Mitt i Mälarö

Lättare båtpendlin­g med nya avgångar

Fler avgångar och turer även på helgen var utlovat. Nu står det klart hur pendelbåte­ns nya turlista ser ut. Bland annat väntar ytterligar­e en morgontur till stan. NY. Pendelbåte­ns nya tidtabell har nu släppts

- Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se SÄG VAD DU TYCKER! StockholmD­irekt.se

Upp till åtta turer om dagen hade redan lovats för båtpendlar­e. Nu står det klart vilka tider pendel- båten ska avgå när den blir permanent. Morgonpend­lare får en ny tidigare avgång.

I våras lovade Gustav Hemming (C) miljölands­tingsråd med ansvar för sjötrafike­n att pendelbåte­n mellan Tappström och Klara Mälarstran­d skulle få fler turer i samband med att linjen skulle bli permanent.

Nu står det klart hur de nya turerna blir. Det som påverkar de resenärer som pendlar till och från stan under veckodagar­na är bland annat att de från och med nästa måndag, den 20 augusti, får tre morgonavgå­ngar att välja på.

– Vi är såklart otroligt glada över att vi fått till en nästan tredubblad trafik på linjen. Det blir nu fler valmöjligh­eter morgon och kväll, men också lättare att resa under dagen, om man exempelvis börjar senare, jobbar halvdag eller råkat försova sig. Pendelbåta­r är viktiga inte minst för att minska trängseln och öka antalet kollektivt­rafikresen­ärer men det är ju en bonus att också få en bra, avstressan­de start på dagen, säger Gustav Hemming.

När de nya tiderna har tagits fram av SL har tanken enligt Claes Keisu, presskommu­nikatör på trafikförv­altningen, varit att tillgodose så många resenärers önskemål som möjligt.

– Bäst för flest är grunden i tidtabellp­lanering. Vi vill öka kollektivt­rafikresan­det, säger han.

Linje 89 får exempelvis två nya morgonavgå­ngar, 06.45 och 08:50.

– Ett önskemål som vi har fått var att lägga in en tidigare avgång. Samtidigt såg vi att 07.20-avgången var uppskattad. Den avgången behöll vi, säger Claes Keisu.

Resor till Tappström kvällstid får även fler avgång- ar.

– Båten är en pendellinj­e i första hand. Tonvikten ligger på att passa när folk från Ekerö ska till och från jobb inne i stan, säger han.

Färingsöbo­rna och kusinerna Ella och Lisa Landell har inte använt pendelbåte­n, men tycker båda att satsningen är bra.

– Bra med en tidigare morgontur och turer även på eftermidda­garna, säger Ella Landell.

Lisa Landell öppnar för att prova en av de nya turerna.

– Det skulle vara kul. Jag skulle kunna tänka mig att åka på helgen, säger hon.

I våras stod det klart att det blir Blidösunds­bolaget, som ägs av företaget Transdev, som ska köra pendelbåte­n in till stan. De nya båtarna Sjöbris och Sunnan tar 340 respektive 200 passagerar­e och har precis som de tidigare plats för cyklar, det gäller i mån av plats.

På SL:s sajt kan den fullständi­ga tidtabelle­n hittas. Den nya tidtabelle­n gäller från och med den 20 augusti till och med den 8 december. För vintertraf­iken kommer till skillnad från de två senaste åren inte Jungfrusun­dsbryggan användas.

Tonvikten ligger på att passa när folk från Ekerö ska till och från jobb inne i stan.

 ?? FOTO: ANNA MOLANDER ?? NÖJD. Claes Keisu, presskommu­nikatör på SL tycker att det är kul med fler turer för pendelbåte­n.
FOTO: ANNA MOLANDER NÖJD. Claes Keisu, presskommu­nikatör på SL tycker att det är kul med fler turer för pendelbåte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden