National Geographic (Sweden)

Vad var det som hände

-

Texten du just läste är en bluff. Övertygand­e och tänkvärd, men ändå en bluff. Den här förvrängda texten cirkulerad­e på internet 2003 i engelsk version. När forskare på universite­tet i Cambridge fick kännedom om den kunde de avslöja bluffen. Sedan förklarade de hur den också går emot lingvistis­k forskning, trots att den innehåller ett uns av sanning.

Först sanningen: Form är en av flera faktorer som hjärnan använder vid läsning. James Cattell, språkpsyko­logins grundare, lade fram sin ordformste­ori 1886. Han visade ord och bokstäver för testperson­er under bråkdelen av en sekund för att testa minnet. Överraskan­de nog kände de igen ord och bokstävern­a i orden bättre än enstaka bokstäver. Cattell drog slutsatsen att deras hjärnor bearbetade hela ordformen samtidigt. Till exempel skulle hjärnan känna igen ordet stege på det uppåtpekan­de t:et på andraplats­en och det nedåtpekan­de g:et på fjärdeplat­sen. Hjärnan uppfattar också bokstäver inne i ett ord snabbare än när de står för sig själva.

Matt Davis, hjärnforsk­are i Cambridge, har visat att påståendet om den första och sista bokstavens roll är felaktigt. Som ett exempel ger han följande mening, där ordens första och sista bokstäver står kvar: ”A dootcr has aimttded the magltheuan­sr of a tageene ceacnr pintaet who deid aetfr a hatospil durg blendur.” I klarspråk står det: ”A doctor has admitted the manslaught­er of a teenage cancer patient who died after a hospital drug blunder.” Blufftexte­n innehåller korta ord som inte har förvrängts alls och många ord som kan härledas ur kontexten. Davis tror att såväl bokstävern­as ordning som ordens form och kontexten har betydelse för läsningen.

visste du att

...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden