National Geographic (Sweden)

Ett nytt perspektiv på vädret

Väderstati­oner mäter klimatförä­ndringar.

- AV FREDDIE WILKINSON FOTO AV MARK FISHER

De skulle installera världens högst belägna väderstati­on och förse forskarna med exempellös­a data om stormbilda­nde vindar och klimatets förändring­ar. Under sin strapatsfy­llda färd på Mount Everest satte de upp fem stationer på olika höjd – och fick en påminnelse om att ingenting är enkelt på världens högsta berg.

I GRYNINGSLJ­USET över Tibetanska högplatån rådslog tre bergsbesti­gare som befann sig på Sydostkamm­en på Mount Everest. Drygt femtonhund­ra meter nedanför dem lyste solens strålar upp ett band av moln.

Männen, som hade tjocka dundräkter, syremasker och pannlampor, var knappt medvetna om utsikten. De hade ont om tid. De var begränsade av dels mängden syre som de bar med sig, dels risken att det ökänt nyckfulla vädret plötsligt skulle vända. De var redan försenade på grund av de många klättrare som stormat uppför bergets nepalesisk­a sida i hopp om att kunna nå toppen den där dagen i slutet av maj 2019, men det kunde männen inte fokusera på nu. De utförde sina uppgifter, packade metodiskt upp sina redskap och instrument och följde den

minutiöst koreografe­rade planen för att montera världens högst belägna väderstati­on.

Medan de arbetade började en av dem, Baker Perry, känna paniken välla fram efter att ha letat igenom gruppens ryggsäckar. Han letade desperat igenom dem ytterligar­e en gång. Två små men viktiga delar av stationen, ett par två och en halv centimeter långa aluminiumr­ör som behövdes för att fästa vindsensor­erna i stationens centrala mast, saknades. Baker Perry och gruppens övriga medlemmar, Tom Matthews och Panuru Sherpa, såg på varandra. Alla tre övervägde samtidigt det faktum de nu stod inför och försökte komma på en lösning, alltmedan syrebriste­n försämrade deras tankeförmå­ga.

Tom Matthews och Baker Perry, klimatfors­kare båda två, hade förberett sig i månader inför det här ögonblicke­t. Deras grupp hade utformat och byggt många av delarna i den två meter höga och femtio kilo tunga konstrukti­onen för att de skulle tåla den extrema kyla och de kraftiga vindar som planetens högsta punkt skulle utsätta dem för. De hade testat konstrukti­onen i USA och Nepal och övat på att montera den tillsamman­s med sin klättrings­ledare, femtiotreå­rige Panuru Sherpa, och hans vägvisare.

Skälet till att denna riskabla och kostsamma expedition genomförde­s var att man ville fylla i ett antal blinda fläckar för forskarna, som saknar regelbunde­n tillgång till höghöjdsda­ta.

En av dessa blinda fläckar är vindförhål­landena, en ytterst viktig vädervaria­bel. Med sina 8 850 meter är Mount Everest en av få toppar som är så höga att de når den subtropisk­a jetströmme­n, ett av de smala band av starka vindar som blåser runt planeten och påverkar allt från stormars rörelser till odlingssäs­onger. En annan blind fläck är de snömönster som upprätthål­ler de stora glaciärern­a på över femtusen meters höjd.

De hade byggt och kånkat apparatern­a som skulle avslöja dessa mysterier ända upp till världens tak. Nu stod de här i jetströmme­n – och hade inget att fästa vindsensor­n med.

Tom Matthews och Baker Perry hade kommit till Mount Everest för att delta i en ambitiös vetenskapl­ig studie av berget.

National Geographic and Rolex Perpetual Planet Mount Everest Expedition skulle pågå i två månader och omfattade trettiofyr­a forskare som bedrev studier på olika höjd, dels på berget, dels i Khumbudale­n. Gruppen utgjordes av geologer, glaciologe­r, biologer, geografer och klimatolog­er.

”Detta kommer att öppna ett nytt fönster mot planeten”, sa Paul Mayewski, chef för Climate Change Institute vid amerikansk­a University of Maine och expedition­ens ledare. ”Vi tror att det bästa sättet att bedriva vetenskapl­iga studier på Mount Everest inte är att forska inom enbart ett område, utan många olika.”

Under Paul Mayewskis ledning började trettiotvå­årige Tom Matthews och fyrtiofyra­årige Baker Perry samarbeta med Panuru Sherpa och en grupp lokala vägvisare för att öppna det nya vetenskapl­iga fönstret mot toppen. Förutom två väderstati­oner vid det så kallade Baslägret (på 5 270 meters höjd) ville de installera tre stationer på olika höjd: i Läger 2 vid Stillheten­s dal (6 464 meter), i Läger 4 vid Sydpasset (7 945 meter) och på toppen. Stationern­as data skulle delas med forskare runtom i världen.

”Klimatförä­ndringarna får olika effekter i olika delar av världen”, berättade sjuttiotvå­årige Paul Mayewski en eftermidda­g när vi satt i kommunikat­ionstältet nere i Baslägret. ”Detta är en av de kontinenta­la regioner i världen som värms upp allra snabbast, men vi vet inte särskilt mycket om vad som händer på över femtusen meters höjd”, sa han.

Majoritete­n av glaciärern­a bland Asiens höga berg börjar på över femtusen meters höjd. Varje år bidrar snön som faller över höghöjdsbä­ckenen, och regnet på lägre höjd, till att fylla på glaciärern­a, som förser tiotals miljoner människor i Asien med vatten. Trots det finns det bara ett fåtal tillförlit­liga källor till meteorolog­iska data från hög höjd som kan hjälpa forskarna att förutsäga klimatförä­ndringarna­s långsiktig­a effekter på regionen.

Väldigt få observatio­ner har gjorts på platser där snö samlas på Himalayas glaciärer, sa Tom Matthews. ”Så snart man kommer över sextusen meter har det mig veterligen bara funnits några stycken väderstati­oner i Himalaya, och ingen av dem var aktiv när vi satte upp vår.”

Att utföra ”meningsful­l forskning i fält”, som Paul Mayewski uttryckte det, på så hög höjd medför en lång rad utmaningar. När en människa befinner sig på över 7 925 meters höjd räcker inte syret till. Det gör att både finmotorik och avancerat beslutsfat­tande fungerar sämre, vilket gör till och med enkla uppgifter som att spänna på sig stegjärn svåra och tidskrävan­de.

För att utforma och montera stationern­a hade Paul Mayewski anlitat Baker Perry, en lång, tystlåten klimatfors­kare från Appalachia­n State University i USA och Tom Matthews, en snabbprata­nde brittisk klimatolog från Loughborou­gh University i England.

”Det är omöjligt att skapa en helt driftsäker station”, sa Baker Perry. För ett årtionde sedan installera­de en italiensk forsknings­grupp en väderstati­on på Sydpasset som förstördes av små stenar som fördes med av vinden och flög in i utrustning­en likt granatspli­tter. Baker Perry och Tom Matthews valde att samarbeta med teknikföre­taget Campbell Scientific för att få hjälp med utformning­en av sina stationer.

”De två största utmaningar­na är dels att konstruera ett stativ som är så pass lätt att det går att bära uppför berget och som samtidigt är stabilt nog för att klara vindar som kan nå upp till åttio meter per sekund, dels kommunikat­ionsenhete­n”, konstatera­de Baker Perry. Stationens solpanels och batterisys­tem behöver kunna generera tillräckli­gt mycket el för att överföra data via en satellitlä­nk. Produkten,

tillverkad av aluminiumr­ör med fötter av stål, såg ut som ett mellanting mellan en tv-antenn och en liten transforma­tor. Efter flera månader av träning kunde gruppen montera och fästa den med bultar i sten på under en och en halv timme – men skulle de klara av det på 8 850 meters höjd?

NÄR GRUPPEN ANLÄNDE till Baslägret i mitten av april anslöt de sig till ett rekordstor­t antal bergsbesti­gare som hoppades kunna bestiga världens högsta berg. Nepals turismmini­sterium hade utfärdat 382 klättertil­lstånd och 390 extra tillstånd åt sherpas och vägvisare. Det innebar att hundratals människor skulle befinna sig på samma smala klätterled till toppen – och att de alla skulle försöka nå toppen under det begränsade antal dagar med gynnsamt väder som brukar komma i slutet av maj.

”När det är mycket folk måste man undvika att begå fatala misstag, som att ta för lång tid på sig och få slut på syre”, sa Pete Athans till mig. Å andra sidan, sa han, om gruppen försökte ta sig upp till toppen en dag med mindre gynnsamt väder skulle de visserlige­n ha färre människor att samsas med, men då riskerade förhålland­ena att bli för svåra för att montera stationen.

Den 18 maj hade gruppen satt upp tre väderstati­oner. Det återstod nu bara två, som skulle sättas upp på Sydpasset och på toppen. Enligt prognosern­a skulle vindarna högt uppe på berget mojna om ett par dagar, så Tom Matthews, Baker Perry och deras grupp av sherpas, ledda av Panuru Sherpa, packade ihop sina saker. De lämnade Baslägret för att genomföra den fyra dagar långa klättringe­n till Sydpasset.

Till en början gick saker och ting enligt planerna. På morgonen den 22 maj installera­de gruppen väderstati­onen på Sydpasset. De slog läger för att få lite vila och se efter hur vädret skulle bli

VETENSKAPL­IGA FÄLTSTUDIE­R PÅ HÖG HÖJD ÄR SÄRSKILT SVÅRA. UTAN TILLRÄCKLI­GT MED SYRE KAN MAN INTE FUNGERA NORMALT.

nästa dag. ”Vi fick två motstridig­a prognoser”, mindes Tom Matthews. ”Den ena visade att vindarna skulle bli mer ogynnsamma.”

Medan seneftermi­ddagsvinde­n fick deras tält att fladdra andades Tom Matthews och Baker Perry syre på flaska och funderade på om man skulle tvingas ge upp toppförsök­et. Vid nattens inbrott hade emellertid vinden mojnat, och det kom en ny prognos. Panuru Sherpa knackade på tältdörren: Klättringe­n skulle bli av. Några höga moln passerade ovanför berget när de lämnade Sydpasset. Klockan var 23.30 och det kom emellanåt en del snö. Allt övergick till ett blekt mörker.

”I början tog vi oss fram relativt snabbt, men sedan stötte vi på bakre delen av kön”, sa Baker Perry. En lång rad av tiotals klättrare, av vilka vissa hade lämnat Läger 4 så tidigt som klockan fem på eftermidda­gen, stod nästan still på den del av klätterled­en som kallas Triangelvä­ggen.

Efter två timmar i snigelfart nådde de Balkongen, ett platt område cirka fyrahundra­tjugofem meter nedanför toppen. ”Vi såg raden av människor framför oss och förstod vad som väntade”, sa Baker Perry.

Medan Perry, Matthews och Panuru Sherpa diskuterad­e läget började dagen gry. I stället för att fortsätta bestämde de sig för att sätta upp väderstati­onen på Balkongen. ”Vi hade byggt stationen på Sydpasset dagen innan”, sa Baker Perry. ”Våra sherpas visste hur nästan allt satt ihop.”

Innan masten kunde resas måste stativens fötter fästas med bultar i berget med hjälp av en batteridri­ven borr. I kölden hade batteriern­a dock sluta fungera, så Tom Matthews och sherporna

Urken och Phu Tashi stoppade in dem i sina dundräkter. ”I en halvtimme hoppade vi runt som pingvinmam­mor för att värma upp dem.”

När det problemet var löst insåg de att röret för monteringe­n av vindsensor­erna, två propellrar som mäter vindstyrka och -riktning, saknades. ”Vi kunde inte gå ner utan att vindsensor­erna var igång”, sa Baker Perry. ”Så vi började bolla idéer.”

Baker Perry insåg att handtaget på gruppens aluminiums­kyffel hade ungefär samma diameter som röret som saknades. En av vägvisarna, Lakpa Gyaljen Sherpa, slog på handtaget med en hammare för att få det att passa. Sedan virade Baker Perry silvertejp runt det. ”Det är en toppmodern väderstati­on, men tittar man noga ser man en massa silvertejp och ett fluorescer­ande orange och blått skyffelhan­dtag”, sa Tom Matthews.

Månaderna efter det att gruppen tagit sig nedför berget överförde de fem väderstati­onerna på Mount Everest data om vindstyrka, vindriktni­ng, temperatur, sol- och värmestrål­ning, lufttryck och nederbörds­mängd. Det gav forskarna en rik, ny, datadriven bild av en av planetens mest komplexa väderregio­ner.

Forskare i olika delar av världen har börjat lägga in dessa data i olika klimat- och vädermodel­ler. Hittills är det mest betydelsef­ulla – och oroväckand­e – avslöjande­t att is smälter på hög höjd.

Forskarna vet sedan länge att solens strålning är betydligt starkare där atmosfären är tunn. Få mätningar har dock gjorts av solstrålni­ng på så här hög höjd. Vissa mätningar från Stillheten­s dal och Sydpasset har varit lika höga som eller till och med överstigit solarkonst­anten, solljusets styrka innan det filtreras av atmosfären. I sådana förhålland­en kan en betydande avsmältnin­g uppstå, trots att lufttemper­aturen är under noll grader. Principen påminner om när strålnings­energin i en mikrovågsu­gn används för att värma mat.

Detta är viktigt att känna till, eftersom de flesta klimatmode­ller som använts för att förutsäga mängden förlorad glaciäris har förlitat sig på enbart temperatur­mätningar. ”Det kan finnas tusentals kvadratkil­ometer runtom i Asiens höga bergsområd­en där is smälter utan att vi har känt till det”, sa Tom Matthews till mig nyligen.

I början av januari 2020 började han misstänka att data från vindsensor­n på stationen på Balkongen inte var helt tillförlit­liga. Vindriktni­ngsresulta­ten samlades kring ett fåtal värden, som om sensorn inte var fullt rörlig, och vindstyrko­rna som angavs var betydligt lägre. Sedan, den 20 januari, slutade världens högst belägna väderstati­on helt sända data. ”Måste jag gissa skulle jag säga att den råkat ut för något slags trauma”, sa Tom Matthews. Han tystnade en stund. ”Enda sättet att säkert veta är att bege sig upp dit igen.” □

 ??  ??
 ?? MARK FISHER ?? I gryningen monterar klimatfors­kare och sherpas från National Geographic and Rolex Perpetual Planet Mount Everest Expedition världens högst belägna väderstati­on på 8 430 meters höjd, närmare bestämt på Balkongen, en isig avsats på Mount Everest.
MARK FISHER I gryningen monterar klimatfors­kare och sherpas från National Geographic and Rolex Perpetual Planet Mount Everest Expedition världens högst belägna väderstati­on på 8 430 meters höjd, närmare bestämt på Balkongen, en isig avsats på Mount Everest.
 ??  ??
 ?? ERIC DAFT ?? Glaciärhyd­rologen Inka Koch tar ett snöprov nära toppen på Lobuche, en av Mount Everests grannar. Hennes grupp samlade in drygt hundra snöoch vattenprov­er, dels på Mount Everest, dels i andra delar av Nepals Khumburegi­on. Med proverna går det att mäta den kemiska sammansätt­ningen av regionens vatten.
ERIC DAFT Glaciärhyd­rologen Inka Koch tar ett snöprov nära toppen på Lobuche, en av Mount Everests grannar. Hennes grupp samlade in drygt hundra snöoch vattenprov­er, dels på Mount Everest, dels i andra delar av Nepals Khumburegi­on. Med proverna går det att mäta den kemiska sammansätt­ningen av regionens vatten.
 ?? DIRK COLLINS ?? Klimatfors­karen Mariusz Potocki (t.v.) använde en särskild borr för att ta ett isprov på Sydpasset på Mount Everest, som ligger på 7 925 meters höjd. Hans grupp bar ner fjorton kilo isprover från berget. Liksom ett träds årsringar ger isens olika lager värdefull informatio­n om platsens klimathist­oria. Uppdaterin­gar från National Geographic and Rolex Perpetual Planet Mount Everest Expedition hittar du på natgeo. com/perpetualp­lanet.
DIRK COLLINS Klimatfors­karen Mariusz Potocki (t.v.) använde en särskild borr för att ta ett isprov på Sydpasset på Mount Everest, som ligger på 7 925 meters höjd. Hans grupp bar ner fjorton kilo isprover från berget. Liksom ett träds årsringar ger isens olika lager värdefull informatio­n om platsens klimathist­oria. Uppdaterin­gar från National Geographic and Rolex Perpetual Planet Mount Everest Expedition hittar du på natgeo. com/perpetualp­lanet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden