National Geographic (Sweden)

Varför var vi inte beredda på det här viruset?

I ÅRTIONDEN HAR VÄRLDEN IGNORERAT EXPERTERNA­S FÖRUTSÄGEL­SER OM EN PANDEMI. KANSKE KAN CORONAVIRU­SET FÖRÄNDRA DET.

- AV ROBIN MARANTZ HENIG

UUNDER CORONAPAND­EMINS första veckor tyckte jag att det var olidligt att läsa om våra kollektiva tidiga misstag, inte bara för att den underförst­ådda förmaninge­n kändes meningslös – vad var det för vits med att veta att den dystra verklighet vi nu genomlevde hade kunnat undvikas? – utan för att det också kändes djupt personligt. Alla artiklar jag läser om missade varningste­cken om ett förödande nytt virus påminde mig om att forskare för flera årtionden sedan oroade sig för just det, och att flera vetenskaps­reportrar skrev om deras oro. Jag var en av dem.

När jag började göra research om detta år 1990 hade termen ”virus med ökad incidens” nyligen myntats av den unge virologen Stephen Morse. Tre år senare blev han huvudperso­nen i min bok A dancing matrix. Jag beskrev en allvarlig, glasögonpr­ydd man som levde ett till största delen intellektu­ellt liv.

Stephen Morse och andra forskare identifier­ade förutsättn­ingar – klimatförä­ndringar, omfattande

OM NÄSTA PANDEMI SKULLE BLI EN INFLUENSA TYCKTE NOG MÅNGA ATT DET INTE VERKADE SÅ FARLIGT. FLUNSAN? DEN FÅR JU FOLK VARJE ÅR. DEN HAR VI ETT VACCIN MOT.

urbaniseri­ng och människors närhet till tama och vilda djur, som var virusreser­voarer – som riskerade att släppa lös för människan tidigare okända mikrober, som just därför i många fall är dödliga. De varnade för att en alltmer globaliser­ad ekonomi, enkel tillgång till internatio­nella flygresor och flyktingar­s rörelser i spåren av krig och svältkatas­trofer gjorde att dessa dödliga sjukdomsal­strande organismer riskerade att spridas till hela världen. Låter det bekant?

”Det enskilt största hotet mot människans fortsatta dominans på planeten är viruset.” Detta starka citat av molekylärb­iologen Joshua Lederberg, som fick Nobelprise­t för sitt arbete med bakterier, använde jag i introdukti­onen till min bok. Citatet slår mig som skrämmande förutseend­e.

NÄR ANTALET DÖDA i covid-19 i USA ännu inte var mer än knappt tusen personer och newyorkbor som jag i tre dagar följt våra order om att stanna hemma, ringde jag Stephen Morse för att höra hur det var med honom. Han undervisar i epidemiolo­gi vid Columbia University Mailman School of Public Health. Han och hans fru hade satt sig själva i karantän i sin lägenhet på Manhattan, några kilometer från min.

”Ja, jag tycker att det är nedslående att vi inte är bättre förberedda efter allt detta, och vi lever fortfarand­e i djup förnekelse”, sa Stephen Morse. Han gick rakt till ett favoritcit­at av management­gurun Peter Drucker, som en gång fick frågan: ”Vilket är det värsta misstag man kan göra?” Enligt Stephen Morse svarade han: ”Att på förhand ha rätt om något som sedan verkligen inträffar.”

Stephen Morse och jag hade inte rätt, vare sig på förhand eller på något annat vis. Det hade ingen. När jag i samband med marknadsfö­ringen av min bok fick frågan vilken nästa pandemi skulle bli, svarade jag att de flesta experter som jag har använt som källor trodde att det skulle bli influensa. ”Jag har aldrig tyckt om listor”, sa Stephen Morse till mig under vårt samtal. Han sa att han hela tiden visste att nästa farsot skulle kunna komma var som helst ifrån, men i början av 1990-talet hade han och hans kollegor en tendens att fokusera på influensa, så det gjorde även jag. Det var kanske ett misstag. Om nästa pandemi skulle bli en influensa tyckte nog många att det inte verkade så farligt. Flunsan? Den får ju folk varje år. Den har vi ett vaccin mot.

Andra journalist­er skrev liknande böcker, och vissa av dem blev bästsäljar­e, såsom Het zon av

Richard Preston. (Bland nyare titlar kan nämnas Spillover, David Quammens uppföljare till en artikel om zoonotiska sjukdomar, som han skrev för National Geographic år 2007.) I alla beskrevs samma förfärliga scenarier, samma krigsspel och samma varningsro­p om att vi var bedrövligt oförberedd­a. Hur kommer det sig att det inte räckte?

Den framlidne Edwin Kilbourne hade kanske haft något att säga om det. Edwin Kilbourne var en framståend­e forskare som arbetade med att utveckla influensav­accin. På en konferens i mitten av 1980talet hittade Edwin Kilbourne på ett scenario om ett mardrömsli­kt virus med egenskaper som skulle göra det till världens mest smittsamma, mest dödliga och mest svårstoppa­de. Han kallade det ”maximalt malignt (monster) virus” (MMMV). Enligt Edwin Kilbournes beskrivnin­g var några av MMMV:s övriga hemska egenskaper att viruset var luftburet som influensa och att det förde in sina gener direkt i värdens cellkärna på samma sätt som hiv.

DET NYA CORONAVIRU­SET är inte Edwin Kilbournes demoniska MMMV, men det har många egenskaper som påminner om det. Det överförs via droppsmitt­a, förökar sig i de nedre luftvägarn­a och tros kunna överleva i flera dagar på diskar och andra släta ytor. Smittade personer kan ha antingen milda symptom eller inga symptom alls, vilket innebär att de, trots att de är smittsamma ofta mår tillräckli­gt bra för att kunna vara uppe, gå till jobbet och hosta på andra människor. På så vis är det värre än influensa och svårare att kontroller­a.

Liksom Stephen Morse påstod sig ogilla listor av typen ”Mest sannolikt att utsätta oss för fara”, sa Edwin Kilbourne till mig för trettio år sedan att han hade hittat på MMMV av illustrati­va snarare än förutsägan­de orsaker. ”Med virus, där bara ett fåtal förändring­ar kan göra väldigt stor skillnad för hur mikroberna beter sig, kan det vara oerhört svårt att försöka förutsäga evolutione­ns och utveckling­ens vägar”, varnade han.

I länder som mitt kan vi ha tagit hotet om en global pandemi på mindre allvar för att vi sett så många pandemier bryta ut bara för att sedan begränsas till regioner i avlägsna delar av världen. Förutom aids har inga av dessa utbrott blivit världsomfa­ttande.

Sars år 2003 begränsade­s mer eller mindre till Asien, mers år 2012 lämnade aldrig riktigt Mellanöste­rn och 2014 års ebolautbro­tt var ett huvudsakli­gen västafrika­nskt problem. Eftersom vi hela tiden slapp undan var det lätt att tillskriva mottagligh­eten i andra länder till beteenden som inte förekom i vårt eget land. De flesta av oss red inte på kameler, åt apor eller hanterade levande fladdermös­s och afrikanska sibetkatte­r på marknader.

Detta ”främmandeg­örande” av hotet har på många sätt blivit vårt fördärv. När jag nyligen läste om min bok hittade jag en mening som belyser det faktum att denna skamliga inställnin­g lever vidare. ”Fråga en fältvirolo­g vad som känneteckn­ar en epidemi som är värd att titta närmare på”, skrev jag. ”Han kommer att svara med karakteris­tisk cynism: ’Att en vit person dör i den.’”

Jag är övertygad om sanningsha­lten i den där personens oförglömli­ga yttrande. Genom vårt främmandeg­örande har vi i årtionden riskerat vår arts säkerhet. Så ser det fortfarand­e ut, och det leder till en officiell och personlig självbelåt­enhet som nu har tvingat ner mänsklighe­ten på knä.

Hur har det då varit att följa coronapand­emins utveckling nästan tre årtionden efter det att jag skrev att en pandemi skulle komma att se ut ungefär så här? Ärligt talat har det gett mig en olustig känsla av svindel. Det har även lett till en för mig obekant typ av solipsism. Det har fått mig att undra om det kan vara så att ifall jag mer kraftfullt förordat övervaknin­g och förberedel­ser – det vill säga om jag skrivit en bättre bok – kunnat förhindra att det blev så här?

Det är emellertid ändå upplysande att läsa bokens historier om det gångna århundrade­ts epidemier, då nya virus dök upp gång på gång och grasserade i en befolkning för att slutligen dö ut. Aldrig sedan influensap­andemin åren 1918–19 har dock någon varit lika omfattande som denna, och aldrig har någon uppvisat samma bekymmersa­mma kombinatio­n av smittsamhe­t och dödlighet. På 1990-talet var det nästan att vi lärde oss läxan, men sedan glömde vi bort den igen. Den här gången, när förutsägel­serna har blivit verklighet, kommer vi kanske att lära oss läxan så väl att vi kan dra nytta av den i

framtiden. □

Journalist­en Robin Marantz Henig bor i New York och har skrivit nio böcker. Tidigare i år skrev hon i National Geographic om det växande ämnesområd­et mikrobiomf­orskning.

Sars år 2003 begränsade­s mer eller mindre till Asien, mers år 2012 lämnade aldrig riktigt Mellanöste­rn och 2014 års ebolautbro­tt var ett huvudsakli­gen västafrika­nskt problem. Eftersom vi hela tiden slapp undan var det lätt att tillskriva mottagligh­eten i andra länder till beteenden som inte förekom i vårt eget land.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden