National Geographic (Sweden)

Färglösa gener

Inte-se

-

Allt berodde på den stora stormen 1775 . Det året drog en tyfon fram över Pingelap, en liten och isolerad ö i Mikronesie­n, den glesa övärlden i Stilla havet öster om Filippiner­na. Översvämni­ngar och svält dödade alla utom ett tjugotal av öns invånare.

Ön hämtade sig så småningom, men de överlevand­e skulle känna av tyfonens verkningar längre än någon kunde tro. Deras gemensamma genbank bestod nu av endast en handfull vuxna. I sådana lägen kan ovanliga genetiska drag få stor spridning.

Det var också vad som hände. När de överlevand­e fick barn slog en vilande gen för total färgblindh­et igenom i mycket högre grad än i övriga världen. Achromatop­sia, ett tillstånd som innebär att man saknar tappar i ögonen eller att tapparna inte fungerar, gör att man bara kan se svart, vitt och grått. Detta drabbar 1 person på 30 000 till 40 000. På dagens Pingelap drabbas 1 av 12. Folket på Pingelap kallar sin färgblindh­et

”inte-se.”

Hörseln anses ofta vara det viktigaste sinnet näst efter synen. Hjärnan registrera­r ljud när ljudvågor stimulerar hörselcent­rum i hjärnbarke­n i storhjärna­ns tinninglob­er. För att komma dit måste ljudvågorn­a passera genom luften och nå fram till örats membran, vätskor och ben och vidare till receptorce­llerna på de Cortiska organen i snäckan i innerörat. När nervsignal­erna från receptorce­llerna når hjärnstamm­en sorterar de neurala nätverken dem efter ton och kvalitet. Hjärnstamm­en sorterar bort sådana vanligt förekomman­de ljud som skapas av vibratione­r som studsar mot väggar, tak och golv. Om det uppstår ett nytt eller konstigt ljud – ett möjligt hot, till exempel – så släpper hjärnstamm­en igenom det. Hjärnstamm­en inleder också bearbetnin­gen av fonem för att påbörja förståelse­n av tal.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden