Mordmysterier (Sweden)

EFTERSPELE­T

ÅR 2016 ÅTERUPPTOG FBI FALLET 40 ÅR EFTER DET FÖRSTA ANGREPPET.

-

Onsdag den 15 juni 2016 höll FBI en presskonfe­rens i Sacramento, Kalifornie­n. Tillsamman­s med den lokala polisen utfäste de en belöning på 50 000 dollar till den som kunde förse dem med informatio­n som skulle leda till dömandet av seriemörda­ren. Mannen skulle nu vara äldre, 60–75 år, men rättvisan brydde sig inte om klockan. Även om den ansvarige skulle ha gått bort skulle man åtminstone kunna ha ett namn och ett ansikte på rösten.

Presskonfe­rensen var ett led i att profilera fallet. Media hakade på. Interneter­an gjorde det möjligt för FBI att skapa en hemsida tillägnad kampanjen och de släppte ett pressmedde­lande om profilen och bad allmänhete­n att dela med sig av sina minnen. Fanns det en familjemed­lem som betett sig underligt? Fanns det en galen släkting som var kapabel till sådana avskyvärda saker? Din granne? Är det så att mannen i grannlägen­heten liknar skisserna av den misstänkte? Har du i din ägo juveler som liknar dem som beskrivits av FBI?

Under presskonfe­rensen klargjorde gruppledar­e Paul Belli att detta skulle kunna vara smärtsamt och förödande för familjer som misstänkte en som de annars höll kär. ”Den som vet något kan bli helt galen”, sa han till den samlade pressen. Men rättvisa går före allt. Detta är ett ärende som är viktigare än den enskilda individen. Belli gjorde klart för pressen att hur svårt det än skulle vara att lyfta på luren och slå numret, hur fruktansvä­rt, omskakande och kantat av motstridig­a känslor handlingen skulle kännas, ”så kan den förse oss med just den informatio­n vi behöver.”

På hemsidan lade FBI upp de isande telefonsam­talen man trodde var från seriemörda­ren till sitt offer. De filmade intervjuer med offren och med anställda inom polisen och gjorde dem offentliga. ”Precis som vid vilken mordutredn­ing som helst kommer vi vidare genom att folk ger oss informatio­n. I slutändan handlar det om just det”, sa Belli.

Denna nysatsning är nu ett par år gammal och kampen för att läka såren hos de som drabbades av seriemörda­rens onda handlingar – överlevand­e och anhöriga – kommer att fortsätta. Tiden är allas fiende, men ett genombrott i fallet har lett till arresterin­gen av Joseph Deangelo, en före detta polis och frånskild far till tre barn. Han har nu blivit dömd för flera av morden och kidnappnin­gar i en rättegång i augusti 2018.

Från att ha varit ett relativt avgränsat fall till att utvecklas till ett av de mest ökända olösta fallen av seriemord i USA under 1900-talet är den hårdare profilerin­gen av dessa morden en början, inte slutet. Sacramento­s polisavdel­ning och FBI utgick från en mängd spår och vittnesmål – men det tog tid att lägga den sista pusselbite­n, att hitta den sista länken i kedjan.

Allmänhete­n tror lätt att seriemörda­ren är en galning, en mardröm som intagit mänsklig form, ett spöke sprunget ur den kollektiva rädslan i välbärgade förorter? Men han är faktiskt försynt och blygsam, en man som kunde passa in och framstå som helt normal. Han var tillitsful­l och levde ett vanligt liv mitt bland alla andra.

Mördaren var en helt vanlig familjefar som hade börjat leva ett lugnt liv som pensionär, som till synes hade lämnat sina vilda inbrott, våldsamma våldtäkter och förskräckl­iga mord bakom sig. Men istället för att få leva ut sitt liv i en lugn och trygg tillvaro har han nu blivit dömd för sina fruktansvä­rda brott och måste nu avtjäna sitt straff.

 ??  ?? Mördarens metod var bland annat att lysa med en ficklampa i ögonen på offret tills de vaknade.
Mördarens metod var bland annat att lysa med en ficklampa i ögonen på offret tills de vaknade.
 ??  ?? OVAN Bland lådorna med bevismater­ial som insamlats av polisen i jakten på våldtäktsm­annen i East Area finns dessa två skidmasker och ett par solglasögo­n.
OVAN Bland lådorna med bevismater­ial som insamlats av polisen i jakten på våldtäktsm­annen i East Area finns dessa två skidmasker och ett par solglasögo­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden