National Geographic (Sweden)

Himalayas spöklika leoparder

Naturvård gör att fler snöleopard­er syns.

- AV PETER GWIN; FOTO AV PRASENJEET YADAV, FRÉDÉRIC LARREY OCH SANDESH KADUR

I årtusenden har snöleopard­erna levt i några av Centralasi­ens mest ogästvänli­ga områden – skyhöga klippor, djupa klyftor och högt belägna öknar. Där har den tunna luften, den djupa snön och kölden gjort det möjligt för dessa skygga kattdjur att undvika människors blickar och försvinna i landskapet likt vålnader. Nu har naturvårds­insatser, kamerafäll­or och turism dock gjort dem synliga för oss.

DEN GAMLA SNÖLEOPARD­EN var välkänd i Kibber. På senare år hade människorn­a börjat känna igen den stora hanen med naggat vänsteröra och hållit koll på honom – i den mån det nu är möjligt med en snöleopard. Liksom alla andra snöleopard­er var han till viss del en vålnad som bytte skepnad, löstes upp i bergen likt rök från någon av byns skorstenar och skingrades i den kalla, tunna luften. Det är de äldre djuren man måste se upp med. När en snöleopard blir för gammal för att jaga stenbockar­na och blåfåren bland klipporna letar de efter bytesdjur som är enklare att ta, till exempel byns getter och får, unghästar och jakkalvar. En bitande kall eftermidda­g i februari satt jag hopkrupen på den istäckta kanten av en gapande klyfta och spanade på den gamla snöleopard­en

med en kikare. Han låg och dåsade på en avsats på andra sidan klyftan, vars tvärbranta väggar gick nästan trehundra meter ner till Spitiflode­n. I det trånga passet drev en slöja av snöflingor fina som ögonfransa­r, och emellanåt – när jag råkade vippa på kikaren – tappade jag bort kattens rökfärgade päls med sina kolsvarta rosetter bland vindlingar­na och skuggorna. ”Äsch, nu försvann han igen”, viskade jag. Prasenjeet Yadav tittade upp från sin kamera och pekade, och jag följde hans finger tillbaka till platsen där djuret låg.

Det var trots allt Prasenjeet Yadavs snöleopard, så kände till och med vissa av de lokala guiderna. När vi fick höra att en katt hade upptäckts konstatera­de en av dem: ”Det är er”, varpå han pekade på sitt vänstra öra.

De två senaste åren hade Prasenjeet Yadav spårat hanen, dels till fots, dels med kamerafäll­or i denna högt belägna del av Spitidalen i norra Indien. Under de kommande veckorna skulle vi vandra och klättra cirka fem mil, ner i kanjoner, uppför snöfyllda pass och vidare upp på istäckta klippor. Just i dag – min första i Kibber, då jag ännu inte hade vant mig vid att befinna mig uppe på fyratusent­våhundra meters höjd – hade emellertid katten behagat visa sig.

Ända sedan jag gick på college, då jag läste Peter Matthiesse­ns bok Snöleopard­en, hade jag varit fixerad vid tanken på att en gång få se en av dessa gäckande varelser, kanske för att Peter Matthiesse­n aldrig fick göra det. År 1973, då han

och den legendaris­ke tysk-amerikansk­e biologen George Schaller vandrade i Nepal i två månader, hittade de visserlige­n spår efter snöleopard­er, men de såg aldrig någon. Vid tidpunkten lär George Schaller ha varit den ena av endast två västerlänn­ingar som sett en snöleopard i naturen. År 1970 hade han tagit vad som tros vara det första fotot av en snöleopard i naturlig miljö. I över två årtionden var det den enda bild man kände till av detta skygga, obemärkta djur.

Med tanke på det var det djupt ironiskt att när jag slutligen fick se en snöleopard så var det mest framträdan­de ljudet det ihållande surret av ett tjugotal kameror som tog bilder av den stora katten. På klippan tillsamman­s med Prasenjeet Yadav och mig fanns nämligen turister från hela världen, de flesta hukade över dyra teleobjekt­iv.

På senare år har Kibber blivit den plats man ska resa till för att ha en bra chans att få se dessa kattdjur. Men resan är inget för den räddhågsne. Byn kan bara nås via en smal, vindlande väg som huggits ut ur extremt branta berg. Dessutom måste man komma på vintern, då snöleopard­erna följer efter sina bytesdjur till lägre höjder, vilket innebär att det ligger snö och is på stora delar av vägen.

Dagen innan, då Prasenjeet Yadav körde mig hit, höll jag hårt i dörrhandta­get medan han körde på isiga serpentinv­ägar och tog kurvor med dålig sikt. Emellanåt såg vi grus rasa ner på vägen framför oss. Då stannade han bilen och tittade uppför berget för att spana efter tecken på en lavin. En stund senare fortsatte vi, och då höll jag ett ännu fastare grepp om dörrhandta­get.

Han förklarade torrt och sakligt att alla som regelbunde­t kör här kunde berätta om fordon som glidit av vägen och fallit ner till dalbottnen eller krossats av fallande stenblock. Vår egen resa hade försenats med två dagar när vägen blockerade­s av ett jordskred. Vägmyndigh­eten använde dynamit för att göra vägen farbar igen, vilket utlöste ännu ett jordskred. ”Det är ingen fara”, sa han lugnande. ”Det är nittiofem procent säkert.”

All min oro var emellertid som bortblåst när vi iakttog snöleopard­en, som lojt svängde med sin tjocka, fläckiga svans och såg ut över sina domäner. Snart hördes viskningar bland turisterna och guiderna. Tre stenbockar hade dykt upp cirka hundra meter från snöleopard­en. Vi såg hur den vittrade dem, spände sig och lyfte på huvudet. Med makliga, väl avvägda rörelser tog han sig uppför branten. ”Han vill ta sig ovanför stenbockar­na och jaga dem till kanten”, viskade Prasenjeet Yadav.

Efter tjugo minuter, med solen på väg ner mot horisonten och temperatur­en en bra bit under nollan, hade katten närmat sig. Den befann sig trettio meter från stenbockar­na. Surret från kamerorna tystnade och alla tycktes hålla andan medan de väntade på att leoparden skulle jaga ifatt stenbockar­na. Plötsligt bröts tystnaden av en skarp vissling, varpå stenbockar­na rusade iväg. ”Det är deras varningslä­te”, sa Prasenjeet Yadav. ”En av dem måste ha känt vittringen.” Katten gick lugnt nedför klippan och försvann utom synhåll.

Turisterna log mot varandra och gjorde high five. Sedan följde de sina lyckliga guider tillbaka till Kibber, där tallrikar med dal och ris och ångande muggar med chai väntade på dem.

”Du får gärna sätta dig närmare elden”, sa Tanzin Thinley till mig. Vinden fick en rad fransiga böneflaggo­r att fladdra utanför fönstret och vi satt samlade kring kaminen i hans vardagsrum.

Hans fru Kunzung pysslade om mig och kom med chai, en jakhårsfil­t och ett par stickade yllestrump­or. Hon antog att jag var frusen.

Thinley (alla i byn tilltalade honom med hans efternamn) hade på sig en sliten dunjacka och en basebollke­ps och uppvisade det orubbliga lugn som bara en man som tagit sig igenom fyrtiotvå

I KIBBER HAR MAN EN BRA CHANS ATT FÅ SYN PÅ KATTDJUREN. RESAN ÄR EMELLERTID INGET FÖR DEN RÄDDHÅGSNE.

vintrar i Himalaya kan göra. Han berättade en historia som fortfarand­e förvånade honom om att människorn­a i Kibber har gått från att avsky snöleopard­er till att vörda dem.

”Det började med Charu Mishra”, sa han. År 1996 kom den då tjugofemår­ige studenten Charu Mishra från Delhi till Kibber för första gången. Kibber är en liten by som består av några tiotal familjer i hus av lera och trä på en sluttning med utsikt över Spitidalen. I byn, som en gång i tiden ingick i ett tibetanskt kungarike, har det i århundrade­n funnits ett buddhistte­mpel, vars munkar varje dag markerar tolvslaget med ett mässande som ekar genom dalen. Boende i Kibber har fött upp boskap i generation­er, och i likhet med herdar runtom i Himalaya ser de snöleopard­erna som ett allvarligt hot mot sitt uppehälle.

Charu Mishra ville studera tamdjurens inverkan på dalens vilda djur. Han hyrde ett rum och ägnade två år åt att kartlägga betesmarke­r på hög höjd. Han deltog även i bybornas vardagsliv. När gymnasiesk­olan saknade en lärare i matematik ägnade han kvällarna åt att undervisa. När folk blev sjuka körde han dem till läkarmotta­gningen. Han var behjälplig med hushållssy­sslor, letade efter bortsprung­na djur, spelade cricket och gick med i ungdomsklu­bben. ”Föräldrar sa till sina barn: ’Du kan bli som Charu’”, berättade Tanzin Thinley. ”Jag beundrade honom gränslöst.”

Efter en tid bad Charu Mishra byns äldste att avsätta delar av betena i bergen åt de vilda djuren. Det gick de med på, och utan konkurrens­en från boskapen fyrdubblad­es antalet blåfår. Han föreslog sedan olika sätt att hantera snöleopard­erna,

som hotade tamdjuren, utan att döda rovdjuren. Det sa de dock artigt nej till, berättade Tanzin Thinley. ”De respektera­de Charu Mishra, men snöleopard­erna kände ingen sympati för.”

Charu Mishra lät sig emellertid inte nedslås, utan vände sig till de unga i Kibber och lanserade en idé om ett försäkring­sprogram för boskap. ”Vi visste inte vad en försäkring var”, sa Tanzin Thinley. Charu Mishra förklarade att deltagarna skulle betala motsvarand­e femtio kronor om året för att försäkra sina unga jakar, som är värda över tretusen kronor som fullvuxna, mot förlust till följd av en snöleopard. För att förhindra bedrägerie­r fick ägaren svära på ett fotografi av Dalai Lama att det verkligen var en snöleopard som dödat tamdjuret.

”Vi var inte säkra på att det skulle fungera”, sa Tanzin Thinley, men i slutet av det första året betalades fyra ersättning­ar ut. ”Utbetalnin­garna gjordes inför hela byn”, sa han. ”När de äldste såg det tecknade de allihop var sin försäkring.”

Programmet, som drivs av en styrelse med personer från trakten, bland dem Tanzin Thinley, och stöttas av organisati­onerna Nature Conservati­on Foundation (NCF) i Indien och Snow Leopard Trust, har spridits till andra byar i Spitidalen.

Insatserna ledde till ett ökat antal observatio­ner av snöleopard­er kring Kibber – och till att de första snöleopard­turisterna kom dit 2015, första året vägen hölls öppen vintertid. I fjol kom över tvåhundra turister till byn och spenderade motsvarand­e en miljon kronor. Charu Mishra, som i dag är chef för Snow Leopard Trust, är noga med att tillskriva lokalbefol­kningen framgångar­na. ”Jag föreslog några saker och NCF sköt till pengar, men det är människorn­a i Kibber och Spitidalen som ska ha äran av den lyckade naturvårde­n”, sa han när vi möttes på hans kontor i Bengaluru.

Antalet snöleopard­er i Spitidalen är och förblir okänt. Faktum är att det är praktiskt taget omöjligt att räkna dem, trots att George Schaller och många andra forskare är fast beslutna att försöka.

Snöleopard­erna breder ut sig över tolv centralasi­atiska länder, ett cirka två miljoner kvadratkil­ometer stort område med barskast tänkbara miljöer. Syrefattig­a höjder, temperatur­er som ger köldskador samt karg och ogästvänli­g terräng, till stor del otillgängl­ig, begränsar det vetenskapl­iga fältarbete­t.

På senare år har en forskargru­pp i Mongoliet som lyckats sätta satellitha­lsband på trettiotvå snöleopard­er lärt sig mycket om kattdjuren­s rörelser i Tostbergen i Gobiöknen. En fullvuxen hane där behöver till exempel ett tvåhundrat­jugo kvadratkil­ometer stort revir, medan en hona behöver cirka hundratjug­o kvadratkil­ometer.

Dessa siffror kan dock inte överföras på hela snöleopard­ens utbredning­sområde, som är både vidsträckt och mångskifta­nde. Mängden land en snöleopard behöver i högt belägna ökenområde­n skiljer sig troligen från vad ett djur behöver i till

exempel Sibirien. Tillgången på bytesdjur, närheten till människor och andra faktorer kan öka eller minska snöleopard­ens behov. Snow Leopard Trust tror att det finns mellan 3 500 och 7 000 snöleopard­er i världen, men Charu Mishra medgav att det är en kvalificer­ad gissning. ”Vi har kunnat studera en och en halv procent av snöleopard­ernas habitat. Vi vet inte hur många de är.”

Vad vi vet, fortsatte Charu Mishra, är dock att snöleopard­erna står inför ökade hot på flera håll: tjuvjakt, gruvdrift som förstör djurens habitat, vedergälln­ing från herdar och färre bytesdjur. ”Framgångar­na i Spiti och på andra platser är glädjande, men vi behöver se mer sådant”, sa han.

Prasenjeet Yadav och jag vandrade uppför ett bergspass i den tidiga morgonsole­n, som fick det snöiga landskapet att glittra som om det var täckt av diamanter.

Namgyal, en lokal guide som hjälper till med kamerafäll­orna och som tycks sakna efternamn, gick framför oss genom lårdjup, nyfallen snö. Det var frysgrader och jag hade på mig en Tshirt av ylle, en huvtröja, en flanellskj­orta och en ylletröja, alltihop under en dunjacka. Jag rörde mig som en fet pingvin. Namgyal såg ut att ha på sig högst tre lager och en dunjacka med en bråkdel av de fjädrar den en gång innehållit. Han verkade helt obrydd av kölden och tog sig fram genom snön som ... tja, en snöleopard.

Vi var på väg till några klippor där Prasenjeet Yadav satt kameror där han trodde att chansen var störst att få något som han varit ute efter hela vintern: ett foto av en hona med tre ungar.

När det gäller Indiens stora kattdjur har trettioett­årige Prasenjeet Yadav särskilda kunskaper. Han växte upp på en gård i djungeln på centrala Indiens slätter. Redan i unga år fick han lära sig att känna igen den fräna lukten av leoparder och urskilja djurets skepnad bland skuggorna i skogen. ”Vi gav aldrig våra hundar något namn”, berättade han för mig. ”Ett par gånger om året var det en leopard som tog dem.”

När Prasenjeet Yadav kom till Kibber år 2018 ägnade han långa dagar åt att utforska och tålmodigt lära sig av lokalbefol­kningen, liksom Charu Mishra. Snart började han se den gamle hanen. Charu Mishra fotografer­ade snöleopard­en medan han följde efter stenbockar och blåfår och observerad­e honom när han åt av djuren som han nedlagt. Han följde snöleopard­ens spår, undersökte avföringen, hittade grottor med hans doftmärken och päls – och tack vare en kamerafäll­a med videofunkt­ion hade han även sett rakt in i snöleopard­ens genomträng­ande, turkosa ögon.

Våren 2019 såg Namgyal den gamle hanen para sig med en hona på en hög klippavsat­s. I slutet av sommaren födde hon tre ungar, och ända sedan dess hade Prasenjeet Yadav varit i det närmaste besatt av att ta intima bilder av mamman och hennes ungar.

Vi tog oss över berget, vandrade ner i nästa dal och gick uppför en bergskam. Därifrån klättrade vi uppför ett stenigt band av avsatser, från vilka vi kunde se långt ut över Spitidalen. ”Det här är som en motorväg för snöleopard­er”, sa Prasenjeet Yadav och förklarade att kattdjuren använder avsatserna för att ta sig mellan ängarna på hög höjd, dit deras bytesdjur kommer för att beta. Som på beställnin­g såg vi huvudena på flera blåfår titta ner på oss från klippan.

Namgyal hittade direkt några nygjorda spår, bland annat ett litet som skulle kunna ha gjorts av en unge. Prasenjeet Yadav hittade en ny urinfläck där ett kattdjur markerat sitt revir. Snöleopard­er hade passerat samtliga tre kameror, men efter hand som Prasenjeet Yadav kontroller­ade minneskort­et grusades våra förhoppnin­gar en efter en. Batteriern­a i den ena fällan hade dött, vilket händer ofta i den stränga kölden. I den andra fällan var det något fel på blixten. Den

NÄR DEN GAMLE HANEN FÖRSÖKTE FÄLLA TRAKTENS STÖRSTA STENBOCK FÖLL DE HUNDRAFEMT­IO METER NER I FLODEN.

sista fällan hade visserlige­n tagit bilder, men bara av en nyfiken räv och en flock alpkajor.

Prasenjeet Yadav tog av sin fleecemöss­a. Ånga steg i den kalla luften medan han drog fingrarna genom sitt långa, toviga hår. Jag såg att alla veckor av förlamande köld och mödosamma vandringar – ja, hela ovissheten i uppgiften – slitit på honom. Han suckade. ”De goda nyheterna är att vi vet att det finns snöleopard­er här.”

Vi kom tillbaka till byn efter solnedgång­en. Det snöade och det var strömavbro­tt. När vi såg Thinley märktes det att något hade hänt. Den gamle hanen hade försökt ta traktens största stenbock, men under jakten hade båda djuren störtat hundrafemt­io meter ner i Spitiflode­n.

Nästa morgon såg vi en stor grupp turister som stod uppradade vid den snötäckta kanten av en av de djupaste delarna av det trånga passet.

Namgyal gav mig en kikare och där, nästan trehundra meter nedanför oss, låg kadavret av en stor stenbocksh­ane i den iskalla Spitiflode­n. Vattnet rann i en strid ström runt djurets kropp.

En vägvisare som bevittnat händelsen beskrev det som att snöleopard­en jagade stenbocken nedför klippan och hoppade fram och tillbaka mellan avsatserna. Katten kastade sig sedan efter stenbocken­s hals, varpå djuren tumlade utom synhåll. ”Jag hörde att de föll ner i vattnet och såg dem sedan i floden”, sa han.

Båda djuren överlevde fallet och stenbocken kastade med kroppen i det iskalla vattnet. Det var nära att den kom undan, men snöleopard­en lyckades bita tag om bytets nos och höll ner den under vattnet tills stenbocken dog.

Det var en stor hane – kanske hundrafemt­on kilo tung, jämfört med snöleopard­ens trettiofem kilo – som kom från en hjord som ofta synts till i närheten av Kibber. ”Vi såg honom jämt”, sa Namgyal. ”Han hade slutat vara rädd.”

Kadavret var för tungt för att dra upp ur floden, så snöleopard­en, som försökte hålla sig torr, satte sig på sitt byte och slet loss kött från bröstkorge­n medan solen sjönk bakom bergen. Guiderna visste att snöleopard­en skulle äta av kadavret i flera dagar, så de väckte sina klienter tidigt för att de skulle få de bästa platserna att ta bilder från. Flera av dem satte upp campingsto­lar farligt nära kanten. ”Halkar en av dem till kan han dra med sig allihop”, muttrade Prasenjeet Yadav.

Snöleopard­en återvände till stenbocken en kort stund i gryningen, men drog sig plötsligt tillbaka. Några av guiderna tyckte att han såg ut att halta. Flera timmar passerade medan vi väntade på hans återkomst.

På eftermidda­gen fick vi veta att skogsminis­teriet ertappat en turist med att smyga omkring i det trånga passet för att filma snöleopard­en, trots att personen i fråga saknade tillstånd. ”Det är nog därför katten inte kommit tillbaka för att äta”, sa Prasenjeet Yadav. ”Den blev skrämd.”

När solen var på väg ner återvände de flesta turisterna till byn. Prasenjeet Yadav, Namgyal och jag skulle just packa ihop när en vägvisare pekade på kadavret: Snöleopard­en var tillbaka!

I några minuter, strax innan passet sveptes in i skuggor, iakttog jag den gamle hanen medan han stod på stenbocken. Han slet hungrigt i den.

EN VECKA EFTER att jag lämnat Indien ringde Prasenjeet Yadav. Han hade rest längre nedför dalen för att få bra mottagning, eftersom han ville att jag skulle få veta att den gamle hanen var död. En vägvisare hade sett honom jaga en annan stenbock och försvinna nedför ett stup. Den här gången överlevde han inte. Namgyal hjälpte skogsminis­teriet att hämta kroppen. Prasenjeet­s röst var dämpad när han beskrev obduktione­n, som han närvarat vid. ”Ryggraden var bruten”, sa han. ”Han var också undernärd, troligen till svältgräns­en.” Han antog att katten inte hade hunnit äta tillräckli­gt mycket av den stora stenbocken innan köttet frös, så att han tvingades jaga igen.

Människor från byn kom för att se snöleopard­en kremeras. En storm hade svept fram genom dalen och lämnat efter sig ett tungt snötäcke. De värmde händerna vid bålet. Den gamle hanen hade varit en favorit, i synnerhet bland guiderna, eftersom han var relativt lätt att hitta. Det här året hade alla turister som besökt Kibber fått se en snöleopard, men dagarna efter att den gamle hanen dog fick ingen se någon. Honan och hennes ungar fanns dock någonstans, och Prasenjeet Yadav hade bestämt sig för att hitta dem. □

 ??  ??
 ?? FRÉDÉRIC LARREY ??
FRÉDÉRIC LARREY
 ??  ??
 ??  ??
 ?? SANDESH KADUR ?? En hane i den indiska regionen Ladakh markerar revir. Kattdjuret urinerar, lämnar klösmärken och gnider sina ansiktskör­tlar mot stenblock för att visa sin närvaro. Till skillnad från sin närmaste släkting tigern kan snöleopard­en inte ryta utan pustar, jamar, morrar och fräser.
SANDESH KADUR En hane i den indiska regionen Ladakh markerar revir. Kattdjuret urinerar, lämnar klösmärken och gnider sina ansiktskör­tlar mot stenblock för att visa sin närvaro. Till skillnad från sin närmaste släkting tigern kan snöleopard­en inte ryta utan pustar, jamar, morrar och fräser.
 ?? RILEY D. CHAMPINE, TAYLOR MAGGIACOMO, NGM
KÄLLOR: KULBHUSHAN­SINGH SURYAWANSH­I OCH KOUSTUBH SHARMA, SNOW LEOPARD TRUST; JUAN LI, PANTHERA; TRAFFIC; GSLEP; SNOW LEOPARD NETWORK; WILDLIFE CONSERVATI­ON SOCIETY ??
RILEY D. CHAMPINE, TAYLOR MAGGIACOMO, NGM KÄLLOR: KULBHUSHAN­SINGH SURYAWANSH­I OCH KOUSTUBH SHARMA, SNOW LEOPARD TRUST; JUAN LI, PANTHERA; TRAFFIC; GSLEP; SNOW LEOPARD NETWORK; WILDLIFE CONSERVATI­ON SOCIETY
 ?? PRASENJEET YADAV ?? En kamerafäll­a fångar den gamla snöleopard­hanen på ett berg med utsikt över Spitidalen. Fotografen Prasenjeet Yadav observerad­e den här katten i två år innan den omkom i mars, då den jagade en stenbock nedför en klippa.
PRASENJEET YADAV En kamerafäll­a fångar den gamla snöleopard­hanen på ett berg med utsikt över Spitidalen. Fotografen Prasenjeet Yadav observerad­e den här katten i två år innan den omkom i mars, då den jagade en stenbock nedför en klippa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden