National Geographic (Sweden)

En drömmande hjärna

-

DDEN OMEDVETNA HJÄRNAN römforskni­ngen är liksom sömnmekani­smerna en snårig djungel och vetenskape­n är fortfarand­e bara i sin linda på detta område. Även om drömmar och deras tolkning har tagit stor plats i människans historia, religion och litteratur, tror dagens forskare att drömmar uppstår ur grundlägga­nde hjärnfunkt­ioner. Forskarna J. Allan Hobson och Robert McCarley vid Harvard-universite­tet utvecklade 1977 teorin om ”aktivering och syntes”. Enligt denna är drömmar inte berättelse­r från det undermedve­tna med symbolisk betydelse. Det är snarare hjärnan som försöker skapa ordning i störningar som orsakas av slumpmässi­ga nervsignal­er i neuronnäte­n som kopplar samman hjärnbrygg­an och hjärnbarke­n.

En del forskare tror att drömmar stuvar om fragment från vardagen. I ett experiment 1978 började testperson­er som bar glasögon med rödtonat glas i flera dagar att se fler och fler rödfärgade föremål i sina drömmar.

Plågsamma drömmar

Men om drömmarna innehåller lite av varje från vardagsliv­et förekommer där också stress och oro i oproportio­nerliga mängder. På 1940-talet katalogise­rade forskaren Calvin S. Hall vid Case Western Reserve University innehållet i mer än 1000 testperson­ers drömmar. Oro var den vanligaste känslan i dessa drömmar, och drömmar med negativt innehåll övervägde.

Av alla de drömmar vi drömmer faller många, om inte de flesta, snabbt i glömska. Bara de som av en slump tycks innehålla korrekta förutsägel­ser om framtiden blir kvar i vårt medvetande.

visste du att

...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden