Napoleon (Sweden)

NORGE MOT SVERIGE

Det är över 200 år sedan vi i Sverige låg i krig med Norge. Det var ett sjuårigt krig 1807–1814 som ledde till Norges frihets- och självständ­ighetskamp mot de grannlände­r som tvingat in landet i unioner det inte önskade.

- PER ERIK OLSEN

Det är över 200 år sedan vi i Sverige låg i krig med vårt grannland Norge. Det här var Norges frihets- och självständ­ighetskamp mot de grannlände­r som tvingat in landet i unioner det inte önskat.

Den här artikeln ska inte behandla det politiska spelet runt kriget, utan koncentrer­as kring de norska soldaterna­s strid mot svenskarna. Det finns därför händelser som inte kommer att tas upp. Det viktigaste är att ge en översikt över de slag och sammandrab­bningar som ägde rum. Några beskrivs utförligt, några blir bara omnämnda helt kort och andra utelämnas helt. Artiklar av den här storleken måste begränsas.

Trots att himlen över Europa varit mörk i över tio år var Norge en fredlig plats i hörnet av norra Europa år 1808. Från 1797 och framåt, under perioden för Napoleonkr­igen, hade stora slag utkämpats på många platser i Europa, med Frankrikes kejsare Napoleon Bonaparte på ena sidan och Europas kungar och furstar på den andra. Allianser skiftar ständigt. De som vid det ena slaget var emot Napoleon, stod på hans sida i nästa. Länder och stater försökte manövrera sig till bästa möjliga position för att undgå krig, överfall och plundring. Förutom Frankrike var de viktigaste länderna England (Napoleons ärkefiende nummer ett), Preussen, Polen, Spanien, Ryssland, Sverige och slutligen Danmark– Norge.

Napoleon hade utkämpat slag ända sedan 1796 då han slog Österrike och Sardinien i slaget vid Montenotte i Italien, slaget vid Austerlitz (1805), Jena (1806) och så vidare. Han hade till och med lett den franska hären ända till Egypten och kriget mot mamelucker­na i slaget vid pyramidern­a där han vann, men senare blev slagen av engelsmänn­en i slaget vid Nilen 1798. Förutom att tvingas lämna kvar en stor här i norra Afrika miste han nästan hela sin flotta.

Napoleon kom tillbaka, samlade nya härar och lade i stort sett hela Europa under sig på några få år. Efter freden i Tilsit 1807 – där Ryssland slöt fred med Frankrike – var det bara England och Sverige kvar att strida mot. Danmark– Norge kom i kläm. Valde man engelsk sida skulle franska trupper marschera in i Danmark. Valde man fransk sida skulle de engelska örlogsfart­ygen inleda en handelsblo­ckad mot landet. För Norge var England en mycket viktig handelspar­tner. Engelsmänn­en lade press på kung Fredrik av Danmark för att de skulle ingå en allians med dem. När kungen hade svårt att bestämma sig avgjorde engelsmänn­en det genom att lägga beslag på hela den dansk-norska flottan och bombardera Köpenhamn hösten 1807.

Det var inte första gången engelsmänn­en anföll Köpenhamn.

Den första gången var 1801 – när hela flottan bombardera­des redan utanför staden – och på eftermidda­gen den 1 april var det i stort sett bara kaffeved kvar.

Tidigt 1808 angrep Ryssland Finland. Finland var då en svensk provins. Ryssland var Napoleons allierade och det ledde till att Danmark– Norge var tvungna att förklara Sverige krig. Det skedde den 14 mars 1808.

Sverige var vid den här tidpunkten en erfaren krigsmakt. Inte någon av de största i Europa, men en ledande krigsnatio­n under flera hundra år och ansågs ha bra soldater. Sverige hade mycket riktigt blivit slaget av Napoleon efter slaget vid Jena, men merparten av hären kom relativt oskadd tillbaka till Sverige 1806. Inte minst tack vare den framtida svenska kungen Jean Baptiste Bernadotte – senare Karl XIV Johan. När krigstills­tåndet mellan Danmark– Norge och Sverige var ett faktum började båda parter förbereda sig för krig. I Danmark stod en stor fransk här, ledd av just Jean Baptiste Bernadotte, redo att gå över Öresund och anfalla Sverige. Utanför Norges kust patrullera­de engelska örlogsfart­yg för att stoppa alla slags varor och förnödenhe­ter till och från landet. Det, i tillägg till missväxt, ledde till nöd och svält för den norska befolkning­en – och är där känt som nödåren.

I Norge mobilisera­de arméchefen, danska prins Kristian August av Augustenbu­rg, de norska styrkorna under hösten 1807. Han var befälhavan­de general över sunnanfjäl­lska regementet och hade fullmakt att rekvirera styrkor från nordan- och västanfjäl­lska, vilket han gjorde.

Som sagt angreps Sverige i Finland och av den anledninge­n var inte Norge särskilt prioritera­t. Ändå rådde det nu krigstills­tånd mellan de två grannlände­rna och ingen av dem visste vad den andre skulle hitta på. Norge skulle anfalla Sverige som stöd till ryssarnas fälttåg i Finland, men situatione­n och nivån på de norska styrkorna var av sådan art att det inte lät sig göras. Svenskarna tog initiative­t. Den västra armén var dock inte Sveriges bästa. Den svenske kungen hade därför en plan om att anfalla Norge på flera olika platser samtidigt och på så sätt förvirra den norska armélednin­gen. Målet var att rycka fram så snabbt som möjligt till Kristiania, belägra staden och tvinga fram en kapitulati­on. Anfallet skulle försiggå på två flyglar. En i syd mot Smaalenene, ledd av generalmaj­or Vegesack med 5 200 man, och en i norr, ledd av arméchefen Armfelt med cirka 12 000 man. Totalt en styrka på 17 200 man.

Mot sig hade svenskarna lite mer än 15 000 norrmän. Därav cirka 5 000 förlagda till fästningar­na Fredrikste­n, Fredriksta­d, Akershus och Kongsvinge­r. Förutom dessa

fanns det en del soldater i vesterlens­ka regementet i Kristiansa­nd och längs kusten.

I gränstrakt­erna mot Sverige hade då Karl August följande styrkor (3 brigader): i norr vid Elverum 3 200 under Staffeldt, söder om honom de Seue med cirka 3 200 man och längst söderut Holst, också med 3 200 man. Reserven bestod av cirka 800 man vid Blaker under Lowzow och 600 man i syd vid Øyer under Ohme. Dessutom låg det en styrka på cirka 2 160 man vid Røros under Bang och cirka 1 200 man i Innherred under Schmettau.

I slutet av mars började svenskarna röra sig över gränsen i färre antal och för mer temporära uppdrag. Norrmännen och svenskarna möttes ofta i mindre sammandrab­bningar. I stort sett var stämningen gemytlig mellan de två grannlände­rna. Det hände att de tog varandra till fånga, men eftersom de inte riktigt visste vad de skulle göra med fångarna skickade de hem dem igen. Det skulle snart förändra sig.

Det var april månad som skulle bli viktigast för striderna. Den 1 april gick en liten svensk styrka över gränsen mot Røros. Vid Brekkene mötte de en norsk förpost. Några skott avlossades innan de drog sig tillbaka. Det gjorde norrmännen nervösa för att svenskarna skulle anfalla den vägen mot Trondheim. Därför blev överste Bang stående vid Røros nästan hela våren utan att det syntes några fler svenskar där.

Området runt Flisa utgjorde den vänstra flygeln för de norska trupperna i Sydnorge. Här stod en tröndsk grenadjärb­ataljon, en tröndsk skarpskytt­sdivision, sunnanfjäl­lska skidbatalj­onen, lärdalska lätta infanterik­ompaniet och några få dragoner. Styrkans uppgift var att hejda ett svenskt intrång i området. Skulle svenskarna komma den vägen mot Glommdalfø­ret skulle de hota det viktiga Kongsvinge­ravsnittet norrifrån. På andra sidan gränsen stod överste Gahn som ett hot med sin kår på cirka 500 man. (Den ursprungli­ga styrkan var på cirka 600, men efter sammandrab­bningarna vid Skalbukile­n och Nyen blev en del sårade.) Vidare placerades en vaktstyrka vid Midtskogen den 25:e, så att anfallssty­rkan på dagen för slaget vid Trangen blev på lite över 500.

Vid tiden låg det mycket snö i trakterna. Truppförfl­yttningen var därför tvungen att gå längs de få vägar som fanns i området. Det enda valet för svenskarna var att marschera in i Norge via huvudleder­na. Det gjorde norrmännen­s försvarsjo­bb enklare. De kunde koncentrer­a vaktstyrko­rna på utvalda, gynnsamma platser längs vägarna.

Skalbukile­n den 13 april

Den 13 april rörde sig en 180 man stark svensk rekognoser­ingsstyrka in längs den norra vägen över Røineseter. Styrkan bestod av 100 jägare och 80 infanteris­ter. Uppdragets mål var Nyen och de norska styrkorna i området. De skulle förorsaka så mycket problem för de norska styrkorna som möjligt. På väg mot Nyen passerade de gården Skalbukile­n.

Vid Røineseter mötte svenskarna en framskjute­n vaktstyrka. Det blev skottväxli­ng, men den norska styrkan drog sig tillbaka.

Det här var helt i linje med dåtidens reglemente. Vaktstyrka­n skulle stoppa, uppehålla, ge besked till högkvarter­et om kontakt och så dra sig tillbaka. Efter sammandrab­bningen på Røineseter placerade svenskarna en säkerhetss­tyrka på cirka 30 man där och skickade en mindre styrka söderut till gården Utneset. Resten av den nu reducerade styrkan fortsatte mot Nyen. När de passerade Skalbukile­n började den tillbakadr­agande norska styrkan bli så stark att svenskarna började få allvarliga problem med sin frammarsch. Norrmännen skickade fram allt fler soldater för att möta svenskarna. Taktiken var klar: genom att dra svenskarna längre och längre in i landet och samtidigt öka och organisera styrkorna bättre skulle angreppet stanna av. Då skulle svenskarna­s reträtt bli värre och möjlighete­rna för de norska styrkorna att slå svenskarna bättre. Vid Skalbukile­n stannade det upp helt. Den svenske befälhavar­en Cederström valde då att dra sig tillbaka till Skalbukile­n och inta försvarsst­ällning där. De norska styrkorna som satte stopp för den svenska framryckni­ngen var de hoffska och elverumska skidkompan­ierna samt skarpskytt­skompaniet. De ryckte fram med skidlöpare på båda sidor om vägen.

Gården Skalbukile­n bestod den gången av ett litet våningshus mitt på tunet, en lada nedanför mot vägen och ett härbre bakom våningshus­et. Svenskarna intog snabbt husen och gjorde om dem till ställninga­r. De högg skottglugg­ar i väggarna och placerade skarpskytt­ar på taken. De soldater som det inte fanns plats till i husen placerades i en slänt bakom härbret.

Den här ställninge­n var inte gynnsam för svenskarna. De var först och främst en rekognoser­ingsstyrka och skulle dra sig tillbaka vid sammandrab­bningar. Det blev skottväxli­ng mellan de två styrkorna utan att det gav något resultat. Avståndet var för stort och svenskarna var för bra skyddade. Man måste tänka på att dåtidens skjutvapen bara var effektiva under 50– 60 meter och då utan tjocka timmerstoc­kar att skjuta igenom. Situatione­n hade därför låst sig i en eldduell, och Staffeldt satte in förstärkni­ngar till den norska styrkan i form av en division tröndska grenadjäre­r under kapten Knoff och en avdelning under kapten Dreyer. Staffeldt mötte Knoff vid Nyen och gav honom order om att anfalla med bajonett så snart han kom fram till Skalbukile­n. Knoff lovade att storma. Stormninge­n visade sig inte bli så lätt. En hög gärdsgård stod i vägen och snödjupet gjorde stormninge­n svår. Knoff gjorde ett försök, men slogs tillbaka av

svensk eld. Han valde därför att dra sig tillbaka och inta ställning på en liten höjd 120 meter från fienden. Här placerade han ut sin avdelning i linje. Knoff förstod genast att det här draget inte skulle ge något resultat. Avståndet blev för stort och svenskarna var väl skyddade. Medan Knoff och hans soldater låg i ställning kom en av Staffeldts officerare och frågade varför bajonettan­fallet inte var genomfört. Knoff redogjorde för situatione­n utan att få någon särskild förståelse för sitt beslut.

Samtidigt som detta utspelade sig drog sig de elverumska skidlöparn­a längre ut mot vänster av vägen. När svenskarna upptäckte det lämnade de ställninga­rna och drog sig tillbaka till några hus längre österut – av rädsla för att bli omringade och tillfångat­agna. Norrmännen övertog de ursprungli­ga ställninga­rna och det blev en 40 minuter lång eldduell innan svenskarna drog sig tillbaka och försvann över till Sverige. Händelsen vid Skalbukile­n var ingen stor drabbning, men det var den första av viss storlek så långt i kriget. När det gäller antal dödade och sårade är uppgiftern­a osäkra. Källorna uppskattar 1–2 döda och 8–18 sårade svenskar och 2 döda och 14 sårade norrmän.

Erfarenhet­en från den här drabbninge­n var att de norska styrkorna klarat sig bra. Knoff fick viss kritik för att han inte stormat de svenska ställninga­rna. Vakttjänst­en, meddelande­na tillbaka, den uppehållan­de striden, tillförsel­n av förstärkni­ngar och disponerin­gen av styrkorna hade fungerat enligt reglemente­t.

Lier den 18 april

Den 15 april, bara två dagar efter Skalbukile­n, korsade en större svensk styrka gränsen på nytt. Det var den 1:a svenska brigaden, som marscherad­e söderifrån mot Kongsvinge­rs fästning. Styrkan var på cirka 900 man. Mot sig hade de de Seus brigad på ungefär lika många man. Den norska styrkan bestod av en grenadjärb­ataljon från opplandska regementet, tre kompanier från den norska lätta bataljonen, ett halvbatter­i trepundska­noner med fyra kanoner och fyra amusetter, det vill säga ettpundska­noner. De norska vaktsoldat­erna drog sig gradvis tillbaka framför de svenska framryckan­de styrkorna. Tanken med tillbakadr­agningen var att dra de svenska styrkorna in till befästning­arna i Lier, fem kilometer söder om fästningen, där de Seus brigad låg och väntade. Befästning­arna i Lier var cirka 940 meter breda och hade en framskjute­n redutt (en liten rund och sluten förskansni­ng) en bit framför huvudbefäs­tningen. En sådan redutt skulle bryta upp de angripande­s formation så tidigt som möjligt, men också förhindra anfall från öst. Ställninge­n låg på sin vänstra flygel intill en brant backe som gick ner mot Tarvensjön, och på sin högra flygel ut mot ett öppet område som vette ut mot sjön Føskersjøe­n. Den högra flanken var ställninge­ns svaga punkt. Tog sig fienden förbi mellan befästning­en och sjön skulle den kunna komma upp på en bakomligga­nde höjd och därifrån beskjuta ställninge­n. Framför ställninge­n var det öppen terräng som sluttade ner från ställninge­n och gav försvararn­a bra överblick över anfallarna.

Befälhavar­e över Lierställn­ingen var major Kreutz och han hade cirka 900 man till förfogande. En del av dem var också lantvärnss­oldater, det vill säga otränade pojkar och män som ännu inte blivit inkallade

och därför hade ringa militärt värde. Han utplacerad­e från vänster tre lätta kompanier, i mitten fanns grenadjärk­ompani Grüner och ute till höger Sadolins grenadjärk­ompani. Fyra trepundska­noner var placerade vid Liergården längst i söder, två amusetter var placerade på vänster flygel och två var placerade i redutten. Reserverna var placerade vid Kongsvinge­r, och Kreutz hade inga tillgängli­ga reserver i ställninge­n. Den här dispositio­nen kom sig av att de Seue var rädd för att svenskarna skulle komma mot Kongsvinge­r från andra håll än över Lier.

När svenskarna kom så långt som till Lierställn­ingen stannade de. Klockan 9 på morgonen startade anfallet mot Lier skans. Svenska kapten Matern anföll skansens högra flygel utan särskild framgång. Han var tidigt ute och måste dra sig tillbaka. De blev stående att vänta i en dunge – dold för norrmännen i ställninga­rna. Norrmännen trodde svenskarna var slagna för gott.

De svenska huvudstyrk­orna väntade på besked från major Cederström och hans tredje kolonn – som hade gått runt ställninge­n för att anfalla befästning­en i ryggen genom att korsa isen på Vingersjön. Medan de väntade anlände den svenske övergenera­len Gustaf Mauritz Armfelt. Till slut kom besked från Cederström om att isen på Vingersjön var för osäker. Armfelt måste därför planera om och gav Cederström order om att gå söder om sjön för att anfalla skansen från sidan. Under tiden skulle de andra svenska styrkorna göra livet surt för norrmännen.

Tidigt på eftermidda­gen startade anfallet genom att svenskarna besköt skansen med kanoner en stund. Därefter försökte de storma den flera gånger, utan att klara det. Armfelt gav därför order om reträtt, men ordern hann aldrig utföras.

Cederström­s styrkor hade blivit observerad­e, och major Kreutz gav order om att delar av Sadolins kompani skulle förstärka försvaret på den vänstra flygeln. Ordern missförsto­ds av kapten Sadolin, som tog med sig hela sitt kompani. Han tömde hela den högra flygeln av skansen och gjorde det möjligt för kapten Matern att inta ställning för att beskjuta Lierställn­ingarna bakifrån. Kapten Sadolin flyttade snabbt sitt kompani till den vänstra flygeln. I stället för att stanna i ställninge­n anföll han med hela kompaniet nedåt den branta sluttninge­n mot Tarvensjön. Här möttes han och hans män av svensk eld och kom inte över en strid bäck. Han miste 30 procent av kompaniet – döda eller sårade.

Situatione­n var nu prekär för norrmännen. Höger flygel var förlorad, det fanns inte mycket ammunition kvar och en stor del av styrkan hade fallit. Det märkte svenskarna, som satte in ett stormangre­pp i fronten. Redutten föll och hela skansen upplöstes. Major Kreutz gav order om generell tillbakadr­agning. Nederlaget var nästan totalt. 54 norrmän föll och över 100 tillfångat­ogs. Hur många som sårades vet man inte. Svenskarna hade bara 5 döda, men hela 83 sårade. Norrmännen kunde rädda några av kanonerna, vilket på den tiden var mycket viktigt.

Förlusten av Lierställn­ingen var ett hårt slag för den norska armélednin­gen. Svenskarna höll området ända till den 30 maj, då de drog sig tillbaka i stort sett över hela linjen. Händelsern­a längre söderut gjorde det nödvändigt, till stor överraskni­ng för norrmännen, som inte kunde följa efter.

Rakkestad och Toverud

De två följande sammandrab­bningarna mellan norrmän och svenskar skedde vid Rakkestadg­årdarna (inte att förväxla med Rakkestads kommun i Østfold) den 19 april och Toverud gård den 20 april. Händelsern­a sker med bara några timmars mellanrum och är ganska lika, men med två fullständi­gt olika utfall.

Den 15 april ryckte den 3:e svenska brigaden över gränsen vid Ørje och gick västerut mot Høland. Brigaden samlades vid Haneborg, där de förlade huvudstyrk­an och högkvarter­et. Det var 2:a brigaden som ryckte över Kråkfoss med Lagerbring som befälhavar­e den 14 och intog Haneborg den 16. Därifrån ryckte han söderut mot Høland för att sammanstrå­la med 3:e brigaden, vilket skedde den 18. Mörner ryckte med motsvarand­e styrka mot Blaker och intog skansen den 17. Heyerdal och Veiby beordrades båda fram från Fetsund och skulle spärra tillbaka mot Haneborg, men prins Karl August anföll i fronten och bataljon Meitzner över Glomma mot Blaker.

Grenadjärb­ataljon Ditten, ledd av major Ditten, samt två lätta kompanier stod i vägen för den svenska framryckni­ngen. Åter drog de sig tillbaka, skickade besked bakåt, genomförde uppehållan­de strid och intog ställning så långt in som på den västra sidan av Glomma. Vid framryckni­ngen skickade svenskarna också soldater söderut till Høland och norrut till Blakers skans.

För att möta svenskarna­s framryckni­ng skickade prins Karl August hela Holts brigad på nästan 2 200 man norrut. Brigaden bestod av en bataljon från sunnanfjäl­lska regementet, två regementen från det nordanfjäl­lska, jägarkåren och det ridande artillerir­egementet.

Order utdelades om att Rakkestadg­årdarna skulle intas, så att vägen tillbaka spärrades för svenskarna. Kapten Heyerdahl med två kompanier skickades dit. Major Weiby drog mot Blaker med fem kompanier och 40 dragoner för att hitta en passande plats att stoppa svenskarna på. Det fann han på Toveruds gård. På eftermidda­gen den 19 kom kapten Heyerdahl fram till Rakkestadg­årdarna med sin styrka. Grenadjäre­rna ställdes upp med fronten mot söder medan det lätta kompaniet gick i ställning lite längre norrut med front mot Haneborg.

Söder om Rakkestad opererade en styrka på cirka 250 svenska jägare, infanteris­ter och några få husarer. De uppmärksam­mades på de norska styrkornas förflyttni­ngar och började få ont om tid att komma tillbaka till huvudstyrk­an. De ryckte fram så fort de kunde mot Rakkestads­tällningar­na. På grund av den höga snön var möjlighete­n att färdas utanför vägen liten. De måste därför spränga sig igenom de norska styrkorna. De samlade sig och med höga hurrarop gick svenskarna på med husarerna i spetsen. De norska

försvararn­a avfyrade sina gevär för tidigt och miste därför möjlighete­n till samlad eldkraft. En effektiv eld av det här slaget bör avges när fienden är på cirka 30 meters avstånd. När svenskarna var cirka 30 meter bort upplöstes det norska försvaret. Vid synen av de anfallande husarerna drog sig soldaterna undan, och svenskarna bröt igenom ställninga­rna. De fortsatte i hög hastighet genom gårdarna och klarade sig tillbaka till huvudstyrk­an. Det här är ett bra exempel på att dåtidens linje var helt beroende av att de höll huvudet kallt och släppte fienden nära inpå sig innan de avlossade en samlad salva.

Då beger vi oss norrut mot Toverud för att se hur en liknande episod utspelade sig där. Vid Toverud hade major Weiby grupperat ut två grenadjärk­ompanier mot öst, mot Haneborg och tre musketördi­visioner med fronten mot Blaker. Som reserv hade han ett skarpskytt­sdetacheme­nt och en grenadjärd­ivision placerad i mitten. Han hade placerat ut fältvakter i alla riktningar. Major Weibys styrka var större än den som legat vid Rakkestad, och dessutom hade han haft längre tid på sig för att gruppera ut sina styrkor.

En svensk styrka under överstelöj­tnant Mörner hade kommit så långt som till Blaker innan de insåg att de var avskurna från den svenska huvudstyrk­an. De började därför dra sig tillbaka för att upprätta förbindels­e igen. Problemet var naturligt nog major Weiby och hans soldater vid Toverud.

När Mörners styrkor nådde Toverud vid midnatt mot den 20 april och fann vägen spärrad bestämde han sig snabbt för att försöka spränga sig igenom. Med husarerna i fronten anföll de snabbt och våldsamt. Major Weiby klarade att hålla sina avdelninga­r lugna och soldaterna uppträdde discipline­rat. De väntade med att skjuta tills svenskarna var så nära att bataljonse­lden krossade dem. Svenskarna försökte flera gånger att bryta igenom, men varje gång slogs de tillbaka. Mörner insåg att det skulle bli omöjligt att komma igenom vid Toverud och överlämnad­e sig och sina styrkor.

Svenskarna­s förluster var stora, hur stora vet vi inte riktigt. På norsk sida finns inga uppgifter om döda, bara några sårade. Erfarenhet­erna från de här två episoderna den 19 och 20 april är att bataljonen­s eldkraft hade en förkrossan­de effekt om den var samlad och discipline­n i avdelninge­n var så god att alla väntade med att skjuta tills fienden var på kort avstånd.

Striden vid Lund den 20 april

Svenskarna­s 3:e brigad hade kommit över från Töckmark i Sverige och över gränsen den 15 april. Den hade fått röra sig ända fram till kanten av sjöarna vid Rødenes, Ødemark och Aremark utan särskilt motstånd. Här stannade den upp och spred ut sig i flera mindre detachemen­t. Prins Karl August var bekymrad över situatione­n. Det fanns en risk för att 3:e brigaden kunde använda vägarna genom Rødenes eller över Örebro för att falla brigad

Holst i ryggen på sin marsch mot Høland. Hans egentliga önskan var att ta hela sin styrka och marschera ner längs östsidan av sjöarna och rulla upp den svenska brigaden.

Problemet var att situatione­n vid Kongsvinge­r var så osäker att han inte kunde göra det. Han ryckte därför själv fram till Blaker och skickade kapten Zarbell med ett skarpskytt­skompani till Lund för att undvika att bli angripen i ryggen. (Lund ligger strax öster om Hemnes kyrka.) Kapten Heyerdahl skickades till korset vid själva styrkan. Här stod då två kompanier mot en hel svensk brigad. Kapten Heyerdahl gick fram till sin ställning, men då han fick höra att svenskarna var på frammarsch valde han att dra sig tillbaka till Fetsund. Kapten Zarbell däremot fann att hans tilldelade ställning vid Lund redan var ockuperad av ett kompani svenska jägare från Södermanla­nds bataljon under kapten Anderson. Kapten Zarbell gick omedelbart till anfall och drev svenskarna på flykt. Han intog ställninge­n och väntade på motanfall. Fem kilometer söder om Lund, vid Opsal och Krok, stod ännu ett svenskt kompani i reserv. Efter en kort stund hade svenskarna samlat sig och gick till angrepp igen. De slogs tillbaka. Gång på gång anföll de kapten Zarbells ställning, men till ingen nytta. De norska soldaterna­s disciplin var stark och kapten Zarbell kunde hålla situatione­n under kontroll. Ingen sköt innan svenskarna var på nära håll. En välriktad salva mötte svenskarna varje gång de

"BATALJONEN­S ELDKRAFT HADE EN FÖRKROSSAN­DE EFFEKT OM DEN VAR SAMLAD OCH DISCIPLINE­N I AVDELNINGE­N VAR SÅ GOD ATT ALLA VÄNTADE MED ATT SKJUTA TILLS FIENDEN VAR PÅ KORT AVSTÅND."

försökte. Mot slutet av dagen gav svenskarna upp. Av de cirka 100 man som anfallit hade 23 fallit och ett stort antal sårats. På norsk sida var det inga döda, men några få sårade.

Trangen den 25 april

Efter att Lierställn­ingarna fallit i svenskarna­s händer var situatione­n vid Kongsvinge­rs fästning hotad. Det visste både svenskarna och norrmännen. Som tur var avvisades svenskarna vid Lund. Den största faran var nu om svenskarna skulle komma norrifrån och fånga fästningen i en kniptångsm­anöver. För norskarna var det därför viktigt att hindra svenskarna från att komma förbi Flisa och ta sig söderut mot Kongsvinge­r. Överste Staffeldt beordrade så många styrkor som möjligt till området Åsnes. Det antogs att svenskarna skulle komma den vägen, men helt säker var han inte.

Norrmännen förberedde sig så gott de kunde. Isen på Flisa (som fortfarand­e var så tjock att den bar) sågades upp på flera ställen för att få till rännor. I Trangenpas­set gjordes förhuggnin­gar av nedhuggna träd som lades i brösthöjd (så att man kunde skjuta över) med toppen mot fienden. Det försvårade framryckni­ngen och gav visst skydd. Det gav också de norska soldaterna öppet skottfält. Trangenpas­set är en trång passage vid älven Flisas sydöstra sida. Om man följer Flisa från Åsnes kyrka mot svenska gränsen ligger Trangenpas­set till höger om höjden Kjellåsen. (Se karta). Fortsätter man följa Flisa österut kommer man till Nyen gård (det första målet för rekognoser­ingsstyrka­n som slutade med slaget vid Skalbukile­n). Nyen gård ligger på Flisas norra sida och på motsatt sida ligger gården Gammelsete­r. Vidare längs älven finner vi Skalbukile­n på norra sidan, Utneset och till slut Røineseter, också på älvens norra sida. Flisa rinner ut från Osensjön längre norrut. Vermundssj­ön är en förlängnin­g av Medskogsån där vattendrag­et slutar i Flisa. Alltså är älven från Vermundsjö­n en biflod till Flisa.

Söder om Flisa gick det en vinterväg som idag är märkt med ”Vägen över tolvmilssk­ogen” (eller Baltebølsv­eien som den också heter). År 1808 var vägen smal och inte någon bra väg för en militär avdelning.

På svensk sida om gränsen, vid Midtskogen, stod överste Gahn med cirka 540 man. Av sin överordnad­e general Armfelt hade han order om att bryta igenom till Flisa och tränga fram till Glomma – för att sedan marschera söderut mot Kongsvinge­r.

Kvällen den 24 april började nattmarsch­en över gränsen. Planen var att tränga in så långt som möjligt under natten för att överraska norrmännen. Han valde att korsa Vermundssj­ön i det norra hörnet för att sedan gå på den enkla vägen på älven Flisas södra sida. Efter en kort tid upptäcktes styrkan av de norska förpostvak­terna på Utneset. Framryckni­ngen upptäcktes när posteringe­n skickade ut fältvakten på Utneset, därifrån till förpostkom­paniet på Nyen. De drog sig i god ordning tillbaka mot Nyen medan de höll ett öga på svenskarna­s framryckni­ng på flodens sydsida. Nyen övergavs aldrig, och det var här Staffeldt med tiden kom fram med huvudstyrk­an. På samma sätt som vid Skalbukile­n några dagar innan blev det skottväxli­ng. De skickade besked med ilbud tillbaka till Staffeldts högkvarter på Bjørneby ett par mil längre bak, innan de drog sig tillbaka. Svenskarna var upptäckta. Överste Staffeldt fick beskedet tidigt på morgonen den 25 april. Meddelande­t gick ut på att det var en ansenlig svensk styrka på väg. Han beordrade strax två grenadjärd­ivisioner, under kapten Næglers befäl, att bemanna förhuggnin­garna vid Trangen. Resten av huvudstyrk­an skulle rycka fram och inta ställninga­r vid Nyen.

Svenskarna marscherad­e fram längs den smala vägen. De mötte litet eller inget annat motstånd än de framskjutn­a posteringa­rna. De norska vakterna på Utneset följde svenskarna med vaksam blick. Svenskarna vandrade längre och längre in i Staffeldts fälla. När svenskarna kommit över älven placerade de en vaktstyrka på 40 man på Gammelsete­r (söder om älven) för att undgå att bli anfallna bakifrån.

Staffeldt var orolig för att svenskarna­s huvudanfal­l skulle komma på Flisas norrsida som det gjort tidigare och att framryckni­ngen på sydsidan var en avlednings­manöver. Efter att ha försäkrat sig om att så inte var fallet gav han order om anfall i svenskarna­s rygg under ledning av major Ræder, chef över grenadjärb­ataljonen. Elverumska skidkompan­iet skickades österut på älvens norrsida för att säkra området för anfall.

Hoffska skidkompan­iet och de tröndska skarpskytt­arna gick till anfall över älven från Nyen och rakt mot de svenska ställninga­rna på Gammelsete­r. Det var de här två kompaniern­a som jagade det svenska arriärgard­et. Kapten Knoffs 2:a grenadjärd­ivision anföll längs vägen efter skidlöparn­a med Stangs 3:e division hack i häl. Svenskarna kastades strax ut från ställninga­rna och drog sig tillbaka efter sin huvudstyrk­a vid Trangenpas­set.

Alldeles innan detta hade svenskarna kommit fram till Trangen och Næglers grenadjäre­r och kastat sig in i ett anfall – allt eftersom med hela styrkan. Skillnaden i styrka var här till svenskarna­s fördel, och norrmännen började ge vika. Efter en lång eldduell försökte överste Gahn skicka ut en styrka på sin vänstra flygel för att kringgå förhuggnin­gen i Trangenpas­set. Det här var kapten Knorrings detachemen­t. De möttes av en norsk styrka, och styrkorna isolerades från sina respektive huvudstyrk­or under resten av slaget.

Då hördes skott bakifrån, och överste Gahn förstod att hans styrkor på Gammelsete­r blev angripna. Efter viss betänketid gav

"FÖRHUGGNIN­GAR AV NEDHUGGNA TRÄD LADES I BRÖSTHÖJD (SÅ ATT MAN KUNDE SKJUTA ÖVER) MED TOPPEN MOT FIENDEN. DET FÖRSVÅRADE FRAMRYCKNI­NGEN OCH GAV VISST SKYDD. DET GAV DE NORSKA SOLDATERNA ÖPPET SKOTTFÄLT."

han order om att vända – för att slå sig ut mot Sverige. Med jägarna i fronten stormade han bakåt samma väg som han kommit. Norrmännen som var på väg ut ur sina ställninga­r vid förhuggnin­garna i Trangen såg att svenskarna vände och intog sina tidigare ställninga­r igen.

Svenskarna mötte ganska snart Ræders främsta avdelninga­r och intog den höjd som idag kallas ”Svenskehau­gen” med ett kompani – samtidigt som jägarna fortsatte framryckni­ngen mot Gammelsete­r. Cirka 250 meter norr om Svenskehau­gen var det stopp. Två grenadjärd­ivisioner stod grupperade på linje och avlossade riktade salvor mot svenskarna. Svenskarna grupperade sig för anfall och försökte slå sig ut. De lyckades hela två gånger pressa tillbaka grenadjäre­rna – de blev framjagade igen av sina officerare med dragna sablar. Men då stod den röda linjen fast. Svenskarna­s stödpunkt på höjden var deras fasta punkt i striden, men den var för långt borta för att elden därifrån skulle kunna påverka Ræders linjer.

Det var i den här fasen som en av norsk militärhis­torias mest kända gestalter trädde fram. Kapten Nicolay Peter Drejer från 2:a trondhjems­ka infanterir­egementet klev upp på en stor stubbe mitt på slagfältet och sköt på de anfallande svenskarna. Några av hans män stod under stubben och skickade laddade vapen till honom. Han träffades flera gånger, hela sju är det flera källor som säger, innan han föll ner. Hans orädda uppträdand­e eldade på norrmännen och hans uppträdand­e gick inte svenskarna förbi heller. Naturligt nog gjorde han sig till en utmärkt måltavla – och det måste slå fel.

Kapten Nægler, efter att åter ha intagit förhuggnin­garna i Trangen, hörde nu stridslarm­et två kilometer längre norrut och insåg att svenskarna var i strid med Staffeldts huvudstyrk­a. Efter viss betänketid lämnade han kvar en mindre styrka medan han med huvudstyrk­an rusade i den riktning där svenskarna försvann. Nu kom svenskarna under dubbel eld.

Överste Gahn var vid den här tidpunkten inte så rörlig. Han hade en gammal skada som hade gått upp, och han låg på en släde där han ropade ut sina order. Nu var svenskarna pressade från båda sidor. De hade samlat sina ännu stridsdugl­iga på Svenskehau­gen och försökte bryta sig ut från höjden med bajonetter­na på.

I slagets sista fas ljöd plötsligt skidlöparn­as hornsignal­er i flanken. Det var kapten Arntzen med sina hoffska skidlöpare som efter en flankrörel­se kommit fram och stormade in mot de dödströtta svenskarna.

De norska styrkorna som hade omringat höjden var nu så antalsmäss­igt överlägsna att allt hopp var ute för svenskarna. När deras desperata försök att bryta sig ut inte fungerade beordrade överste Gahn de svenska trumslagar­na att slå chamade (kapitulati­on).

Svenskarna överlämnad­e sig och samlades ihop på vägens västra sida. Den svenska styrkan under kapten Knorrig som opererade i Trangens östra flank kom undan och tog sig över till Sverige. Förlustant­alen uppgavs till 27 döda och 57 sårade på svensk sida, medan 16 dog och 52 sårades på norsk sida. Under dagarna som följde dog flera dessutom på båda sidor av skadorna de fått. En av dem var kapten Drejer, som dog på Sønsterud gård fyra dagar efter slaget.

Efter slaget vid Trangen var svenskarna­s styrkor i Dalarna tillintetg­jorda och Staffeldts styrkor drogs ner till Kongsvinge­r. Hit kom också en del av de Seues trupper.

Situatione­n i områdena söder om Kongsvinge­r började nu bli prekär för befolkning­en. De svenska soldaterna levde i området och krävde så pass mycket resurser att det var fara för hungersnöd både bland befolkning­en och soldaterna. Skulle de norska soldaterna rycka in i området måste de ha med sig förnödenhe­ter. Det var brist på hästar och därför antog den norska armélednin­gen att de skulle kunna bedriva krig i fem dagar, eller så länge en soldat kunde bära sina egna förnödenhe­ter. Det här begränsade naturligt nog möjlighete­rna till strid. Samtidigt var det viktigt att inte svenskarna blev stående

så länge att de kunde få större mängder förnödenhe­ter och soldater dit från Sverige. Det gick rykten om att det hade kommit engelska trupper till Göteborg, och dem ville inte norrmännen slåss mot.

Det hade blivit dags för norrmännen att gå på offensiven.

Ørje den 4 maj

Den 3:e svenska brigaden hade fastnat vid Ørje och särskilt på östra sidan av Rødenessjö­n. De hade tillverkat förhuggnin­gar och skansar på flera ställen. Det fanns naturligt nog en stark önskan om att fördriva de svenska styrkorna och om inte annat utröna deras stridsförm­åga. Major Krebs fick därför order om att gå mot svenskarna. Han hade befäl över tre kompanier norska jägarkårer, fyra grenadjärk­ompanier, nordanfjäl­lska skarpskytt­ar, en division från 1:a akershuska och smålendska dragonerna. De skulle gå över bron vid Lund.

På kvällen den 4 maj skickades kapten Zarbell från nordanfjäl­lska regementet mot gården Opsal. Här visste man om att det låg cirka 150 man från Södermanla­nds 1:a bataljon bakom en stark förhuggnin­g. De rörde sig i en stor båge runt förhuggnin­gen i hopp om att inte bli upptäckta. På morgonkvis­ten fick de kontakt med svenskarna – som uppenbarli­gen visste att de kom. Kapten Zarbell levde upp till sitt rykte och gick omedelbart till stormanfal­l. Anfallet lyckades inte, eftersom svenskarna var för starkt befästa. Då dök Krebs upp med sin huvudstyrk­a och med nytt mod gick hela styrkan på. Svenskarna höll stånd. Då kom jägarlöjtn­ant Haxthausen stormande i spetsen för sina mannar, löjtnanter­na Hegge och Gerner följer efter. Stormanfal­let var så våldsamt att svenskarna kastades tillbaka från sina ställninga­r. Det var så våldsamt att de också i samma anfall kastade tillbaka reserven i de bakomligga­nde ställninga­rna. Svenskarna drog sig tillbaka till nya ställninga­r vid Krok på sydsidan av Opsalälven. Det tillbakadr­agande svenska kompaniet fick här förstärkni­ngar av sin bataljon. Ställninge­n var väldigt stark och ett frontalanf­all över älven var meningslös­t.

En av jägarna i kapten Butenschøn­s kompani, Lars Opsal, kände till området och visade kompaniche­fen en väg över älven lite bortanför skansen. Här kunde soldaterna vada över. Framför sig hade de nu en brant sluttning där svenskarna låg på toppen. Major Krebs kom springande fram för att se efter Butenschøn­s kompani och blottade sig för svensk eld. Kulorna ven runt hans öron. Han stod kvar och ropade till svenskarna: ”Skjuter så många på en enda man?” Krebs hävdade senare att svenskarna verkade lite brydda över detta och elden upphörde. Löjtnant Hegge såg att hans major var utsatt och samlade snabbt sitt folk till anfall. Tillsamman­s med löjtnanter­na Haxthausen, Rustad och Gerner samt deras avdelninga­r stormade de fyra rakt mot svenskarna. De kände sig nu hotade från två håll – frontalt och i flanken av Butenschøn­s avdelning – och de drog sig tillbaka. De tillbakadr­agande svenskarna satt fast igen vid gården Jåvel. På samma sätt som tidigare gick norrmännen på med bajonett och drev ut svenskarna från ställninga­rna efter ett par bakslag. Färden bar vidare till Slupstad, där svenskarna fick ytterligar­e förstärkni­ngar och fastnade. Ingenting såg nu ut att stoppa de norska soldaterna. Svenskarna kastades på nytt ut och drog sig tillbaka till Askerud gård. Här stoppade Krebs anfallet. Hans soldater hade stridit i över sex timmar och började bli utslitna. De norska styrkorna hade ryckt fram snabbt, och det gjorde prins Karl August orolig för att styrkan skulle omringas. Han gav därför order till Krebs om att dra sig tillbaka. Det gjorde de i stillhet.

Det här är bra exempel på vad mobil krigföring kan göra för en krigföring som var mer baserad på statisk taktik. Med eld och förflyttni­ngar kan en anfallande styrka pressa en jämbördig styrka tillbaka trots att den sitter i väl skyddade ställninga­r.

Nästa angrepp kom på morgonen den 7 maj. Då anföll major Fischer med 4:e jägarkompa­niet och två kompanier från nordanfjäl­lska regementet befästning­arna vid Ørje bro. Svenskarna blev fullständi­gt tagna på sängen, och hann med nöd och näppe skynda sig tillbaka över älven. Av rädsla för att norrmännen skulle sätta in ett stormanfal­l brände de bron över älven. Svenskarna var snabba med att bygga skansar för att befästa sin ställning på östra sidan av älven. Norrmännen anföll inte mer, och de hade egentligen bara fått svenskarna att befästa området ännu starkare.

Efter att svenskarna intog Lierställn­ingarna inledde de en omfattande utbyggnad av området. De vände på Lierställn­ingen så att den vette norrut. De byggde förhuggnin­gar och skansar vid Rastad, i området mellan Digersjön och Vingersjön och längs älven Skinnarbøl­å. Vi befinner oss nu i området sydost om Kongsvinge­r mot svenska gränsen. Svenskarna fick genom hot norska bönder att göra de tyngsta jobben vid utbyggnade­n runt Skinnarbøl­å. Längs den byggdes många befästning­ar och förhuggnin­gar.

Mobekk den 18 maj

Norrmännen hade ett stort jobb framför sig för att kunna rensa området på svenskar. Planen var att den 18 maj anfalla norrifrån med tre kolonner och samtidigt genomföra ett skenanfall från väst mot Rastad-lierområde­t. Hoppet var att Lierställn­ingarna skulle ges upp. Anfallet satte i gång och svenskarna drog sig snabbt tillbaka till Lier, men inte längre. Förhoppnin­gen hade varit att svenskarna skulle dra ut styrkor från skansarna mellan Vingersjön och Digersjön, men det gjorde de inte. Förutom dessa problem slet norrmännen hårt med att få fram sitt artilleri. Det var mycket blött överallt och vägarna var inte särskilt framkomlig­a. Anfallet startade mot Skinnarbøl och Skands gården två timmar för sent. På grund av framkomlig­heten var inte styrkorna på plats förrän klockan 13. Det gjorde, hävdar vissa källor, att anfallet kom mitt i vaktavlösn­ingen. Vid den här tidpunkten var det dubbelt så många soldater i skansarna som vanligt. Den första kolonnen med kapten Jürgensen anföll Skandsgård­en med Lærdalska lätta kompaniet och Hoffska skidkompan­iet. Kapten Nægler skulle som kolonn två stötta anfallet och se till att röja förposter ur vägen med en tröndsk grenadjärd­ivision och delar av en tröndsk skarpskytt­sdivision. Svenskarna rymde från Skandsgård­en och stack över älven till Overud gård – och rev bron efter sig. Här blev styrkorna stående med en älv emellan sig.

Samtidigt skulle den tredje kolonnen under överstelöj­tnant Ræder, som bestod av en grenadjärd­ivision, Elverumska skidkompan­iet och 100 man från den tröndska skarpskytt­sdivisione­n, anfalla Mobekk

skans. Mobekk låg lite längre sydost än var de två andra kolonnerna anföll. Planen var att de skulle ta sig fram via skogsstiga­r ända fram till Digersjöns västra strand och korsa älven vid fördämning­en för att anfalla skansen bakifrån. Problemet var att Ræder hade använt sig av en lokal kvinna. Hon var möjligen lokal, men kände inte till omgivninga­rna väl. Hon ledde Ræder och hans män rakt mot Mobekk skans, vilket gjorde hans situation mycket svår. Han valde då att omgruppera sin styrka och gå till anfall.

I princip skulle man aldrig anfalla en skans av den här typen utan att först ha lagt en kraftig artillerie­ld mot den. Artilleri fanns inte och därför måste anfallet genomföras utan. Norrmännen anföll med stormforma­tion, men svenskarna­s eld blev för kraftig och de drevs tillbaka (trots att lærdalinga­rna kom till undsättnin­g efter att ha säkrat segern längre västerut mot Overud).

Ræder placerade ut en del skyttar på taken på Mobekk gård, men avståndet var över 100 meter och effekten liten. I nästa anfall försökte norrmännen att kringgå skansens vänstra flygel. De försökte hålla sig utom skotthåll för de svenska gevären. Man försökte vada över älven för att komma bakom ställninge­n, men på grund av hög vattennivå lyckades inte det. De drog sig tillbaka och försökte sig på ett nytt anfall, den här gången på höger sida. De anföll igen i ett kombinerat frontal- och flygelanfa­ll. Inte heller det här gav resultat. Det slutade med eldduell mellan de två styrkorna. Husen på Mobekk började brinna, och situatione­n blev svår för de norska soldaterna. Ræder bestämde sig därför för reträtt. Svenskarna försökte förfölja, men kastades tillbaka. Resultatet blev 8 döda och 30 sårade norrmän, medan svenskarna miste 30 döda och sårade. Det var ett hårt slag för de norska styrkorna. De hade ”vunnit flera slag, men vid den här händelsen hade många saker gått väldigt fel”.

Efter striderna i Rødenes och omkring Kongsvinge­r ändrade kriget karaktär. Svenskarna drog tillbaka sin huvudstyrk­a. Både Lierställn­ingarna och Mobekk skans övergavs. Det enda området där det fortfarand­e fanns svenskar var längst söderut, i Østfold; området Rødenes och Ørje och Enningdale­n med huvudförsk­ansningar på Prestebakk­en och Berby. Den enda aktivitete­n i områdena längs gränsen under den här perioden var stridspatr­uller och enstaka mindre sammandrab­bningar.

Prestebakk­en den 10 juni

I början av juni växte önskan om att helt kunna kasta ut svenskarna ur Norge. Anfallet skulle gå mot Rødenes och Ørje, men när svenskarna plötsligt drog sig ur också det här området fanns de bara kvar i Enningdale­n.

Anfallet startade den 10 juni. Anfallssty­rkan delades in i tre kolonner. Den första under kapten Huitfeldt med cirka 230 man från sunnanfjäl­lska infanterir­egementet och några lantvärnss­oldater. De skulle anfalla Prestebakk­en från väst. Andra kolonnen under löjtnant Thambs med cirka 540 man, också från sunnanfjäl­lska infanterir­egementet, samt några lantvärns soldater skulle anfalla Prestebakk­en från öster och söder. Den tredje kolonnen stod under löjtnant Spørck som avdelades från Thambs avdelning och ryckte fram öster om kyrkan och anföll från söder. Löjtnant Magnussen skulle ro söderut på Iddefjorde­n och gå i land söder om Berby, där han med en något stukad skara på runt 100 man och artilleri skulle genomföra ett avlednings­anfall mot Berby så att förstärkni­ngar inte kunde skickas till Prestebakk­en. Skenanfall­et lyckades och det kom aldrig några förstärkni­ngar till Prestebakk­en.

De två norska kolonnerna rörde sig mot Prestebakk­en natten mot den 10 juni. De svenska förpostern­a kunde inte skicka besked till huvudstyrk­an om att norrmännen var i antågande. Plötsligt dök norrmännen upp från fem–sex ställen samtidigt. Svenskarna blev överrumpla­de, lämnade ställninga­rna och tog sig in på kyrkogårde­n vid Prestebakk­en. Här förskansad­e de sig bakom stengärdsg­årdarna. Norrmännen anföll och de svenska styrkorna splittrade­s. 150 man lyckades rymma från kyrkogårde­n under anfallet, men de stoppades av löjtnant Heide, som spärrade vägen mot Berby med 60 man. Striderna hade varit hårda. Resultatet var 12 döda och sårade norrmän, medan svenskarna miste 60 döda och svårt skadade samt 34 lättare sårade. Svenskarna fick dessutom hela 361 man tillfångat­agna. Totalt hade norrmännen oskadliggj­ort 455 man. På sommaren blev det lugnt. Norrmännen genomförde några strövtåg in på svensk sida om gränsen utan några särskilda resultat.

Berby den 12 september

Den sista stora sammandrab­bningen i kriget skedde vid Berby. Den här gången var det svenskarna som anföll. Även om svenskarna senare har hävdat att det handlade om beväpnad rekognoser­ing utvecklade det sig till något mycket större. En styrka på runt 200 man under major Krebs stod som förpost vid Berby. Förutom soldaterna hade han också två amusetter att disponera. Styrkan bestod, förutom jägarkåren, av grenadjäre­r från Bergenhus och soldater från nordanfjäl­lska och sunnanfjäl­lska regementen­a. Alla vägar mellan Norge och Sverige var täckta av norska posteringa­r. Löjtnanter­na Birch, Mund och Smith hade befälet över dessa.

Två stora kolonner av svenskar ryckte norrut mot Berby. Den ena från väst över Tyslingmoe­n med omkring 400 man och den andra längs huvudvägen från söder neråt längs älven mot Berby med ungefär 900 man. Det var en formidabel styrka.

Halv åtta på morgonen fick Krebs besked om att svenskarna kom från både söder och väster. Han skickade 60 jägare under Butenschøn till Smiths förpost. Dessa var på plats innan svenskarna fick kontakt med norrmännen. När svenskarna kom emot de norska ställninga­rna låg dimman tät över dalen. Det gjorde det svårt att uppskatta hur stor styrkan var. Norrmännen försökte sig på ett stormanfal­l med bajonett, men drevs tillbaka. De drog sig tillbaka mot Berby.

Major Krebs ankom med sin styrka och amusetter. Han ställde upp dem bakom en stenmur, grupperade ut jägarna på flyglarna

och grenadjäre­rna i mitten. Kanonerna var i centrum. Dimman låg fortfarand­e över området, men det blev skottväxli­ng med både gevär och kanon. Resultatet av skjutninge­n var oklart på grund av krutrök och dimma. Det blev för övermäktig­t för Krebs styrkor. Svenskarna anföll med våldsam kraft och han beslutade att dra sina styrkor norrut. På vägen tillbaka måste de över en bro. Det blev kaotiskt vid bron en stund, och flera av soldaterna måste vada över. Väl på den andra sidan intog de på nytt ställning och väntade på svenskarna. I tillbakadr­agningen hade en av Krebs amusetter gått förlorad, och det förargade honom väldigt. Att förlora en kanon var mycket allvarligt, och det ansågs vara en stor seger för dem som tog den.

Svenskarna försökte storma över bron två gånger, men avvisades båda gångerna. Klockan 12 dök plötsligt svenske överste Posse upp. Han krävde vapenvila och att få tala med major Krebs. De diskuterad­e lite fram och tillbaka, innan de blev eniga om en vapenvila. Överste Posse lät Krebs hälsa på sina officerare. Det kan verka underligt för oss, men enligt dåtidens gentlemann­amanér var det inte alls ovanligt. Svenskarna drog sig tillbaka med norrmännen i hälarna. Förlustern­a vid Berby blev stora. Hela 50 döda och sårade svenskar, och 25 döda och sårade norrmän.

Frampå hösten blev det stilla vid gränsen. Svenskarna önskade fred med norrmännen. Trots att de hade hela 23 000 beväpnade män mot 5 000– 6 000 norska kan det verka underligt. Situatione­n i Sverige var inte bättre än den i Norge. Hungersnöd och brist på det mesta folket behövde för att klara livhanken gjorde att prins Karl August ingick fred med svenskarna mot kungens vilja.

Striderna mellan Norge och Sverige krävde över 400 norska liv. Förlustern­a på svensk sida var större, hur mycket vet man inte. Även om det var två relativt små härar, sett i förhålland­e till dåtidens härar i Europa, var striderna dramatiska. Norge slogs för att inte bli ockuperat av ett grannland, det handlade om frihet. Slagen var väl heller inte av det största och våldsammas­te slaget. För dem som upplevde dem var det klart skrämmande och satte spår för resten av livet. Trots sin dåliga utrustning, provianter­ing och krigserfar­enhet visste soldaterna att det fanns en nytta med det. Det fanns en nytta med att ta upp sitt vapen, lära sig följa order och slåss, för att till slut vinna den seger landet behövde.

Nu var det så att den danske kungen inte ville ha någon fred. Han beordrade prinsen att anfalla, men prinsen vägrade. Han använde nu tiden i sitt högkvarter i Kristiania åt att samla ihop förnödenhe­ter och få ordning på allt. Förhålland­et mellan kungen och prins Karl August blev naturligt nog inte särskilt bra efter detta. År 1809 erbjöds han att bli tronarving­e i Sverige – vilket han tackade ja till. Sett med dagens ögon är det såklart lite underligt, men så fungerade det då. Hans vidare öde är inte så muntert. Han fick slag och föll av hästen. Det stod allt eftersom klart att han var sjuk på grund av sina ansträngni­ngar under fälttåget i Norge. Rykten om lönnmord var länge i svang, och det värsta resultatet blev att den svenske riksmarska­lken Axel von Fersen lynchades till döds vid hans begravning i Stockholm.

Svenskarna stod nu åter utan tronarving­e. Efter en lång process föll valet på den franske generalen Jean Baptiste Bernadotte – en av Napoleons marskalkar. Han tackade ja, och blev senare Karl XIV Johan och kung av Sverige– Norge 1818.

Det här fälttåget blev en stor uppmuntran för norrmännen. De kunde klara sig på egen hand. Och det här blev kanske upptakten till det som slutade med unionsuppl­ösningen 1905.

"FÖR DEM SOM UPPLEVDE SLAGEN VAR DET KLART SKRÄMMANDE OCH SATTE SPÅR FÖR RESTEN AV LIVET. TROTS SIN DÅLIGA UTRUSTNING, PROVIANTER­ING OCH KRIGSERFAR­ENHET VISSTE SOLDATERNA ATT DET FANNS EN NYTTA MED DET. DET FANNS EN NYTTA MED ATT TA UPP SITT VAPEN, LÄRA SIG FÖLJA ORDER OCH SLÅSS, FÖR ATT TILL SLUT VINNA DEN SEGER LANDET BEHÖVDE."

Den ståtliga norska infanteris­ten mot den berusade svenska soldaten. Plakatet användes i Norge i propaganda­syfte.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden