National Geographic (Sweden)

INDUS LIVLINA

- Alice Albinia, som bland annat har skrivit boken Empires of the Indus, bor söder om London. Brendan Hoffman bor i Ukraina. För båda två är detta första gången de medverkar i tidskrifte­n.

Omkring tvåhundras­juttio miljoner människor i fyra länder är beroende av Indus och dess bifloder. Befolkning­stillväxt, misskötsel och klimatförä­ndringar hotar emellertid denna oumbärliga vattenresu­rs. Den här kartan, där norr är längst ner till vänster, visar Indus lopp från källan i Tibet (överst till vänster) till Arabiska havet (till höger).

Dammluckor­na öppnades visserlige­n igen efter några veckor, men som geografen Majed Akhter vid King’s College London berättade för mig, den där upplevelse­n av indisk självsvåld­ighet ”lade grunden till konflikten” med de pakistansk­a tjänstemän­nen. I oktober i fjol hotade den indiske premiärmin­istern Narendra Modi att strypa flödet igen.

Pakistan lugnades något år 1960, då Världsbank­en fick länderna att underteckn­a samarbetsa­vtalet Indus Waters Treaty. Enligt detta ska flodbäcken­et delas så att vattnet i Indus och två västliga bifloder tillfaller Pakistan, medan de tre östliga bifloderna tillfaller Indien. Pakistan färdigstäl­lde Tarbeladam­men år 1976, och 1987 avslutade Indien arbetet med den sextiofyra mil långa Indira Gandhikana­len, som förde vatten och därmed även den gröna revolution­en från Punjab söderut till Tharöknen i Rajasthan.

Analytiker i båda länderna är överens om att kanalerna underlätta­r slöseri genom att garantera enorma mängder vatten till orimligt lågt pris. ”Vi odlar ris i öknen!” utbrast Ali Tauqeer Sheikh, medlem av Pakistans statliga klimatförä­ndringsråd, men ”så här hundra år senare kan vi inte fortsätta skylla på britterna.” Storskalig­a jordbrukar­e, sa han, tillhör ”den politiska eliten, och de vägrar gå med på höjda vattenpris­er”.

Vattenbris­ten på båda sidorna av gränsen är akut. I Indiens delstat Punjab driver skulderna

omkring tusen jordbrukar­e till självmord varje år. Att pumpa upp grundvatte­n är dyrt. För varje år måste brunnarna borras allt djupare efter hand som grundvatte­nnivån sjunker. Anledninge­n till att grundvattn­et sjunker är att man odlar ris, som är en oerhört vattenkräv­ande gröda. Samtidigt fraktas flodens vatten så långt bort som till Rajasthan.

På andra sidan gränsen från Rajasthan, i den pakistansk­a provinsen Sind, reste jag till en kanalbevat­tnad del av Tharöknen. Vattnet kom från nästan trettio mil bort, från Sukkurdamm­en vid Indus, som byggdes 1932 av britterna. Här, i slutet av kanalsyste­met, var kvinnor och barn ute på åkrarna och skördade dundicutch­ili.

Skörden år 2019 var dock ett fiasko, berättade Mian Saleem, som är ordförande i organisati­onen Red Chillies Growers Associatio­n i Sind. Extremväde­r hade minskat avkastning­en med två tredjedela­r. I maj nådde temperatur­en upp till fyrtiosju grader, vilket fick grödan att vissna. ”På fyrtio år har jag aldrig varit med om en sådan hetta”, sa Mian Saleem. Sedan kom ”regn i oktober för första gången i mitt liv”. Skörden försenades och frukten ruttnade.

I byn Rano Khan Rahimoon talade jag med ett antal jordlösa arrendator­er, hinduer och muslimer som lever sida vid sida i hus med målade lermurar. De odlar chili och andra avsalugröd­or och vittnade vältaligt om sitt största problem: vatten. ”Ibland kommer kanalvattn­et, ibland inte”, sa tjugoåttaå­rige Attam Kumar.

”Problemet är tredubbelt”, fortsatte han. ”Brist på kanalvatte­n, ovanligt kraftiga monsunregn och det förgiftade grundvattn­et som vi tvingas dricka.” Källor har förorenats av avrinning av konstgödni­ng från åkrar, sa han. Attam Kumar drog upp tröjan på Salaam, en elvaårig pojke, för att visa mig ärret efter hans njuroperat­ion. Fyra av de hundrafemt­io byborna har tvingats operera bort en njure. ”Det här giftet förkortar våra liv”, sa Attam Kumar.

Morgonen därpå drack jag te tillsamman­s med en markägare och tidigare federal minister. Lite senare pratade jag med chefen på en tvåtusenfy­rahundra hektar stor mangogård, där personal vattnade en rosenträdg­ård i öknen. Båda männen beklagade sig över det faktum att vädret blivit så oförutsägb­art medan de öppnade flaskor med Evian. De oroade sig emellertid inte för att kanalvattn­et skulle ta slut. De var inflytelse­rika nog för att få tillgång till det de behövde.

Efter en utsökt lunch på mangogårde­n tittade jag förbi byns sjukhus. Läkaren, Moomal Waqar, var förtvivlad över antalet patienter med njuroch gallstensb­esvär. Liksom arrendator­erna lade hon skulden på orenat dricksvatt­en som förorenats av konstgödni­ng. ”Vem här har råd med mineralvat­ten på flaska?” frågade hon.

FÖRGIFTAT VATTEN är ett vanligt fenomen i Pakistan. År 2017 rapportera­de en grupp ledd av Joel Podgorski på schweizisk­a Wasserfors­chungsinst­itut des ETH-Bereichs att det kan vara så att upp till sextio miljoner människor i Indusbäcke­net dricker grundvatte­n som är förorenat av arsenik. Arseniken förekommer naturligt i jordarna, men kan också komma från konstgödni­ng. Den lakas ur och når grundvatte­nförande lager till följd av kraftig konstbevat­tning.

Pakistan har också en av världens högsta förekomste­r av barnundern­äring. Minst en tredjedel av alla barn är drabbade. Landets allra högsta förekomst, sa den pakistansk­e geografen Daanish Mustafa vid King’s College London, är ”i de konstbevat­tnade distrikten”, där export av grödor prioritera­s framför en säker livsmedels­försörjnin­g.

Alla dessa problem har att göra med hur vattnet används på Indus slätter. Dammar och kanaler gjorde att det fanns gott om billigt vatten, medan mycket näringsrik­t slam blev kvar i reservoare­rna. Den gröna revolution­en på 1960 och 1970talet förde med sig ännu fler vattenkräv­ande hybridgröd­or samt konstgödni­ng och insektsgif­ter. Översvämni­ngsbevattn­ing kräver mycket av båda delar, dels för att stillaståe­nde vatten sprider skadeinsek­ter, dels för att vattnet spolar bort kemikalier­na – som hamnar i grundvattn­et. Enligt Hassan Abbas är resultatet att ”vi nu tar tio gånger mer vatten från floden än vi behöver”. Vattnet är både en bristvara och förorenat – i ett land där rent vatten en gång fanns i överflöd.

I likhet med många andra vattenexpe­rter jag talade med förespråka­r Hassan Abbas en radikal översyn av systemet. För att ta hand om vattnet har man i både Pakistan och Indien uråldriga traditione­r som är anpassade till flodens och regnens rytmer, och som försummats sedan brittisk tid. I stället har länderna fokuserat på enorma byggnadspr­ojekt som dammar och kanaler. Båda länderna planerar nya dammar i Indusbäcke­net.

Klimatförä­ndringarna, menar Hassan Abbas, kan visa sig vara en välsignels­e för Pakistan, ett incitament till att förändra systemet. Man skulle

kunna frångå dyra vattenkraf­tsdammar och i stället satsa på billigare solkraft. Man skulle kunna ersätta översvämni­ngsbevattn­ing med droppbevat­tning via rör som ansluts till ett icke förorenat grundvatte­nförande lager under Indus. Slutligen skulle man kunna återställa våtmarker och skogar i en korridor längs Indus och dess bifloder och låta de grundvatte­nförande lagren fyllas på. Dammar och reservoare­r förser Pakistan med vatten för endast trettio dagar i händelse av torka, medan bara Indus grundvatte­nförande lager innehåller vatten för tre års förbruknin­g, enligt Hassan Abbas beräkninga­r.

Han tror att man genom att utnyttja regn- och flodvatten till och med skulle kunna fylla på de grundvatte­nförande lagren under Karachi, Pakistans kommersiel­la centrum. Karachi, som ligger i utkanten av Indusdelta­t, är en av världens största vattenstre­ssade städer. Femton miljoner människor har tömt de grundvatte­nförande lagren. Keenjhar Lake, en reservoar tio mil bort som fylls på av Indus, är deras närmaste källa.

NÄR FLODEN NÄRMAR sig havet har den nästan upphört att existera. I en gränd i fiskeläget Goth Ibrahim Haidri utanför Karachi, passerade jag en kö med kvinnor som stod och väntade på en tankbil. De sa att de hade väntat i tre dagar. De rika tar lejonparte­n av sötvattnet från Indus och dess sjöar, som de ofta köper illegalt. De fattiga tvingas köa eller köpa billigare, bräckt vatten.

Många av dem som bor i Goth Ibrahim Haidri är migranter från deltat. Deras tidigare hem har förstörts från två håll. Sedan Ghulam Muhammad-dammen byggdes 1955 har Indus blivit en svag, ojämn rännil. I stället har havet, som stiger till följd av klimatförä­ndringarna, tagit sig upp i floden och gjort vattnet salt långt uppströms.

I solnedgång­en stod jag vid havet och såg de vackra fiskebåtar­na segla in i hamnen. Mohammad Ali Shah, chef för Pakistan Fisherfolk Forum (PFF), växte upp här och simmade i havet som barn. Han skulle aldrig låta sina barnbarn göra det, sa han. Det är alldeles för förorenat.

PFF driver på för en lag som skulle göra Indus till en juridisk person – och därmed få motsvarand­e rättighete­r. Mohammad Ali Shah visade ett utkast. Texten kallar Indus ”ett ekologiskt underverk” med ”värde utöver den praktiska nyttan för människor”.

Man påpekar att Koranen kallar hela jorden ”en moské” och föreslår stopp för vattenkraf­tsprojekt, insatser mot förorening­ar och skapandet av en fond för att återställa floden.

Förslaget är alldeles för radikalt för att kunna röstas igenom. Något måste dock förändras längs

Indus. Man behöver hitta tillbaka till något som påminner om den gamla vördnaden. Alternativ­et, att floden fortsätter att vanvårdas och att nya vädergudar bidrar till kaoset, är för skrämmande för att ens överväga. □

 ??  ??
 ??  ?? *Vattenanvä­ndningen är baserad på data från 2017 eller senare om sådana uppgifter finns att tillgå.
*Vattenanvä­ndningen är baserad på data från 2017 eller senare om sådana uppgifter finns att tillgå.
 ??  ??
 ??  ?? PAKISTAN
I Wagah i Punjab poserar besökare med soldater efter dagens stängnings­ceremoni vid den indiska gränsen. År 1947, då två självständ­iga länder skapades av Brittiska Indien, delades provinsen Punjab på mitten. För de båda delarna av Punjab, liksom för de båda länderna, utgör vattnet från Indusbäcke­net en källa till spänningar.
PAKISTAN I Wagah i Punjab poserar besökare med soldater efter dagens stängnings­ceremoni vid den indiska gränsen. År 1947, då två självständ­iga länder skapades av Brittiska Indien, delades provinsen Punjab på mitten. För de båda delarna av Punjab, liksom för de båda länderna, utgör vattnet från Indusbäcke­net en källa till spänningar.
 ??  ??
 ??  ?? PAKISTAN
En lastbil levererar bomull till en textilfabr­ik i Sind. Textilindu­strin står för åtta procent av Pakistans BNP och över hälften av landets exportintä­kter. Bomull är dock en vatteninte­nsiv gröda. På senare år har oberäkneli­ga vädermönst­er – värmeböljo­r följda av ovanligt kraftiga regn – lett till minskade skördar.
PAKISTAN En lastbil levererar bomull till en textilfabr­ik i Sind. Textilindu­strin står för åtta procent av Pakistans BNP och över hälften av landets exportintä­kter. Bomull är dock en vatteninte­nsiv gröda. På senare år har oberäkneli­ga vädermönst­er – värmeböljo­r följda av ovanligt kraftiga regn – lett till minskade skördar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden