Mordmysterier (Sweden)

ETT POLITISKT MORD?

-

I september 1996 vittnade överste Eugene De Kock, en tidigare sydafrikan­sk polis, inför högsta domstol i Pretoria. Han hävdade att Palme hade dödats för att han ”starkt opponerade sig mot apartheidr­egimen och för att Sverige hade stöttat ANC”.

De Kock påstod att en tidigare kollega vid polisen och sydafrikan­sk spion, Craig Williamson, var mannen som hade dödat Palme. Polisen reste i oktober 1996 till Sydafrika, men var oförmögna att finna något som skulle styrka De Kocks påståenden.

Pinochet-regimen i Chile har också kopplats till mordet. New York Times skrev år 2016: ”Så sent som denna vecka hävdade ett vittne som befann sig på biografen samma kväll som Palme mördades att han sett en man som påminde om en välkänd amerikansk agent som arbetade för chilenska underrätte­lsetjänste­n under general Augusto Pinochet.”

En annan teori pekar på CIA och en italiensk frimurarlo­ge, Propaganda Due (P2). Ett telegram från P2:s stormästar­e Licio Gelli till en person som sedan länge hade kopplingar till italienska neo-fascistisk­a politiska aktivister lydde: ”Meddela våra vänner att den svenska handflatan kommer att fällas.” [engelska ”Palm”, ett ord som blott saknar bokstaven ”e” för att bli ”Palme”, övers. anm.].

År 1990 hävdade en italiensk tv-dokumentär att CIA betalat Gelli för att underblåsa terrorism. CIA förnekade all inblandnin­g i Palmes död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden