National Geographic (Sweden)

Vad var det som hände

-

Du skulle förmodlige­n gilla den kända personen mer. Forskare har utfört versioner av experiment­et många gånger och funnit att det stämmer.

Men det är inte allt. Efter att ha hållit talet kanske du också motiverar valet av personen genom att omedvetet ändra minnen av din tidigare inställnin­g. Liksom Aisopos räv som sade att rönnbären var sura när han inte kunde nå dem, leker din hjärna med dina avsikter i efterhand.

Psykologen Leon Festingers teori om kognitiv dissonans säger att människor ändrar känslor så att de stämmer överens med handlingar.

All inkonsekve­ns, såsom att du håller ett väl emottaget tal i rollen som en politiker du ogillar, orsakar mentalt obehag. Hjärnan löser konflikten genom att ändra din inställnin­g så att den passar ditt beteende. Om du köper en bil och vet att den har dålig växellåda, kommer du kanske att uppskatta bilen mer på grund av felet, precis som om du hade bestämt dig för att den måste vara jättebra trots denna brist.

Nervceller som utför handlingar skiljer sig från nervceller som förklarar handlingar. Människor handlar ofta omedvetet och hittar på motiv till sitt handlande i efterhand. När det gäller kognitiv dissonans ”föreslår teorin att handlingar kan ’smyga sig in’ trots att en medveten avsikt saknas”, skrev Harvardpsy­kologen Daniel M. Wegner, ”men när de väl har smugit sig in kan de bli obehagligt oförenliga med våra tidigare, motsatta avsikter. Hjärnan kan då i efterhand konstruera en avsikt för handlingen”.

visste du att

...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden