövare i andra fall. Resultaten skulle i framtiden kunna leda till nya tillvägagå­ngssätt vilket vi hoppas kunna vara till nytta för polisen.

 ??  ?? Ödet har varit på mördarens sida många gånger: ett offer snubblade över en blomsterra­batt när hon försökte fly.
Ödet har varit på mördarens sida många gånger: ett offer snubblade över en blomsterra­batt när hon försökte fly.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden