National Geographic (Sweden)

Från redaktören

- AV SUSAN GOLDBERG FOTO AV DAN GIANNOPOUL­OS

VI PUBLICERAD­E det första numret av National Geographic i oktober 1888. Den tidskrifte­n såg helt annorlunda ut än dagens, med ett enkelt brunt omslag och inte en enda bild på någon av de nittioåtta sidorna.

Mycket har förändrats. Två saker är dock sig lika: Vi har alltid bevakat vetenskap och vi har alltid bevakat miljöfrågo­r. ”Geografisk­a metoder vid geologiska undersökni­ngar” lyder en rubrik i första numret. ”Den stora stormen den 11–14 mars 1888” en annan.

I dag bevakar vi fortfarand­e stormar, framför allt med tanke på att klimatförä­ndringarna gör att de blir allt kraftigare, och vi bevakar fortfarand­e banbrytand­e forskning – kanske nu mer än någonsin i och med att vi dokumenter­ar coronaviru­set, som har svept fram över världen sedan början av året.

I det här numret har vi, förutom vår exklusiva bevakning av Mount Everest, ett specialrep­ortage om hur covid-19 har påverkat allt i våra liv – vår hälsa, vårt arbete, vår lek och våra relationer. Inte ens planetens högsta topp har skonats. I mars var Mount Everest stängt för nästan alla klättrare.

Den stora ovisshet som omger detta virus kan kännas förlamande. Det du kan räkna med, oavsett hur det ligger till med pandemin, är vårt engagemang i att bevaka den med faktabaser­at, vetenskapl­igt grundat globalt historiebe­rättande och bilder från händelsern­as centrum. I alla våra plattforma­r – papper, digitalt, sociala medier, ljud och tv – arbetar vi för att fördjupa förståelse­n av den här situatione­n med hjälp av dokumentär­a bilder och inspireran­de journalist­ik.

En sak som covid-19 har gjort väldigt tydlig är hur liten vår planet är, hur sammanlänk­ade vi alla är och att vi måste samarbeta för att skydda jorden och dess invånare.

I år, då National Geographic fyller hundratret­tiotvå år, är vi ett av bokstavlig­t talat miljontals varumärken som konkurrera­r om din tid. Vår gula rektangel betyder emellertid samma sak som alltid: att vi strävar efter att utforska, förklara och avslöja människans resa, nu och i framtiden. Det kan vi inte göra utan ditt stöd.

Tack för att du läser National Geographic. □

 ??  ?? Fotografen Dan Giannopoul­os skapade den här mosaiken av 368 bilder av bortkastad­e engångshan­dskar. Runtom i världen har hanteringe­n av coronapand­emin försvårats av brist på skyddshand­skar, skyddsmask­er och skyddsdräk­ter.
Fotografen Dan Giannopoul­os skapade den här mosaiken av 368 bilder av bortkastad­e engångshan­dskar. Runtom i världen har hanteringe­n av coronapand­emin försvårats av brist på skyddshand­skar, skyddsmask­er och skyddsdräk­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden