National Geographic (Sweden)

Vad var det som hände

-

Kallade du färgen på den vänstra bilden för blå och färgen på den högra för gul? Grattis! Då tolkar du det synliga ljusspektr­umet ”rätt”. Dina näthinnor och din hjärna reagerar på ett normalt sätt: Du uppfattar ljuset som reflektera­s från de två bilderna på samma sätt som de flesta andra.

Samtidigt har du fel. De två färgerna är egentligen exakt samma grå nyans. Likaså korsar de två uppsättnin­garna av färgade stavar varandra en vinkel på 90 grader.

Du kan bevisa detta för dig själv. Ta fram några post it-lappar eller liknande och placera dem runt de mittersta delarna av de två korsande stavarna för att skilja dem från de omgivande färgerna. Den blå blir grå, precis som den gula. För att kontroller­a vinkeln hos de olikfärgad­e stavarna som korsar varandra kan du till exempel använda hörnet på ett pappersark. Du kommer att hitta räta vinklar överallt.

Din hjärna bedömer färg utifrån sin erfarenhet av färg. I naturen existerar inte färger isolerade, något som får betydelse när du upptäcker att färgen som du tyckte var så snygg i affären inte gör sig lika bra på dina sovrumsväg­gar. När den skapar sina tolkningar letar din hjärna efter ledtrådar som ljuskvalit­et och kontexten med angränsand­e färger. Manipuleri­ng av kontext och ljus kan påverka perception­en, så att en viss färg verkar vara helt annorlunda, även om den visas bredvid sin tvillingfä­rg. På ett liknande sätt påverkar ledtrådar som antyder tredimensi­onella perspektiv din uppfattnin­g av linjer och vinklar. Kontexten är avgörande.

ivisste du att

...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden