Mitt i Mälarö

Låt prideflagg­an vaja även efter festivalen

- JONAS MÅNSSON Redaktör Prata med mig! jonas@ malarotidn­ing.se

Förra veckan gick stora delar av landet i regnbågens vackra färger. Bussar, butiker och kommunhus var bara några av de platser som användes för att visa ett ställnings­tagande för lika rättighete­r och att man står upp i HBTQ-frågor.

Ett självklart val för många, men tyvärr fortfarand­e inte för alla. Det är bara att beklaga. Att Pridefesti­valen finns är ett tecken på att den behövs och att vi inte har kommit ända fram i alla frågor.

I en annan tidning i en annan stad gjorde jag för några år sedan en intervju inför ett lokalt pridetåg. Arrangören var då tydlig med att de jobbade för att inte behöva finnas i framtiden, eftersom det då skulle vara ett tecken på att alla människor kan leva öppet med sin sexualitet oavsett läggning.

Den här veckan har jag inte sett i närheten av lika många regnbågsfl­aggor. Synd tycker jag, det borde fortsätta även om det inte är en stor festival.

Det är lika viktigt att stå upp för allas lika rättighete­r och säga ifrån i november eller februari. De som flaggar under Pride kan väl göra det året om?

Utanför Ekerös kommunhus finns tre flaggstäng­er. En med kommunflag­gan och en med en svensk vimpel. Förra veckan satt däremellan en regnbågsfl­agga. Det har det gjort under alla de Pridefesti­valer som har arrangerat­s sedan Mälarö Tidning kom med sitt första nummer.

Mitt förslag är att låta den sitta där permanent i stället för att hissa den en vecka per år.

En sådan markering skulle vara viktig kan jag tycka.

Här har media också en viktig roll och vi journalist­er måste vara självkriti­ska. HBTQ-frågor måste lyftas året om och ska inte bara vara något vi skriver om en augustivec­ka om året då det ligger i tiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden