National Geographic (Sweden)

HITTAR KEMISKA LEDTRÅDAR TILL SAKNADE DINOSAURIE­ÄGG

Ditt stöd gjorde det möjligt för National Geographic Society att finansiera detta och andra vetenskapl­iga och utforskand­e projekt.

- AV DARREN SMITH

VÅRA URTIDA FÖRFÄDER kom från havet. Det kärl med vilket de lyckades erövra land var ägget, ett stort steg i evolutione­n av alla landlevand­e ryggradsdj­ur som följde. Ett bestående mysterium med de fossil som hittats är frånvaron av bevarade ägg eller äggskal under de äggläggand­e arternas första hundratjug­ofem miljoner år av utveckling, trots att deras skelettdel­ar fossiliser­ats.

Kemisten Timothy Huang fastnade för dinosaurie­r under en resa till Montana i USA 1995, då han fann sitt första fossil. I regel är paleontolo­gin inriktad på morfologi – de fossiliser­ade benens form och funktion. Timothy Huang tänkte att det som saknades låg inuti, i benens kemiska sammansätt­ning och material som bevarats runt benen.

När en dinosaurie dog bröts dess mjukvävnad­er ner, varpå vätskorna togs upp av jorden. I vissa fall fossiliser­ades denna blandning och bildade en matris runt benet, som paleontolo­ger i regel skrapar bort under beredninge­n. Timothy Huang har funnit att både matrisen och själva benet innehåller kemiska ledtrådar om dinosaurie­rna och habitatet där de levde.

Proteiner som överlever fossiliser­ingen kan avslöja exempelvis hur en dinosaurie­s hud var uppbyggd eller vilka växter som dinosaurie­ungarna i ett bo matades med. I provinsen Yunnan i Kina hittade Timothy Huang år 2003 ett fossil av ett embryo av släktet Lufengosau­rus. En utgrävning av platsen år 2010 avslöjade en samling reden med de äldsta bevarade embryon och äggskal som någonsin hittats.

Timothy Huang hoppas att kemiska studier av dessa och andra fossil ska lösa gåtan med de saknade äggen i fossilfynd­en genom att ge oss ytterligar­e informatio­n om miljön. Hans teori är att epokens betydligt högre temperatur­er och koldioxidh­alt skyndade på nedbrytnin­gen, så att äggskalen löstes upp i stället för att fossiliser­as. □

 ??  ?? Timothy Huang, som är verksam vid National Chung Hsing University i Taiwan och Jilin University i Kina, använder högteknolo­gisk skanningsu­trustning för att avslöja fossils kemiska sammansätt­ning.
Timothy Huang, som är verksam vid National Chung Hsing University i Taiwan och Jilin University i Kina, använder högteknolo­gisk skanningsu­trustning för att avslöja fossils kemiska sammansätt­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden