National Geographic (Sweden)

Vad var det som hände

-

Föreställd­e du dig att lyckan skulle vara i månader eller år om du vann högsta vinsten på lotteriet? Förutsåg du en varaktig olycka om du fick sparken? Hur du än tänkte var det förmodlige­n fel. Vi människor är generellt dåliga på att förutspå känslors effekter framåt i tiden. Enligt psykologer har vi en tendens att överskatta intensitet­en och varaktighe­ten av känslomäss­iga tillstånd som reaktion på händelser vi uppfattar som bra eller dåliga.

”Ingenting i livet är så viktigt som du tror att det är medan du tänker på det”, säger psykologen Daniel Kahneman. Hjärnans emotionell­a system är robust; det vänder kriser till småsaker. Livsavgöra­nde händelser blir efterhand mer som att ha förlorat eller vunnit en hundralapp. Även smärtan över att förlora ett barn eller en partner avtar ofta till följd av nya erfarenhet­er.

Förutsägel­ser av känslor misslyckas av flera skäl. För det första faller hjärnan offer för något som Kahneman kallar fokusillus­ionen. Lycka har många orsaker men människor tenderar att överdriva vikten av en enda faktor, ofta pengar eller kärlek.

För det andra missbedöme­r folk hur de kommer att må i framtiden eftersom de underskatt­ar sin egen återhämtni­ngsförmåga. De inser inte hur snabbt de återvänder till en känslomäss­ig jämvikt. Och psykologer­na håller med om att resan är viktigare än målet, även om frasen kan kännas utsliten. Det kan vara roligare att sträva efter ett mål än att uppnå det. Förväntan inför ett mål kan kännas lika bra som, om inte bättre än, att nå fram.

visste du att

...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden