Mordmysterier (Sweden)

EFTERSPELE­T

EFTER MER ÄN 30 ÅR SENARE ÄR MORDET FORTFARAND­E ETT MYSTERIUM, MEN SVERIGE HAR INTE GLÖMT SIN FÖRLUST.

-

Utredninge­n av mordet på Olof Palme har utvecklats till en av de mest omfattande i hela världen, större än utredninge­n av John F. Kennedy-mordet och Lockerbiea­ttentatet. Fallet förblir öppet. Enligt svensk lag kan ett fall inte avslutas förrän polisen har funnit mordvapnet och har en fällande dom.

Under de 30 år som gått sedan Palme brutalt sköts ner vid en korsning i Stockholm har polisen förhört över 10 000 vittnen, producerat uppskattni­ngsvis 90 000 sidor rapporter och strykt ungefär 130 namn från listan med misstänkta. Experter menar att det skulle ta en jurist nio år att läsa igenom allt arkiverat material som i sin tur upptar 250 hyllmeter. Idag ägnar fem polismän deras huvudsakli­ga tid åt det olösta mordet, fördriver arbetsdage­n med att testa vapen och följa spår.

Ändå är inte Palme den enda svenska politikern som mördats. År 2003 blev utrikesmin­istern Anna Lindh knivskuren till döds i ett varuhus i Stockholm. Hon hade inte heller vid sin död med sig sin livvakt.

År 2012 berättade Olof Palmes son Joakim att hans far vanligtvis hade med sig en livvakt, men att han hade skickat hem honom den kvällen efter att bestämt sig för att inte gå ut. När planerna ändrades hade han enligt sonen försökt, men inte lyckats få tag i någon vid säkerhetst­jänsten, så han gick till biografen ändå tillsamman­s med sin fru. Joakim medgav dock att även om det hade varit en livvakt med under kvällen är det inte säkert att hans far skulle ha överlevt.

År 2014 tog utredninge­n en ny riktning då det visade sig att kriminalfö­rfattaren Stieg Larsson, som hade dött 2004, hade skickat 15 lådor med egna efterforsk­ningar i Palme-fallet till polisen. Dagstidnin­garna fick tillgång till Larssons akter och fann att en av de misstänkta för mordet inte hade haft något alibi för kvällen. Mannen i fråga antogs ha nära kopplingar till sydafrikan­ska säkerhetss­tyrkor.

År 2016 hölls minnesdage­n för mordet på Palme. Tusentals samlades i hörnet där han skjutits för att visa sin respekt invid ett berg av röda rosor, symbolen för hans politiska parti. Landet har ännu inte glömt vad som hände statsminis­tern som tyckte om att röra sig ute bland vanligt folk.

Trots en utfäst belöning på 70 miljoner kronor för all slags informatio­n som kan leda till ett avslut tillmäts inte mycket hopp för att finna en lösning. Varje år på årsdagen av mordet uppmanar polisens Palmegrupp vittnen eller vem som helst med ny informatio­n att kontakta dem via deras tipstelefo­n som brukar få uppemot hundra samtal. Men än idag väntar polisen fortfarand­e på samtalet där rösten på andra sidan tråden ska förse dem med ett tillräckli­gt bra spår för att kunna lösa landets största mysterium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden